Motivație și Recompensa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conceptul de motivatie este deseori privit ca un mister- ceva oarecum asemanator unui praf magic pe care, daca-l presari peste oameni, deodata cu totii devin plini de energie si dornici sa munceasca.

De fapt, conceptul de motivatie este deosebit de simplu. El se bazeaza pe modul in care indivizii sunt tratati si pe sentimentele pe care le au fata de munca lor. Dar desi motivatia este, in sine, un concept simplu, nu este tocmai usor sa stii ce trebuie sa faci pentru a-i motiva pe oameni, si apoi, pentru a-i mentine motivatia.

In perioada actuala numerosi manageri cu experienta se plang ca ,,oamenii nu se mai simt motivati sa munceasca". Daca lucrurile stau astfel atunci putem spune ca este vina managerilor si a practicilor din cadrul organizatiilor, nu a angajatilor. Cand acestora din urma le lipseste motivatia, problema rezida aproape intotdeauna in unul din urmatoarele aspecte: selectia defectuoasa, obiectivele ambigue, sistemul necorespunzator de evaluare a activitatii, sistemul inadecvat de recompensare al organizatiei sau incapacitatea managerului de a influenta felul in care angajatul percepe sistemele de evaluare si recompensare.

Cel mai bun mod de a intelege in ce consta motivatia angajatilor depinde de trei relatii. Cand toate aceste relatii sunt solide, angajatii tind sa fie motivati. Daca una dintre ele este slaba, probabil ca eforturile angajatiilor au de suferit. Se pot prezenta aceste relatii sub forma unor intrebari.

In primul rand, cred angajatii ca, daca depun maximum de efort, aceste va fi recunoscut in urma evaluarii activitatii? In cazul multor angajati, raspunsul este din pacate negativ. Acest lucru se intampla datorita existentei unor deficiente la capitolul ,,indemanare", insemnand faptul ca, oricat ar incerca, sunt sanse mici ca ei sa obtina performante deosebite.

In al doilea rand, cred angajatii ca, daca beneficieaza de o evaluare favorabila a muncii lor, aceasta va atrage recompense din partea organizatiei? Multi angajati considera ca intre munca si rasplata nu exista o echivalenta. Cauza este aceea ca organizatiile lor rasplatesc multe lucruri, numai munca nu. De pilda, cand salariile se acorda pe baza vechimii sau a lingusirii sefului, sunt sanse ca angajatii sa considere ca relatia munca-rasplata este descurajata.

In fine, sunt recompensele pe care le primesc angajatii cele pe care doresc ei sa le primeasca? De exemplu, un angajat poate munci cu spor in speranta ca va fi promovat, dar in schimb primeste o marire salariala. Altul vrea o munca mai interesanta, care sa-l solicite mai mult, dar primeste in schimb cateva cuvinte de lauda. Sau un alt angajat depune un efort suplimentar, asteptandu-se sa fie transferat la sediul principal al companiei, dar acest lucru nu se intampla.

Motivatia

Ce este de fapt motivatia?

Motivata omului pentru munca este un concept important al managementului resurselor umane, reprezentand imfluenta pe care anumiti factori o exercita asupra angajatilor si care ii determina actiuni pozitive sau negative pentru indeplinirea sarcinilor de munca.

Motivul reprezinta cauza, ratiunea, pricina unei actiuni, factorul care impinge la o actiune sau care determina o actiune, iar motivarea sau motivatia este rezultatul ei.

Motivatia reprezinta suma fortelor, energiilor interne si externe care initiaza si dirijeaza comportamentul uman spre un anumit scop, care o data atins va determina preocuparera pentru satisfacerea unei alte nevoi.

Intre motovatie si performanta exista o relatie de conditionare reciproca. Individul singur este capabil de a se motiva deoarece toate procesele motivationale sunt coordonate din interiorul fiintei umane. Managerul este pun in situatia de a identifica si a arata in ce context atingerea obiectivelor firmei asigura si satisfacerea nevoilor personale ale angajatilor.

Motivatia pentru munca unui individ inseamna certitudinea ca el va obtine, efectuand o munca in conditii stabilite, elemente care ii vor satisface propriile nevoi. In motivatie este implicat sistemul de valori, care da o semnificatie precisa consecintelor comportamentului angajatilor si influenteaza gradul de libertate individuala de aderare la anumite valori.

A motiva pe cineva insemna a intelege care sunt nevoile sale, ce anume il stimuleaza spre a lucra mai bine si a-l face sa doreasca rezultate mai bune.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Motivatie si Recompensa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
6 004 cuvinte
Nr caractere:
31 797 caractere
Marime:
159.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
motivatie, proces
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!