Organizarea managerială

Extras din referat Cum descarc?

Munca colectiva, diviziunea muncii si adancirea acesteia, cooperarea in munca -  reprezinta elemente esentiale ce au determinat si determina in continuare necesitatea activitatii de conducere si transformarea acesteia intr-o functie indispensabila oricarei forme umane de organizare. Deci activitatea de conducere a aparut cu primele forme de organizare sociala si s-a dezvoltat odata cu evolutia acestor forme. Ea are rolul de a asigura unitatea si coordonarea tuturor activitatilor umane desfasurate in colectiv.
Management este functia organizationala care asigura desfasurarea eficienta a activitatilor si care urmareste obtinerea nivelului maxim de rezultate prin folosirea optima a resurselor. Activitatea de management poate avea in vedere grupuri de oameni (echipe) sau procese.
Organizarea este atributul procesului de management care asigura coerenta actionara, disciplina, ordine functionala si capacitate de adaptare a intreprinderii la schimbarile generate de mediul ambiant.
Managerii sunt acele persoane a caror activitate de baza este sa duca la indeplinire procesul managerial. Resursele pe care un manager le are, in principal, la dispozitie: timpul, talentul, resursele financiare si resursele umane.
Intr-o organizatie, managerii sunt situati pe diferite pozitii ale piramidei ierarhice si pot fi grupati in 3 categorii:
-  managerii superiori (top -  managerii, senior -  managerii)
-  managerii mijlocii
-  managerii inferiori (supervizori)
Insa, indiferent pe ce nivel ierarhic s-ar situa, managerii au 3 categorii de responsabilitati:
-  strategice (sa orienteze organizatia in conformitate cu misiunea si obiectivele stabilite),
-  inter -  umane (sa creeze si sa dezvolte un climat favorabil relatiilor inter -  umane),
-  tehnice (sa directioneze activitatea in functie de particularitatea domeniului in care activeaza firma).
FUNCTIILE MANAGEMENTULUI
-  Functia de previziune cuprinde ansamblul actiunilor prin care se stabilesc obiectivele organizatiei pe termen scurt, mediu si lung, se formuleaza modalitatile de realizare a lor si se fundamenteaza necesarul de resurse.
-  Functia de organizare cuprinde ansamblul actiunilor prin care se constituie sistemul conducator, sistemul condus si sistemul legaturilor dintre acestea.
-  Functia de coordonare cuprinde ansamblul proceselor prin care se armonizeaza deciziile managerului cu actiunile subordonatilor. Coordonarea are la baza comunicarea, ca modalitate concreta de realizare a actiunilor acestei functii a managementului.
-  Functia de antrenare reprezinta ansamblul actiunilor prin care un manager influenteaza activitatile colaboratorilor pentru atingerea obiectivelor stabilite prin satisfacerea nevoilor care ii motiveaza.
-  Functia de control-evaluare cuprinde ansamblul actiunilor de evaluare operativa si postoperativa a rezultatelor organizatiei, a verigilor ei organizatorice si a fiecarui salariat, de identificare a abaterilor de la obiectivele, normele, normativele si standardele prestabilite si a cauzelor care le-au generat, precum si de adoptare a masurilor care asigura eliminarea abaterilor, mentinandu-se echilibrul dinamic al organizatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea manageriala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. www.creeaza.com
2. ro.wikipedia.org


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!