Migratia Fortei de Munca

Extras din referat Cum descarc?

Cap. I Migratia fortei de munca - definitie, evolutie, cauze si efecte
Migratia a existat de la inceputurile omenirii. Fenomenul nu a incetat in timp, insa a inregistrat schimbari si a capatat noi forme. 
Miscarea geografica neincetata a populatiilor primitive care cautau hrana sau care erau alungate de variatiile imprevizibile ale factorilor naturali, nu ezitau sa strabata spatii largi in cautarea unor locuri mai imbelsugate, care le puteau oferi toate resursele necesare vietii, aceasta miscare fiind in stransa legatura cu originile umanitatii.
Migratia avea inca de pe atunci o importanta sociala clara: prin ea se evitau consecintele negative de ordin ecologic, se puteau descoperi conditii superioare de existenta, se asigura asadar continuitatea speciei umane.
Inca din Antichitate miscarile maselor de sclavi constituiau principalele fluxuri migrationale. Pe plan extern, politica statelor sclavagiste intretinea o migratie cu scop colonizator: multi soldati din trupele cuceritoare renuntau la cariera militara si se stabileau in teritoriile ocupate.
In Evul Mediu raspandirea popoarelor migratoare si asimilarea lor de catre populatia autohtona au creat premisele demografice ale formarii statelor feudale centralizate. Datorita intolerantei politice si religioase generata de complexitatea centralizarii feudale, grupuri mari de persoane sunt nevoite sa migreze si astfel au loc importante descoperiri geografice precedate sau urmate de exoduri masive.
Pe parcursul evolutiei societatii umane fenomenul migrational ajunge sa fie privit ca un element normal si structural al societatii. O caracteristica importanta a populatiei este deplasarea dintr-un loc in altul. Dreptul de a se deplasa a fost recunoscut la nivel mondial de peste o jumatate de secol, prin adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Declaratia stipuleaza in Articolul 13: ,,Oricine are dreptul sa se deplaseze liber si sa-si stabileasca resedinta pe teritoriul oricarui stat" si ,,Oricine are dreptul sa paraseasca o tara, inclusiv cea de origine, si sa se intoarca in tara sa".
Diferitele acceptiuni ale termenului de migratie:
? Fenomen social complex, care a afectat aproape toate statele lumii, fie in calitate de stat de origine, tranzitie sau destinatie;
? Miscarea sau fluxul persoanelor dintr-un stat in altul, care duce la crearea unor "retele" de relatii sociale, economice, culturale, politice intre oamenii din statul de origine si cei din statele de destinatie;
Principalele etape ale migratiei de-a lungul istoriei sunt:
- Etapa 1335-1846, perioada unor mari transformari sociale in aproape toate statele Europei Occidentale, marcheaza o inflorire a migratiei din secolul al XVIII-lea. Curentii principali pornesc din tarile atlantice, indeosebi Anglia si Scotia, din tarile Scandinaviei si in secundar, din Franta. Numarul celor plecati se preconiza la circa 100.000 de persoane in intreaga perioada, emigrantii fiind in principal tarani sau, in parte, mestesugari, directiile de deplasare vizau indeosebi America de Nord si coloniile europene din Australia si Noua Zeelanda.
- Etapa 1846-1880 se caracterizeaza prin deplasari masive care ajung la 300.000-500.000 de persoane pe an in aceasta perioada, in care predomina emigranti lipsiti de mijloace materiale, directiile de deplasare raman de regula aceleasi din perioada anterioara.
- Etapa 1880-1914, perioada premergatoare primului razboi mondial, se caracterizeaza printr-o crestere puternica a migratiei atingand, in medie, circa 800.000 persoane anual(cu maximum de 2.000.000 in 1910 din care 1,3 milioane proveneau din Europa). Masa emigrantilor o formeaza muncitori necalifucati, fara mijloace si resurse de trai. Zonele de imigrare se extind, America de Nord ramanand in continuare atractia principala. 
- Etapa 1914-1940 prezinta trasaturi distincte. Ia amploare, spre deosebire de perioada de dinaintea primului razboi mondial, emigratia fortata rezultata din pozitia unor guverne fata de minoritatile nationale sau din alte atitudini politice si religioase, din conditiile unor tratate de pace, in urma formarii noilor state independente. 
- Etapa de dupa al doilea razboi mondial. Ce de-al doilea razboi mondial a determinat schimbari importante in miscarea migratorie. Milioane de oameni au fost evacuati, altii au emigrat temporar, au avut loc schimburi de populatie intre tari vecine, au reinviat migratiile determinate de cauze economice. Aceste migratii se deosebesc fundametal de cele de dinainte de razboi prin proportiile, directiile si formele lor. Asemenea modificari au avut loc datorita noilor situatii care caracterizeaza lumea capitalista din acceasta perioada.
Fig. 1 a) Harta migratiei internationale
Printre cauzele care au condus la aparitia si dezvoltarea fenomenului migrationist se pot enumera urmatoarele:
- Teoria economiei neoclasice: diferente dintre cererea si oferta de forta de munca in diferite tari;
- Teoria pietei fortei de munca segmentate (duale): sector primar versus sector secundar pe piata muncii din tara de destinatie;
- Perspectiva retelelor de migranti: acces la informatie, sprijin in gasirea unui loc de munca, a unei locuinte;
- Teoria capitalului social: dezvoltarea retelelor sociale - reducerea costurilor si riscurilor asociate migratiei;
- Nevoile concrete ale familiei/gospodariei din care fac parte;
- Probleme economice cu care se confrunta Romania;
- Restructurarea industriei - privatizarea marilor companii, concedieri masive;
- Falimentarea intreprinderilor statului din mediul rural - reorientarea spre agricultura;
- Nevoia de a incerca ceva nou; modele de succes ale altor migranti;
- Nivelul salariilor in Romania comparativ cu posibilitatile de castig din tarile de destinatie;


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratia Fortei de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!