Modelele motivationale ale lui Maslow, Alderfer, Herzberg si Mcclelland

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1
- Ce este motivatia?
- Functiile motivatiei
- Teoriile motivatiei
Capitolul 2
- Studiu de caz: motivarea personalului in cadrul firmei S.C. ALTEX ROMANIA S.R.L
- Prezntarea generala a firmei
- Misiunea si obliectivele firmei
- Analiza motivatiei personalului in cadrul firmei Altex
- Concluzii
Biblografie


Extras din referat Cum descarc?

,,Motivarea este cheia realizarii scopurilor si, chiar daca actionezi in proportie de 100% si nu iti atingi scopul, ai imensa satisactie ca ai muncit cat ai putut pentru a-l atinge si ca ai invatat ceva si ca ai castigat experienta." 
George Shinn
Ce este motivatia? 
In filogeneza si ontogeneza se evidentiaza anumite stari de necesitate sau sensibilizari ale organismului. Asa se dezvolta nevoia de substante nutritive, de oxigen, de anumite conditii de temperatura, de umiditate, presiune, sde semnale informationale ce urmeaza a fi receptionate si apoi prelucrate, nevoia de miscare, actiune, relaxare, de comunicare cu altii, realizarea de sine s.a.m.d. Toate acestea nu sunt altceva decat trebuinte, conditii ale vietii, procese pulsionale fundamentale ce semnalizeaza perturbarile de tipul privatiunilor sau exceselor, intervenite in organism sau in sistemul de personalitate. Alaturi de trebuinte se dezvolta si implusuri (trebuinte alfate in stare de excitabilitate accentuata, expresiva), intentii (implicari proiective ale subiectului in actiuni), valente (orientiri afective spre anumite rezultate), tendinte (forte directionate mai mult sau mai putin precis). Ansamblul acestor stari de necesitate ce se cer a fi satisfacute si care il imping, il instiga si il determina pe individ pentru a si le satisface, formeaza sfera motivatia acestuia. Este vorba de o noua categorie de stimuli si anumite stimuli interni. Daca pana acum notiunea de stimul era raportata la obiectivele si evenimentele din exterior, de data aceasta ea se raporteaza la viata interna a individului. Este vorba despre acei stimuli care din interior al determina pe individ sa intreprinda o serie de actiuni - de cautare, de apropiere sau de evitare si respingere a unor obiective. Unii autori au defnit motivatia ca o ,,cauza interna" a comportamentului. Numai ca aceasta structura psihica activatoare si predispusa pozanta cu functii de autodeterminare a omului prin stimulatii interne, a trebuit sa fie, la rindul ei, explicata atat functional, cat si genetic. Or, acest lucru nu poate fi realizat decat prin apelul la o serie de factori determinanti ce se inscriu in istoria interactiunilor dintre subiect si ambianta sa socio-culturala.
Unele dintre formele motivatiei, relativ simple si putine la numar, s-au format in demersul filogenezei si ii sunt date omului prin nastere. 
Altele, mai complexe si mai numeroase, se formeaza in decursul vietii acestuia, fiind dependente atat de particularitatile mediului extern, cat si de specificul starilor de necesitate interne, existente deja, de modul de asimilare si sedimentare a lor. Practic, ele nu sunt altceva decat stimularile externe care actionand repetat asupra individului si satisfacandu-i anumite cerinte de autoreglare, au fost preluate, interiozate, asimilate si transformate in coditii interne. Gradul de independenta fata de circumstantele si imprejurarile concrete, determinate in timp si spatiu, este insa variabil si niciodata acelasi. 
Psihologia demonsteaza ca motivatia este o parghie importana in procesul autoreglarii individului, cu forta motrice a intregii sale dezvoltari psihice si umane, ea reprezinta ,,un ansamblu de factori sau imbolduri care declanseaza, energizeaza, mentin (sau intrerup) si directioneaza actiunile sau comportamentele unei persoane". (Dictionar de Sociologie, Editura Babel, Bucuresti, 1993). Aceasta insemna ca selctarea si asimilarea ca si sedimantarea influentelor externe se vor produce dependent de structurile motivationale ale omului. Motvatia sensibilizeza diferit persoana la influentele externe, facand-o mai mult sau mai putin permeabila la ea. Astfel, putem intelege mai bine de ce una si aceeasi influenta externa produce efecte diferite la persoane diferite sau la aceeasi persoana si momente diferite ale existentei sale. Motivatia, prin caracterul ei propulsor si tensional, rescoleste si reasaza, sedimenteaza si amplifica continutul constructiei psihice a individului. 
Din punct de vedere psihologic - apreciaza Viorel Cornescu, Ioan Mihailescu si Sica Stanciu - motivatia desemneaza stare interna de necesitate a organismului care orienteaza comportamentul in directia satisacerii. ,,Motivatia - scriu specialistii citati mai sus - apare ca un ansamblu de trebuinte si dorinte care mobilizeaza, determina organismul sa desfasoare o serie de comportamente care sa duca la satisfacerea lor adecvata".
Motivatia indeplineste un rol de activizare generala sau speciala a anumitor mecanisme psihice, este o sursa potentiala de activitate. In acelasi timp, moivatia are principalul rol in activizarea generala si determina totodata si directia actiunii umane. Prin toate acestea, motivatia joaca un rol activ in viata omului, contribuie direct si este, intr-u fel, ,,responsabila" pentru performantele omului.
Psihosocilogul Mielu Zlate scrie ca prin termenul de moivatie se desemneaza ,,starea interna de necesitate a organismului, care orienteaza si dirijeaza comportamentul pe directia satisafecrii ei"; Martin G. Wolf sustine ca motivasia este ,,o forta (un implus) orientata spre obtinere satisactiei"; S. W. Gellerman considera ca prin notiunea de motivatie ar trebuii sa desemnam acea influenta care determina individul sa actioneze deliberat intr-o maniera sau alta, altfel decit atunci cand aceasta influenta n-ar exista. ,,Motivatia - scrie Norbert Sillamy - este asamblul de factori dinamici care determina conduita unui individ."
O definitie corespunatoare a elaborat Al. Rosca: ,,Motivatia este totalitatea mobilurilor interne ale conduitei, fie ca sunt innascute sau dobandite, constientozate sau neconstientizate, simple trebuinte filozofice sau idealuri abtracte". Intr-o formula mai succinta, dar indeajuns de clara, Paul Popescu Neveanu a afirmat ca ,,Motivatia este fie un ansamblu de motive, fie un proces al motivarii sau impingere spre actiune". O formulare metaforica, dar extrem de semnificativa ne-a oferit Zig Ziglar: ,,Motivatia este scanteia care aprinde focul cunoasterii si alimenteaza motorul implinirii. Ea face ca elanul sa fie maxim si sa se mentina". 
Din lucrarile si cercetarile privind problematica motivatiei reiese ca principalii stimuli motivationali se vor grupa in trei categorii:
a)Stimuli materiali care dau nastere motivatiei economice;
b)Munca care determina motivatia profesionala;
c)Interactiunea dintre membrii organizatiei care genereaza motivatia psihosociala, tip de motivatie care are o puernica influenta asupra conduitei angajatilor.
Existand tipuri extrem de diferite de motivatie, ca structura si functionalitate, complexitate si rol, vor exista si functii diferite ale acestora. Printre functiile motivatei puse adesea in evidenta in lucrarile de referinta mentionam:
- Functia de acivare interna difuza si de semnalare a unui dezechilibru fiziologic sau psihologic. In aceasa faza starea de necesitate apare, dar nu declanseaza inca actiuni. De obicei, aceasta functie este specifica trebuintelor care au o dinamica deosebita; debuteaza cu o alerta interna, continua cu o agitatie crescanda, ajungand chiar la stari de mare incordare interna, pentru a se finaliza presasfacerea lor;
- Functia de mobil sau de facor declansator al actiunilor efective. Acesta este motivul, definit de psihologu francez H. Pieron ca ,,mobilul ce alege dintre deprinderile existente pe cea care va fi actualizata, deoarece a indenfica un motiv inseamna a raspunde la intrebarea ,,de ce?". Probatata pentru motiv este declansare actiunii;
- Functia de autoreglare a actiunii, prin care se imprima conduite cu un caracter activ si selectiv. Eficienta reglatoare a motivatiei este dependenta, in egala masura, de energizare si directionare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelele motivationale ale lui Maslow, Alderfer, Herzberg si Mcclelland.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Aradavoaice Gheorghe - Motivatia - Editura Antet XX Press, Prahova, paginile 9-24
- Zaharia Valentina - Management - Editura Economica, Bucuresti, 2008, pagina 159
- Coblisan Adriana - Revista Cariere; Jurnal de leadership - Februarie 2017, numarul 234, articolul ,,Angajati motivati si multumiti?", pagina 34
- Kermally Sultan - Maestrii managementului resurselor umane - Edituta Meteor Press, Bucuresti, 2009, paginile 46, 69


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!