Nomenclatorul de materiale al firmei

Extras din referat Cum descarc?

NOMENCLATOR, nomenclatoare, s.n. Lista, brosura, carte care cuprinde nomenclatura (1) dintr-un anumit domeniu al stiintei, al tehnicii etc., sau enumerarea sortimentelor produselor sau a grupurilor de produse, clasificate dupa un anumit criteriu. - Din fr. nomenclateur, lat. nomenclator.
Clasificare si codificarea marfurilor
Clasificarea este operatia de distribuire, repartizare, sistematica pe clase intr-o anumita ordine. Tipul clasificarii depinde de scopul propus si de relatiile dintre elementele si categoriile definite in vederea clasificarii multimii respective. Importanta sistematizarii a crescut in corespunzator progreselor inregistrate in stiinta si tehnologie, determinand  incurajarea incercarilor in a gasi sisteme de clasificare pentru facilitarea abordarii multimii de produse atat in plan teoretic, cat si practic. Astfel autori precum Johann Beckmann, Carl Linne, B Buse au abordat acesta tema aratand aspectele importnate ale sistematizarii, incercand sa puna bazele unui sistem unic de clasificare. In 1901 Almedinger clasifica marfurile in 10 grupe: 1) combustibili; 2) material de constructii; 3) produse pentru iluminat si lubrifianti; 4) produse textile; 5) produse din sticla si ceramic; 6) produse din piele si blanuri; 7) produse metalice; 8) produse chimice; 9) produse de papitarie; 10) produse alimentare. Poschl realizeaza " o sistematica teleological a marfurilor si mijloacelor pentru obtinerea si utilizarea lor" grupandu-le pe trei sectoare: 1) marfuri pentru satisfacerea nevoilor de baza (alimente, produse pentru protejarea corpului si produse pentru locuinta); 2) marfuri ale progresului (produse pentru infrumusetare, produse pentru pastrare, pentru transport); 3) mijloace pentru obtinerea produselor din sectoarele 1 si 2 (ramura economica, natura materiei prime).I Dahlberg incearca clasificarea marfurilor intr-o ordine universal a cunostintelor. G. Grundke are o contribuitie destul de importanta in elaborarea bazelor teoretice a clasificarii marfurilor,luand ca exemplu sistemul de clasificare ierarhice din stiintele naturii, delimitand noua niveluri de ordonare ale produselor: diviziune, grupa, clasa, ordin, gen, specie, sort, clasa de calitate. Pentru produsele textile clasificarea de face astfel:
Tipuri de clasificari si codificari ale marfurilor
Pe masura dezvoltarii comertului si a industriei sistemele de clasificare au fost incontinuu imbunatatite. Pentru analiza clasificarii produselor, le impartim in: clasificari sistematice, nesistematice si combinate.
Clasificarile sistematice sunt clasificari ierarhice, pe trepte de detaliere, intre care exista relatii de subordonare, asigurand ordonarea produselor pe categorii relative omogene.
Clasificarile nesistematice aseaza produsele in ordinea aparitiei lor, fara sa se tina seama de categoriile inrudite de produse.
Clasificarile combinate asigura ordonarea produselor pe un anumit numar de categorii omogene, in cadrul carora se realizeaza clasificarea nesistematica a elementelor component.
Codul este o combinative de elemente simbolice (litere, cifre, sau litere si cifre cumulate), prin care se reprezinta o informative.
Codificarea reprezinta operatiunea de transpunere in cod a elementelor definitorii ale unor obiecte, servicii, fenomene.
Principalul obiectiv al codificarii este identificare, aceasta fiind si functia acesteia. In cazul in care preia si semnificatii ale relatiilor existente intre elementele multimii, el indeplineste si functia de reprezentare a clasificarii.
In cazul clasificarii sistematice, codificarea este dependent de de ordonarea multimii produselor pe categorii, functia de codificare suprapunandu-se cu functia de reprezentare a valorii.
In cazul clasificarii nesistematice produsele se identifica printr-un cod secvential, acordat in ordinea numerelor natural. Datorita utilizarii tuturor combinatiilor posibile ale numerelor


Fisiere in arhiva (1):

  • Nomenclatorul de materiale al firmei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Fundamentele stiintei marfurilor, Editia a doua, Editura Economica Bucuresti 2005, autori: Marieta Olaru, Rodica Pamfilie, Anca Purcarea, Mihai Negrea, Anca Atanase, Costel Stanciu, Carmen Paunescu
www.biblioteca.ase.ro/downres.php?tc=2726
http://facultate.regielive.ro/cursuri/merceologie/bazele_merceologiei-29771.html


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!