Modalitati de Evaluare a Personalului

Extras din referat Cum descarc?

Evaluarea performantelor profesionale este o practica de resurse umane care, teoretic, este prezenta in toate organizatiile romanesti, dar mai ales in cele straine. Aceasta reprezinta gradul de indeplinire a sarcinilor si obiectivelor care definesc postul ocupat de angajat. De asemenea, raportarea se face si la contributia angajatului la indeplinirea obiectivelor organizatiei. Utilitatea practica a evaluarii este multipla: luarea unor decizii legate de salarizare, premieri, motivarea angajatilor, promovarea angajatilor eficienti, alcatuirea unor planuri de dezvoltare personala sau profesionala si, eventual, transferari.
Angajatii competenti, bine organizati si motivati constituie resursa strategica si miza succesului unei intreprinderi. Analizele au aratat ca firmele care au succes in afaceri sunt si cele care aplica un management modern al resurselor umane.
Prin evaluarea performantei, se imbunatateste legatura dintre angajat si sef, se imbunatateste comunicarea si se evalueaza realizarile obtinute pe parcursul perioadei evaluarii.
Evaluarea performantelor, numita si clasificarea angajatilor sau evaluarea rezultatelor, consta in aprecierea gradului in care angajatii isi indeplinesc responsabilitatile de serviciu.
Resursele umane reprezinta una dintre cele mai importante investitii ale unei organizatii ale carei rezultate devin tot mai evidente in timp.
Evaluarea personalului poate avea un scop imediat si limitat( evaluarea realizata in vederea disponibilizarii sau promovarii- trimiterii la specializare), poate avea un scop cu consecinte pe termen mediu ( evaluarea personalului in vederea ierarhizarii acestuia si stabilirii treptelor de salarizare), sau in scop general cu consecinte pe termen lung(evaluarea angajatilor ca parte a procesului continuu si integrat de gestiune a personalului- gestiunea carierei si dezvolatarea personalului).
ROMANIA
In sectorul de stat evaluarea se face anual, constand intr-un interviu al salariatului sustinut in fata managerului institutiei, prin care acesta (managerul) masoara rezultatele angajatului in decursul anului precedent. Lasand la o parte caracterul supra-formal al procesului de evaluare, este greu de crezut ca managerul nu ia contact cu activitatea salariatului decat o data pe an. Si este si pagubos, dat fiind faptul ca rapoartele despre realizarile / nerealizarile subalternilor nu pot exprima intotdeauna intreaga activitate a unui om pe parcursul unui an. 
Metode de evaluare a resurselor umane
Organizatiile mici prefera in general un sistem informal de evaluare si folosirea acestuia da rezultate foarte bune. Evaluarea performantelor este o activitate importanta a managementului resurselor umane, influentand numeroase decizii privind personalul si performanta viitoare a organizatiei.
Evaluare performantelor are implicatii majore asupra resurselor umane. Uneori implicatiile pot fi negative. Evaluarilor au un caracter multidimensional si sunt foarte dificil de realizat obiectiv si cu exactitate. De asemenea, de multe ori variatiile performantei se datoreaza erorilor de evaluare, sistemelor de evaluare utilizate si chiar unor factori exteriori, din afara controlului angajatilor. Alteori managerii nu pot diferentia corect angajatii.
In organizatiile cu sindicate puternice, evaluarea performantelor este deosebit de dificil de realizat. Tendinta de a avea programe de evaluare formale se intalneste astfel, mai ales in firmele fara sindicate.
In firmele in care exista sindicate, evaluarea performantelor se face in scopul promovarii sau concedierii angajatilor. In celelalte organizatii, evaluarile se fac pentru motivare si dezvoltarea carierei angajatilor. Exista opinii in cadrul managerilor de resurse umane conform carora efectuarea unei evaluari a performantelor in mod gresit poate avea consecinte deosebit de negative in randul angajatilor. Atunci cand evaluatorii nu sunt bine pregatiti sau efectuarea evaluarii nu a fost pregatita corespunzator este mai bine ca aceasta evaluare sa nu aiba loc. O evaluare eronata va genera conflicte in randul angajatilor, demotivare si orientare spre obiective nerealiste si neesentiale.
Masurarea performantelor se refera la masurarea rezultatelor cuantificabile ale postului: numar de piese, productivitatea muncii, numar de clienti , numarul plangerilor clientilor, etc.
Pentru dimensiunile care nu pot fi masurate este necesara realizarea unor estimari, prin intermediul carora devine posibila cuantificarea lor. Aceste estimari se realizeaza, in general, prin metoda aprecierii performantelor. Instrumentul utilizat in acest scop este fisa de apreciere a performantelor angajatului, care poate adopta numeroase forme.
Etapele procesului de evaluarea performantelor
Evaluarea formala a performantelor este un proces sistematic care parcurge urmatoarele etape:
o definirea obiectivelor evaluarii performantelor
o stabilirea politicilor de evaluare a performantelor, peridiocitatea acestora, si a persoanelor cu sarcini si responsabilitati in acest domeniu
o pregatirea si informarea angajatilor cu privire la procedurile de evaluare, scopul acestora, modalitati de desfasurare
o stabilirea modului de apreciere, a elementelor folosite pentru evaluare (pe baza dimensiunilor postului): rezultatele obtinute, comportamentul angajatilor sau potentialul acestora.
o stabilirea criteriilor de apreciere: elementele specifice care definesc performanta 
o determinarea standardelor de performanta: nivelul dorit pentru criteriile stabilite anterior.
o alegerea metodelor si tehnicilor de evaluare
o evaluarea propriu-zisa a performantelor
o sintetizarea si analizarea informatiilor obtinute
o comunicarea rezultatelor
o identificarea cailor de imbunatatire a performantelor
o luarea unor decizii administrative, daca este cazul


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Evaluare a Personalului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!