Moneda Europeana

Extras din referat Cum descarc?

I. Ce este Euro?
A. In loc de definitie
Euro este moneda unica a Uniunii Economice si Monetare, adoptata de 11 state incepand cu 1 ianuarie 1999. Acestea reprezinta zona Euro: Belgia, Germania, Spania, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia si Finlanda. Incepand cu 1 ianuarie 2001, Grecia s-a alaturat zonei Euro (conform deciziei Consiliului UE nr. 2000 / 427 / CE din 19.06.2000). 
B. Euro - semn grafic
Numele monedei unice, "Euro", a fost adoptat in cadrul Consiliului European de la Madrid (decembrie 1995). 
Euro a devenit moneda unica pentru statele participante pe data de 1 ianuarie 1999; in perioada de tranzitie (pana la 31 decembrie 2001), unitatile monetare nationale ale statelor membre au reprezentat subdiviziuni "ne-decimale" ale Euro, care este impartit la randul lui in 100 de centi (ca subdiviziuni decimale). 
Semnul pentru moneda unica arata ca un E cu doua linii orizontale, clar marcate. A fost inspirat de litera greaca "Epsilon", ca referinta la leaganul civilizatiei europene si la prima litera din cuvantul "Europa". Liniile paralele reprezinta stabilitatea Euro. Semnul este usor de recunoscut, iar in in prezent este la fel de bine cunoscut ca si cel pentru dolar ($). 
In prezent, la mai multi ani de la intrarea in circulatie a monedelor euro, cetatenii UE incep sa se obisnuiasca dar inca mai au unele dificultati.
II. Care sunt statele neincluse in zona Euro si de ce?
Aceste state sunt: Danemarca, Marea Britanie si Suedia nu participa, inca, la zona Euro (sunt in stadiul de "pre-in"). 
Danemarca si Marea Britanie au optat sa nu participe (si-au exercitat dreptul de "opt-out").
In cazul Suediei, la evaluarea din martie 1998 s-a constatat ca legislatia nationala a acesteia privind banca centrala nu este compatibila cu reglementarile din Tratatul Uniunii Europene, iar moneda sa nu a indeplinit in totalitate conditiile de stabilitate pe doi ani.
Nici Grecia nu a indeplinit initial criteriile de convergenta, insa datorita politicii economice duse in ultimii ani aceasta situatie s-a schimbat. Potrivit unei Decizii a Consiliului UE, Grecia s-a alaturat zonei Euro.
Situatia celorlalte acestor state este re-examinata la fiecare 2 ani, pentru a se constata gradul de aliniere la criteriile de convergenta.
III. Evolutia Euro 
Ideea unei monede comune a aparut inca din 1968, odata cu introducerea Uniunii Vamale. Realizarea Sistemului Monetar European, in 1979 si semnarea, in 1986, a Actului Unic European, care a consacrat cele patru libertati de miscare (a persoanelor, capitalului, serviciilor si bunurilor) au insemnat pasi importanti in realizarea monedei unice europene. Tratatul de la Maastricht (semnat la data de 7 februarie 1992 si intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993) reprezinta baza legala a monedei unice. Tratatul valideaza Uniunea Monetara Europeana si stabileste etapele de realizare a acesteia, precum si criteriile de convergenta pe care trebuie sa le indeplineasca Statele Membre care vor sa participe la zona Euro. Astfel, in 1994 au demarat pregatirile in vederea realizarii monedei unice, care a inlocuit monedele nationale ca moneda de cont, incepand cu 1999, si fizic, din 2002. 
A. Calendarul Euro
a). Anul 1995
- Consiliul European de la Madrid alege denumirea de euro pentru noua moneda si stabileste coordonatele perioadei de tranzitie (1 ianuarie 1999 - 31 decembrie 2001: utilizare euro ca si moneda de cont / 1 ianuarie 2002 - 1 iulie 2002: inlocuirea monedelor nationale cu moneda unica).
b). Anul 1997
- Se definitiveaza cadrul legal referitor la moneda unica; 
- Se pun bazele viitoarelor instrumente de politica monetara;
- Se lucreaza la imaginea noii monede.
c). Anul 1998
- Se evalueaza gradul de indeplinire a criteriilor de convergenta pentru participarea la zona euro, stabilite prin tratat; 
- 3 mai: cele 11 state participante la zona Euro sunt alese de Consiliul Uniunii Europene pe baza recomandarii Comisiei Europene 
- Statele Membre participante la zona Euro incep procesul de armonizare in vederea introducerii Euro 
- Se creaza Banca Centrala Europeana 
- Incepe producerea monezilor si bancnotelor.
d). Incepand cu 1 ianuarie 1999
- Incepe a treia faza a Uniunii Economice si Monetare (perioada de tranzitie); Euro intra in circulatie din punct de vedere legal. 
- Se fixeaza irevocabil rata de schimb fata de monedele statelor din zona Euro. 
- Operatiunile bancare sunt posibile atat in Euro, cat si in monedele nationale 
- Platile in Euro se pot efectua prin cecuri sau transferuri bancare, precum si plati electronice: comert electronic, carti de credit. 
- Afisare dubla a preturilor. 
- Formularea unei politici monetare unice prin Sistemul european de banci centrale (SEBC).


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!