Organizarea Procesului de Productie

Extras din referat Cum descarc?

I.Procesul de productie
In functie de continut, organizarea are doua forme principale:
a. Organizarea procesuala.
b. Organizarea structurala.
c. Organizarea stiintifica.
a.Ca obiect managerial organizarea procesuala consta in descompunerea proceselor de munca in elemente, adica in timpi, operatii, miscari, insotite de analiza acestora in vederea regruparii lor. Deci organizarea procesuala consta in stabilirea principalelor categorii de munca, a proceselor necesare realizarii obiectivelor firmei. Rezultatul organizarii procesuale este delimitarea si definirea functiunilor intreprinderii precum si componentelor acestora, respectiv: activitati, atributii si sarcini.
Functiunea este ansamblul activitatilor omogene realizate de angajati de o anumita specialitate cu utilizarea unor metode si tehnici specifice in scopul realizarii obiectivelor derivate de gradul I. Intr-o intreprindere de productie avem urmatoarele functiuni:
1. F. de cercetare-dezvoltare - activitatile intreprinderii prin care se concepe si se implementeaza PTS - 3 activitati principale: previziune, conceptie tehnica, organizare
2. F. comerciala - procesele de cunoastere a cererii si ofertei pietei, de procurare a materiei prime, utilajului, echipamentelor necesare desfasurarii producerii firmei si de vanzare a produselor si serviciilor acesteia. (activitati - aprovizionarea tehnico-materiala, vanzare, marketing).
3. F. de productie - procesele de munca prin care se transforma obiectele muncii in produse finite si servicii si se creeaza conditii bune de fabricatie. (activitati - programarea si lansarea productiei; fabricatia; control tehnic de calitate; intretinerea si repararea utilajului; productia auxiliara)
4. F. financiar-contabila - ansamblul activitatilor prin care se asigura resursele financiare necesare atingerii obiectivelor firmei, precum si evidenta valorica a miscarii patrimoniului. (activitati - financiara, contabila, control financiar de gestiune)
5. F. de personal Succesiunea functiunilor in intreprinderea moderna:
Functiunea e compusa din activitati. Activitatea este ansamblul de atributii omogene angajatilor de o specialitate dintr-un domeniu mai restrins in vederea realizarii obiectivelor derivate de gradul II.
In cadrul activitatilor sint grupate atributiile. Ele reprezinta ansamblul sarcinilor precis conturate care se executa periodic ori continuu de angajati cu cunostinte specifice unui domeniu restrans. Sarcina la rindul ei poate fi impartita in operatii si miscari.
Ex. Functiunea comerciala este compusa din activitatea de marketing, aprovizionare, vanzare. In activitatea de aprovizionare deosebim atributia de elaborare a contractelor
b.Organizarea structurala consta in gruparea functiilor, activitatilor, atributiilor si sarcinilor in functie de anumite criterii si repartizarea acestora in scopul realizarii lor in subdiviziuni organizatorice pe grupuri de angajati. Rezultatul organizarii structurale reprezinta serviciile, sectiile, birourile, adica structura organizatorica a intreprinderii. Structura organizatorica este ansamblul personalului, subdiviziunilor organizatorice si relatiilor dintre ele.
In cadrul structurii organizatorice deosebim structura manageriala( de conducere) si structura de productie. Str. de conducere reuneste ansamblul persoanelor compartimentelor si relatiilor dintre ele care asigura desfasurarea proceselor manageriale si de executie. Str. de productie este alcatuita din ansamblul persoanelor, compartimentelor si relatiilor prin care se asigura realizarea directa a produselor si serviciilor.
Componentele de baza ale structurii organizatorice sunt:
1. postul.
2. functia.
3. compartimentul.
4. nivelul ierarhic.
5. sfera de autoritate.
6. relatiile organizatorice.
c.Organizarea stiintifica a productiei si muncii se poate defeni ca reprezentand totalitatea activitatilor, masurilor, metodelor, tehnicilor sau a mijloacelor adoptate de o anumita colectivitate, stabilita pe baza de studii si calcule tehnico - economice care sa tina seama de dezvoltarea tehnologica in scopul combinarii optime a mijloacelor de munca, a obiectului muncii si a fortei de munca, asigurand pe aceasta baza o eficienta maxima a folosirii lor.
Cuprinde:
a. organizarea productiei de baza a intreprinderii cu metode de organizare;
b. programarea si urmarirea operativa a productiei cu metode de programare;
c. organizarea pregatirilor tehnice a productiei;
d. capacitatea de productie si folosirea optima a acesteia;
e. organizarea miscarii si manipularii materiilor prime, a materialelor, semifabricatelor si produselor in cadrul intreprinderii;
f. organizarea activitatii de intretinere si reparare a utilajelor;
g. gospodarirea energetica;
h. aprovizionarea procesului de productie;
i. organizarea controlului tehnic de calitate;
j. organizarea muncii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Procesului de Productie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!