Modelul german de management

Extras din referat Cum descarc?

Managementul european reprezinta o insumare de modele manageriale proprii tarilor europene, diferentele specifice in materie de management fiind generate de factori de natura culturala si de traditii comportamentale.
Germania practica unul din cele mai eficiente managementuri din lume cu rezultate economice exceptionale, obtinute in contextul reconstruirii industriei aproape complet distruse in timpul razboiului, apeland la tehnologii noi. Comportamentul managerial german este puternic marcat de principiile protestante privind eficienta sociala a structurilor organizationale, respectiv demnitatea umana avand ca scop bunastarea oamenilor, solidaritatea caracterizata prin responsabilitati la nivel de individ si la nivel de grup, responsabilitatea pentru propriile opinii si inviolabilitatea proprietatii.
Cap. I    Contextul tranzitiilor germane si a modelului german de management
1.1.	Scurte date demografice si economice
Republica Federala Germania are o suprafata de 356.980 km2, cu o populatie de 82.400.000 locuitori, densitatea pe km2 fiind de 230.8. In anul 2001 natalitatea a fost de 9,1%, mortalitatea de 10%, iar mortalitatea infantila de 4,4%.
Cea de a treia putere a lumii a inregistrat cresteri moderate ale economiei: 0,6% in 2001; 0,2% in 2002 si 0,3% in 2003. Deficitul statului a reprezentat in jur de 3,8% din P.I.B. numarul somerilor s-a ridicat in 2003 la 4,495 ml, adica 10,8% din populatia activa. Numeroase intreprinderi mici si mari au dat faliment, iar sectorul bancar a fost nevoit sa anunte mari reduceri de salariati. Cu toate dificultatile, Germania este un loc atragator de instalare pentru intreprinderile straine.
1.1.1. Influenta culturii asupra managementului german
In opinia specialistilor germani, cultura tarii lor a determinat modelul specific de management german, gandirea fiind influentata de experienta dobandita in familie, apoi de educatia din scoala si in organismele proprii tarii.
Influenta culturii asupra managementului a fost subliniata si de G. Hofstede si de alti apecialisti germani care pe baza studiilor incearca sa influenteze favorabil comportamentele managerilor.
1.2. Cadrul constitutional al activitatii manageriale
Conform Constitutiei din 23 mai 1949, Republica Federala Germana este constituita ca un stat federal, democrat care are la baza principiul legalitatii si al justitiei sociale si drepturile fundamentale, inclusiv principiul egalitatii si prevederile referitoare la organizare.
Pe aceste principii si pe baza art. 120 din Constitutia Germaniei ("realizarea nivelarii sarcinilor"), s-a cladit intregul proces managerial german.
In intreprinderile germane pentru functionarea managementului participatiei se constituie consilii de supraveghere care aproba strategia, exercita functii de supraveghere in balansarea intereselor, stabilirea nivelului veniturilor, numirea si demiterea managementului de varf, etc.
In procesul decizional un loc aparte il detine consiliul managerial (directoratul) format din maxim 5 directori care realizeaza planificarea strategica flexibila, evalueaza performantele manageriale


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul german de management.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!