Motivarea, Satisfactia si Implicarea in Munca

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
O perioada indelungata de timp, intreprinderea a urmarit in special, obtinerea profitului prin simpla comercializare a produselor sale, fara a acorda o importanta majora, resurselor umane. Toti indivizii erau considerati asemanatori, iar un bun muncitor era cel care facea exact ceea ce i se transmitea sa faca.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, stiind cine este omul in timpul muncii si ce anume il motiveaza, Abraham Maslow si Douglas Mc Gregor au deschis calea teoriilor motivarii: oamenii nu sunt toti identici, ei prezinta caracteristici ce pot fi identificate si chiar clasificate in categorii.
Dupa o perioada s-a crezut in binefacerile stimularii prin salariu, co-interesate, avantaje exterioare si prime de toate felurile, s-a descoperit importanta continutului muncii si respectarii demnitatii individului. 
O persoana este ea insasi un sistem complex prins intr-un alt sistem complex, acela al intreprinderii si mediului aferent.
Un rol important in activitatea indivizilor il joaca motivatia. Managerii pot obtine succese in activitatea lor daca reusesc sa inteleaga bine acest rol. Motivatia initiaza si divizeaza comportamentul, spre un scop care o data atins va determina satisfacerea unei necesitati. O motivatie crescuta in randul salariatilor unei intreprinderi, duce la instalarea satisfactiei in munca.
Un manager trebuie sa-si sporeasca preocuparile in ceea ce priveste motivarea si cresterea satisfactiei in munca a angajatilor sai, pentru a-i determina pe acestia sa-si imbunatateasca propria activitate, obtinand in final performante ridicate.
Eficacitatea si eficienta utilizarii resurselor materiale, financiare si informationale, depind intr-o masura hotaratoare de resursele umane.
In prezent managerii stabilesc legaturi durabile intre motivatia si performantele afective ale unui individ; creaza conditii astfel incat telurile personale ale angajatilor si ale organizatiei sa poata fi monitorizate.
Motivatia personalului are un rol important in stimularea initiativei, a efortului si reusitei.
Motivarea in munca 
1.1 Rolul factorului uman in cadrul firmei
Rolul primordial al resurselor umane la scara intregii societati se regasesc si la nivelul firmei, fapt recunoscut si argumentat de numerosi oameni de stiinta din diferite tari. Principalele elemente care pot demonstra acest lucru sunt urmatoarele:
Forta de munca este singura creatoare de valoare de intrebuintare. De fapt firma reprezinta celula economica de baza a societatii in care se creaza de catre oameni produse si servicii.
Resursa umana este singura creatoare nu numai sub aspect economic ci si sub aspect spiritual, stiintific. Generarea de noi idei concretizate in produse, tehnologii, metode de conducere, solutii organizatorice noi s.a., este apanajul exclusiv al omului.
Eficacitatea si eficienta utilizarii resurselor materiale si informationale depind intr-o masura hotaratoare de resurse umane. Practica activitatii economice releva nu putine situatii cand intreprinderi inzestrate la fel tehnico-financiar si informational sau au niveluri foarte apropiate, obtin performante economice sensibil diferite.
Accentuarea rolului resurselor umane nu semnifica insa o subevaluare a resurselor materiale, financiare si informationale. Conceperea sistematica a firmei implica abordarea resurselor umane in stransa intrdependenta cu celelalte resurse pornind de la obiectivele fundamentale la a caror realizare concura impreuna, de la conexiunile de esenta ce exista intre ele. Suprasolicitarea resurselor umane in detrimentul celorlalte afecteaza echilibrul dinamic al intreprinderii ce conditioneaza dezvoltarea sa profitabila.
1.2.Rolurile motivarii personalului
Indiferent de continutul motivarii, rolurile indeplinite sunt multiple si intense. Tinand cont de poliedrul indicat, rolurile si efectele motivarii pot fi rezumate astfel:
Rolul managerului este cel mai direct si consta, in esenta, in determinarea continutului si eficacitatii functiei de antrenare, care, la randul ei conditioneaza decisiv concretizarea celorlalte functii manageriale - previziunea, organizarea, coordonarea si controlul - evaluarea. Pe un alt plan, motivarea are un impact substantial asupra caracteristicilor si functionalitatii ansamblului sistemului managerial si organizatiei. Calitatea deciziilor, operationalizarea metodelor, tehnicilor si procedurilor manageriale si efectele generale, acuratetea si flexibilitatea subiectului informational, ca si functionalitatea modalitatilor organizatorice din firma - adica elementele de esenta ale sistemului managerial - sunt nemijlocit conditionate de motivarea personalului.
Rolul organizational se refera la impactul major pe care motivarea il are direct si prin intermediul celorlalte elemente manageriale asupra modului cum functioneaza firma si performantele sale. Dat fiind faptul ca prin motivare se pun in miscare abilitatile, know-how-ul si energia personalului, adica resursa cea mai importanta a unei organizatii ce mobilizeaza celelalte resurse, efectele sale in plan organizational sunt deosebit de puternice.
Continutul si modalitatile de motivare utilizate intr-o firma contribuie intr-o masura semnificativa la imprimarea anumitor caracteristici culturii sale organizationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Motivarea, Satisfactia si Implicarea in Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!