Modele ale Schimbarii Organizationale

Extras din referat Cum descarc?

1.Modelul de schimbare al lui Lewin
Prin acest model K. Lewin a incercat sa explice care sunt etapele pe care le parcurge o organizatie in cadrul procesului de schimbare organizationala,aplicat si in cazul culturii organizationale, in trecerea de la o situatie initiala,de fapt, la una viitoare, dorita
Schema proceselor, pe care le parcurge o organizatie pentru a-si atinge obiectivele stabilite pentru schimbarilerespective, este urmatoarea
Stare initiala 
dezghetare 
schimbare 
reinghetare
Stare finala
Starea initiala este situatia existentala un moment dat in cadrul firmei si care 
nu mai este in concordanta cu cerintele externe si interne ale organizatiei. 
Ca urmare a disfunctionalitatilor tot mai acute ce apar in aceasta perioada incepe sa apara ca evidenta necesitatea introducerii unor schimbari de anumita amplitudine 
in cadrul firmei.
Dezghetarea reprezinta etapa in care cea mai mare parte a salariatilor constientizeaza aceastanevoie de schimbare si care ar fi consecintele neimplicarii lor rapide in acest proces. 
Este de dorit ca managerii sa reuseasca sa reliefeze lipsa de performanta a organizatiei, problemele ce se perpetueaza si lipsa tot mai mare de satisfactie a personalului din participarea la procesul muncii.
Un alt element important ce trebuie avut in vedere in aceasta perioada este acela de a prezenta un plan de actiune realist, atractiv, care sa se bucure de sprijinul celei mai mari parti a salariatilor.
Pentru aceasta, ei vor dori sa stie cum vor fi afectati de noile schimbari, ce repercusiuni vor avea ele asupra statutului prezent detinut etc. Inainte de a se angrena in procesul de schimbare, o mare parte a salariatilor vor incerca sa compar castigurile ce le vor obtine din introducerea schimbarilor preconizate cu sacrificiile, eforturile ce le sunt solicitate. 
De aceea inceputul procesului deschimbare este deosebit de important si el se bazeaza in mare masura pe credibilitatea pe care reuseste sa o construiasca echipa manageriala
Schimbarea este etapa in care se introduc modificarile preconizate,toate elementele de noutate, de natura sa contribuie la cresterea functionalitatii si performantelor firmei. Aceste schimbari pot proveni dintr-o diversitate de domenii: tehnic, economic, managerial, social etc.Ca regula, se recomanda sa se inceapa cu schimbarile de mai mica anvergura dar care sa aiba cele mai mari sanse de succes, pentru a transmite o serie de mesaje clare, simbolice referitoare la capacitatile echipei manageriale si la sansele de succes ale acesteia.
Reinghetarea este procesul prin care managerii firmei incearca sa institutionalizeze schimbarile introduse. Acest lucru se realizeaza prin reconceperea unor sisteme, proceduri de actiune,si/sau prin organizarea unor prezentari si cursuri ce sunt axate asupra explicitarii schimbarilor introduse, a stadiului in care se aflaacestea, a dezvoltarii de noi abilitati pentru personal, astfel incat acesta sa valorifice cat mai bine noile conditii de lucru.Aceasta etapa este necesara pentru a consolida schimbarile introduce si a minimiza tendinta unei parti a personalului de a se intoarce catre starea initiala sau de a opera cu aceleasi proceduri,obiceiuri,etc.considerate neproductive de catre manageri.
Starea finala este situatia dorita, considerate de catre initiatorii schimbarii si in care firma este capabila sa functioneze la parametrii superiori, oferind performante mult mai bune decat in situatia anterioara.Modelul lui Lewin este un model care explica in cinci etape procesul de schimbare organizationala. Este un model logic, care prezinta lantul transformarilor pe care o organizatie trebuie sa le parcurga de la o situatie existent la una dorita,previzionata.Etapele prezentate pot fi urmarite in cea mai mare parte a proceselor de schimbare, indiferent de natura organizatiilor si a schimbarilor propuse.Aceste etape trebuie sa fie insa detaliate in planuri de actiune bine definite,care sa concentreze resursele organizatiei pe directiile principale de actiune,astfel incat obiectivele stabilite sa poata sa fie realizate corespunzator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modele ale Schimbarii Organizationale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!