Modele de Cariera

Extras din referat Cum descarc?

Organizatiile acorda o tot mai mare atentie planificarii si administrarii carierei. Acest lucru se datoreaza partial faptului ca rapiditatea schimbarii economice face ca actualele cariere sa fie mai putin clar definite si previzibile decat erau ele in trecut. Dinamica profesiunilor si implicit a carierelor este marcata de schimbari accelerate, personalul muncitor fiind pus in situatia sa le faca fata cu o competenta si rapiditate de adaptare intr-un ritm accelerat. 
Daca in urma cu mai multi ani, termenului de cariera i se conferea mai mult sensul profesional, ulterior i s-au adaugat conotatii ce tin de viata personala, comunitara, economica. 
Conform lui D. Butnaru, cariera este succesiune de profesii, indeletniciri si pozitii pe care le are o persoana in decursul perioadei active de viata, inclusiv functiile pre-vocationale, (cum sunt cele de elevi si studenti, care se pregatesc pentru viata activa) si post-vocationale ( pensionarii care pot avea rol de suplinitori, colaboratori, etc.).
Cariera profesionala - reprezinta evolutia profesionala a unui individ pe parcursul intregii sale vieti. In cadrul aceleiasi profesii, in cariera unei persoane se pot inscrie specializari, perfectionari sau promovari profesionale. (Tasica, L.,).
Cariera, pe linga aceasta evolutie a persoanei , poate fi privita si sub aspect economic, sociologic sau psihologic.
Din punct de vedere economic, cariera face referire la o succesiune a pozitiilor profesionale ocupate de o persoana. 
Daca privim cariera din prisma sociologilor, ea reprezinta o multitudine de roluri jucate de individ, in sensul ca fiecare rol este temelia celui ce va urma.
Sub aspect psihologic, alegerea de roluri si succesul in exercitarea lor depind de aptitudinile, interesele, valorile, trebuintele, experienta anterioara si aspiratiile persoanei in cauza. ( Jigau, M., 2003, apud Fman, 1998).
Abordarea psihologica de management al carierei profesionale este divizata in: (a) alegerea carierei si (b) evolutia carierei. Primul aspect are in vedere natura si procesul de orientare si alegere a profesiei de catre tineri, in timp ce al doilea aspect presupune schimbarile si ajustarile ulterioare implicate in viata profesionala a unui individ. 
Pentru practicienii din domeniul consilierii si orientarii carierei, modelele elaborate de Super si Holland s-au dovedit a fi mai productive decat altele. D. Super este cel care a dezvoltat o teorie a imaginii de sine implicata in comportamentele specifice alegerii profesionale. In viziunea lui Super, optiunile unui individ sunt influentate de imaginea de sine a acestuia si de informatiile pe care le are despre lumea profesiilor. Super porneste de la faptul ca optiunea unui individ pentru o anumita ocupatie este un proces si o succesiune de alegeri si decizii intermediare facute treptat pe parcursul vietii, aflate in legatura cu diferite etape de crestere, dezvoltare, invatare si exersare a aptitudinilor, abilitatilor si deprinderilor in diferite situatii de activitate sau munca. Super mai afirma si ca procesul dezvoltarii carierei parcurge cinci stadii aflate intr-o succesiune cronologica:
1). Stadiul de crestere ( pana la 14 ani) - se contureaza imaginea de sine ca rezultat al identificarii cu persoane semnificative pentru copil, creste numarul prilejurilor de interactiune sociala si are loc un proces de constituire si directionare a intereselor, cat si o dezvoltare si exersare a abilitatilor si aptitudinilor.
2). Stadiul exploratoriu ( 15-24 ani) - este caracterizat prin autocunoastere si experimentare a diferite roluri. Se diferentiaza urmatoarele etape:
a. cea a tentativelor ( 15 - 17 ani) - de alegere a unei ocupatii;
b. cea de tranzitie ( 18- 20 ani) - se realizeaza primele experiente de munca;
c. incercarea, probarea activitatilor de munca si acceptarea acestora ca o ocupatie permanenta;
3). Stadiul de stabilizare ( 25 -44 ani) - are ca elemente specifice, in cadrul slujbei dorite, pastrarea respectivei pozitii sau, daca aceasta nu corespunde aspiratiilor, schimbarea ei;
4). Stadiul de mentinere ( 45 - 64 ani) - persoana angajata cauta sa-si mentina stabila si sigura pozitia in lumea muncii.
5). Stadiul declinului ( peste 65 ani) - persoana isi asuma alte roluri, indepartandu-se treptat de lumea muncii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modele de Cariera.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Birch, A., Psihologia dezvoltarii, Bucuresti, Ed. Tehnica, 2002
Chisu, Ana Viorica, Manualul specialistului in resurse umane, Bucuresti, Casa de editura IRESCON, 2000
Jigau, M., ( coord.), ( 2006), Consilierea carierei. Compendiu de metode si tehnici, Bucuresti, Ed.Afir, 2006
Tasica, L., Consilierea permanenta - Analiza nevoilor de consiliere pe toata durata vietii, Bucuresti, Ed Afir, 2008. 
http://www.farmexpert.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!