Oportunitatea folosirii sistemelor antiplagiat

Extras din referat Cum descarc?

Plagiatul unei teze de diploma ia multe forme si nu toate sunt evidente pentru perceptia comuna. Mai mult, legislatia care vorbeste despre plagiat, poate fi ambigua. De pilda, daca in legislatia americana se considera plagiat utilizarea repetata a mai mult de 8 cuvinte in lucrarea de diploma, fara precizarea sursei originale, legea din Republica Moldova mentioneaza dreptul de a utiliza ,,scurte citate" dintr-o sursa, ,,in scop de analiza, comentariu sau critica ori cu titlu de exemplificare, in masura in care folosirea lor justifica intinderea citatului".
Dincolo de aspectul legal, plagiatul este si o problema de etica stiintifica, iar lumea academica si-a dezvoltat propriile metodologii si instrumente care o ajuta sa lupte impotriva acestui fenomen in cadrul verificarii tezelor de licenta sau lucrarilor de masterat.
Plagiatul este, numai de cativa ani, in atentia opiniei publice din Romania, aceasta intamplandu-se, in principal, datorita mediatizarii unor cazuri flagrante ale unor politicieni mai mult sau mai putin vestiti, care si-au dobandit titlul de doctor in urma unei fraude. 
In realitate, plagiatul, oricat de pompos l-am denumi, este o hotie si, prin urmare, se intelege ca el se practica nu de ieri de alaltaieri: nici chiar de la Platon si Aristotel incoace, cum se incerca, la un moment dat, sa se vehiculeze, dar e cert ca, in acceptia sa de baza, aceea de ,,furt academic", plagiatul se regaseste de mai multa vreme in scoli, si nu numai in cele romanesti. 
In scopul ierarhizarii tipurilor de plagiat in functie de gravitatea si frecventa lor, platforma anti plagiat Turnitin a realizat un sondaj in baza caruia a identificat 10 tipuri de plagiat, dupa cum urmeaza:
-  Plagiatul de tip Clona care presupune preluarea integrala a muncii altcuiva si prezentarea acesteia ca fiind realizare personala
-  Plagiatul Copy-Paste in care textul contine portiuni esentiale, nemodificate, dintr-o singura sursa. 
-  Plagiatul prin inlocuirea cuvintelor cheie si reformularea frazelor pastrand continutul essential al surselor
-  Plagiatul de tip Remix care presupune un amestec de materiale parafrazate din surse multiple
-  Plagiatul de tip Recycle care consta intr-un imprumut substantial din munca altcuiva fara a o cita, in aceasta categorie putand fi inclus si autoplagiatul
-  Plagiatul de tip Hybrid care imbina surse citate cu pasaje copiate fara a cita
-  Plagiatul de tip Mozaik care reprezinta un material copiat din surse multiple si adaptat pentru a se potrivi
-  Plagiatul prin folosirea unor informatii inexistente sau inexacte despre autorii lucrarilor sau materialelor de provenienta a datelor (Plagiatul 404 Error)
-  Plagiatul prin agregare care include citari corecte, dar acestea predomina in lucrare in detrimentul contributiilor originale
-  Plagiatul de tip Re-Post care include citari corecte, insa se bazeaza prea mult pe formulare si/ sau structura originala a textului.
Cauzele pentru care plagiatul a scapat, practic, de sub control in universitatea romaneasca tin, la suprafata, de atitudinea relativ laxa a universitatilor si a profesorilor fata de aceasta practica, iar, mai in profunzime, de intregul sistem care structureaza scoala.
Privita mai in adanc, problema porneste insa mult inainte ca studentul sa ajunga la universitate si este legata de un sistem scolar prafuit, corupt, neperformant, bazat funciarmente pe memorare si repetitie mecanica si, prin urmare, putin receptiv la gandire critica si inovatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Oportunitatea folosirii sistemelor antiplagiat.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Chelcea, S. (2000). Cum sa redactam o lucrare de licenta, o teza de doctorat, un articol stiintific in domeniul stiintelor socioumane, a 4-a editie, Bucuresti: Editura comunicare.ro, p. 84.
Commission of the European Communities. (2007) Green Paper: Copyright in the Knowledge Economy, COM(2007) 161 final, Bruxelles: COM 
Coravu, R. (2013) Ce este plagiatul si cum poate fi prevenit (daca se doreste). Revista de Bibliologie si Stiinta Informarii
Shafir, M. (2012) Reguli Antiplagiat Hardvard disponibil online la http://www.romaniacurata.ro/reguli-antiplagiat-harvard/
ICCJ, Decizia nr 8/2011. Civil. Drept de autor si drepturi conexe. Recurs
ICCJ. Decizia nr 6428/2006. Drept de autor. Prezumtia calitatii de autor al operei. Opera protejabila prin drept de autor. Originalitate
Viorel Ros, Dreptul proprietatii intelectuale. Vol. I. Dreptul de autor, drepturile conexe si drepturile sui generis, Bucuresti, Editura CH Beck, 2016
https://sistemantiplagiat.ro/despre-sistem/intrebari-frecvente/
https://www.sistemantiplagiat.ro/cms_pdf/Termeni_si_Conditii.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!