Munca - Motivatii, Recompense, Satisfactii

Extras din referat Cum descarc?

Abordare teoretica - conceptul de motivatie 
Motivarea este un proces intern, si nu, un imperativ care poate fi impus din exterior. Pentru a intelege motivarea, managerii trebuie intai sa inteleaga motivele pentru care indivizii se comporta intr-un anume fel si pentru care au anumite reactii in situatii amenintatoare sau prin care se incearca influentarea.
Dictionarul Explicativ al Limbii Romane defineste motivatia ca fiind "totalitatea motivelor sau mobilurilor (constiente sau nu) care determina pe cineva sa efectueze o anumita actiune sau sa tinda spre anumite scopuri". Termenul de motivatie este derivat din cuvantul latin movere si defineste o stare interioara care energizeaza, activeaza sau pune in miscare un individ, canalizand si orientand comportamentul sau in directia unui obiectiv.
Motivatia reprezinta suma energiilor interne si externe care initiaza si dirijeaza comportamentul uman spre un scop care, odata atins, va determina satisfacerea unei necesitati (H. Neuman ) . 
Motivatiile reprezinta elementele, formale sau informale, de natura economica sau moral-spirituala, pe care proprietarii si managerii le administreaza salariatilor in scopul satisfacerii unor necesitati individuale si de grup, pentru a-i determina sa contribuie la desfasurarea activitatilor si indeplinirea obiectivelor organizatiei prin atitudinile, comportamentele, eforturile si deciziile lor.
Gary Johns defineste motivatia ca fiind ,,masura in care un efort persistent este dirijat pentru realizarea unui scop" . Din interactiunea directa salariat - sarcina se naste motivatia intrinseca - ca expresie a nevoii de autodezvoltare, iar din interactiunea manager - salariat izvoraste motivatia extrinseca.
Cu alte cuvinte, motivarea este actiunea de a motiva pe un altul, iar motivatia reprezinta totalitatea mobilurilor (constiente sau nu) care-i determina pe oameni sa faca anumite lucruri, sa aleaga din mai multe variante un anumit comportament, sa actioneze intr-un anume fel pentru atingerea unor scopuri. Motivatia este asociata demersului rational si posibilitatii de optiune asupra unei variante de actiune. Tintele pe care individul le vizeaza prin munca sunt de natura economica sau pot fi legate de propria-i dezvoltare in plan psihosocial. Motivatia reprezinta actiunea fortelor interne si ale celor externe individului, constientizate sau nu, in masura sa-i determine comportamentul. 
Teorii motivationale
Exista o multitudine de teorii cu privire la motivatie, insa dintre cele mai cunoscute punctam: 
1. Teoria nevoilor
2. Teoria asteptarilor 
3. Teorii interactioniste
4. Teoria echitatii
1. Teoria nevoilor - cu privire la aceasta teorie, s-a demonstrat faptul ca individul este motivat si poate fi determinat sa actioneze datorita unor nevoi pe care le are. 
Teoriile cele mai importante bazate pe nevoi sunt: 
Teoria nevoilor lui A. Maslow (1954)
Pornind de la observatii clinice, Abraham Maslow a dezvoltat doua idei fundamentale: 
o nevoile umane pot fi ierarhizate pe cinci nivele care pot fi reprezentate printr-o piramida ; 
o atat timp cat o nevoie nu este satisfacuta, ea constituie o sursa de motivare. In momentul in care a fost satisfacuta, nevoia de nivel superior va deveni o noua sursa de motivare. 
Teoria lui Herzberg (1960)
In anii 60, Frederick Herzberg completeaza teoria lui Maslow. El a incercat sa identifice care sunt factorii sursa de satisfactie (factori motori) si cei care sunt surse de insatisfactie (factori de igiena). 
o factorii motori: posibilitatile de cariera, responsabilitatea, buna apreciere a performantelor, continutul muncii, sentimentul de putere.
o factorii de igiena: relatiile sef-subordonat, avantajele sociale, conditiile materiale, politica de personal din intreprindere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Munca - Motivatii, Recompense, Satisfactii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!