Modalități de raționalizare a procesului decizional în companiile autohtone

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. ABORDARI TEORETICE PRIVIND PROCESUL DECIZIONAL IN CADRUL ORGANIZATIEI 4 1.1 Decizia si procesul decizional in cadrul organizatiei 4
1.2 Definirea, functiile si etapele sistemului decizional 5
CAPITOLUL II. MODALITATI DE RATIONALIZARE A PROCESULUI DECIZIONAL 9 2.1 Metode de rationalizare a procesului decizional in conditii de certitudine 9 2.2 Tehnici de rationalizare in conditii de incertitudine 13 Concluzie 15 Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. Procesul decisional reprezinta acea succesiune de actiuni fundamentale desfasurate la nivelul organizatiei, menite sa determine modalitatile de utilizare cat mai eficienta a resurselor in vederea satisfacerii cit mai calitative si realizarii obiectivelor. Prin urmare, cu cit mai calitativ este realizat procesul decizional, cu atat mai rezultativ este managementul organizatiei. In Republica Moldova dezvoltarea managementului se afla la o etapa incipienta, Astfel, cercetarea si identificarea modalitatilor de imbunatatire a procesului decizional reprezinta un imperativ de cea mai mare actualitate pentru RM.
Un proces decizional nu poate fi considerat de succes, daca nu se finalizeaza cu implementarea exacta si completa a deciziilor adoptate. In cazul RM, lucrurile stau tocmai invers, aici, tot ce conteaza, este adoptarea grabnica a deciziilor.
Scopul si obiectivele cercetarii. Scopul prezentei cercetari rezida in studierea complexa a procesului decizional din RM si identificarea metodelor de eficientizare a acestuia.
Pentru obtinerea scopului stabilit, proiectez sa realizez urmatoarele obiective:
- analiza teoretica a procesului decizional si a modelelor decizionale, precum si identificarea elementelor determinante pentru acestea;
- identificarea si analiza particularitatilor procesului decizional;
- identificarea modalitatilor de eficientizare a procesului decizional in cadrul organizatiilor din RM.
Sunt multe sensuri in care termenul de ratinalizare este folosit in literatura de specialitate. Teoria economica clasica presupune ca un decident perfect informat si un decident rational ar optimiza cu succes rezultatele.
La sporirea eficientei managementului firmei, o contributie importanta are rationalizarea deciziilor de conducere si a subsistemului decizional in insamblul sau. Intr-o tara carei economie este cu adevarat capitalista, nucleul, este reprezentat de problema rationalizarii eficiente a deciziilor de conducere, in stransa legatura cu preocuparile privitoare la evaluare a eforturilor si efectelor generate de modernizare a managementului organizatiilor.
Metodologia cercetarii include informarea aprofundata, cercetarea si analiza subiectului in baza unor lucrari stiintifice, dar si in baza informatiei furnizate de anumite web site. Alte surse de informare reprezinta articole ale diverselor redactii economice si politice.
Cuvinte cheie: Decizii, management, rationalitate, resurse.
CAPITOLUL I. ABORDARI TEORETICE PRIVIND PROCESUL DECIZIONAL IN CADRUL ORGANIZATIEI 1.1 Decizia si procesul decizional in cadrul organizatiei In rationalizarea procesului decizional, informatia, are o importanta covarsitoare stand la baza luarii deciziei. Dupa cum considera Peter Drucker, 'Cele mai multe decizii trebuie sa se bazeze pe cunostinte incomplete, fie deoarece informatia nu este disponibila, fie pentru ca ar costa prea mult in timp si bani pentru a o obtine'. Procesele decizionale care se desfasoara astazi la nivelul firmelor sunt caracterizate de o evolutie in sens contrar a doua dintre elementele lor definitorii: durata, respectiv volumul de informatii prelucrate. Pentru a avea drept rezultat o decizie bine fundamentata si oportuna, orice proces decizional trebuie sa achizitioneze, prelucreze si interpreteze un volum din ce in ce mai mare de informatii, intr-un timp din ce in ce mai scurt. Cresterea gradului de rationalizare a deciziilor, care este esenta managementului, echivaleaza cu amplificarea eficacitatii mijloacelor microeconomice, de unde si necesitatea actionarii in directia conceperii si operationalizarii unor metode, tehnici si modalitati adecvate de rationalizare a procesului decizional. Unii specialisti considera ca eficienta unei decizii poate fi apreciata in functie de raportul dintre rutina si decizie. Valoarea acestui raport este cu atat mai mare cu cat numarul si complexitatea rutinelor este mai mare si cu cat frecventa deciziilor pentru cazuri neprevazute este mai mica iar numarul deciziilor obtinute intre doua sau mai multe rutine este mai mare.
Prin urmare, vreau sa incep procesul de cercetare a cadrului bibliografic international cu lucrarea lui G. Johns ,,Comportament organizational: intelegerea si conducerea oamenilor in procesul muncii" [1]. Facind referinta la lucrarile cercetatorilor R. Cyert si J. March ,,A behavioral theory of the firm (1963)", , autorul G. Johns defineste procesul decizional drept procesul prin care se dezvolta angajarea fata de un anume curs al actiunii pentru rezolvarea unor probleme [1, p.358].
In opinia autorilor, procesul decizional rational din punct de vedere structural cuprinde etapele de identificare a problemei, de cautare a informatiilor relevante, de dezvoltare si evaluare a solutiilor alternative, de alegere si implementare a celei mai bune solutii, de monitorizare si evaluare a solutiei implementate [1, p.360]. Autorii considera ca rationalitatea perfecta produce decizii care sunt complet informate, perfect logice si orientate spre profitul economic [1, p.360]. Citindu-l pe H. Simon in lucrarea ,,Administrative behavior (1957)", acesta deceleaza faptul ca rationalitatea perfecta este utila doar in cazurile teoretice, propunind folosirea notiunii rationalitate limitata, pe motiv ca oamenii sunt limitati in capacitatea lor de a obtine si procesa
informatii, constrinsi de timpul limitat pentru rezolvarea problemei si afectati de consideratiile politice [1, p.361].


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de rationalizare a procesului decizional in companiile autohtone.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

I. Lucrari stiintifice
1. Johns G. Comportament organizational. Intelegerea si conducerea oamenilor in procesul muncii. Bucuresti: Economica, 1998. 633 p.
2. Andersen D. L., Andersen D. F. Theories of Decision Making: An Annotated Bibliography. Massuchusetts: Institute of technology, 1977. 88 p.
3. Bacanu B. Organizatia Publica: teorie si management. Iasi: Polirom, 2008. 350 p.
4. Platon M. Administratia publica: curs universitar. Chisinau: Universul, 2007. 928 p.
II. Webografie
5. http://www.scrigroup.com/afaceri/comert/Rationalizarea-si modernizarea11325.php?fbclid=IwAR1uwiKKn5ddHTdaJ14bm-lb9TPoYh-pj-nfRhAGv9H0TIyP0aXW6Eg5ZlM


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!