Metode de stimulare a creativității

Extras din referat Cum descarc?

1. Metoda Delphi
Metoda de previziune a evolutiei viitoare a unui fenomen, de catre un grup de experti, constand in folosirea unei succesiuni de chestionare si feed-back-uri de informatii, pentru obtinerea unui consens din partea expertilor, metoda foloseste avantajele luarii deciziei in grup, eliminand dezavantaje cum ar fi influenta membrilor dominanti sau schimbarea parerilor membrilor.
Numele metodei vine de la Oracolul din Delphi si a fost dezvoltata de RAND Corporation (USA) la inceputul Razboiului Rece (intre 1950 si 1960) pentru a estima impactul tehnologiei asupra razboiului. Astfel, expertii RAND au dezvoltat metoda Delphi atunci cand au fost intrebati despre probabilitatea, frecventa si intensitatea posibilelor atacuri inamice. De atunci a fost preluata si utilizata mai ales in mediul de afaceri si asimilata metodelor de previziuni si cercetare ale pietelor. Metoda ofera rezultate mult mai precise decat cele oferite de catre grupuri nestructurate sau chiar metode cantitative.
Ca domenii, se poate aplica, cu bune rezultate, in organizare, comert, obiectivarea unor valori subiective, alegerea unor solutii tehnice,de proiectare etc.
Este o metoda de grup, utilizand exclusiv specialisti, experti, majoritatea din domeniul problemei puse in discutie, dar si altii, din domenii adiacente sau chiar diferite. Specialistii raman neschimbati pana la terminarea unei consultari Delphi.
Principiile metodei sunt:
1. Eliminarea deficientelor metodei comitetului prin mai multe runde de consultari pe baza de chestionare, desfasurate cu specialistii neintruniti, si fara a cunoaste ca fac parte din acelasi grup Delphi.
2. Utilizarea ,,feed-back-ului de opinie", prin consultarea inter-reciproca repetata, pana cand raspunsurile se stabilizeaza.
Metoda Delphi este folosita in principal in doua directii: pentru a alege una, respectiv cateva ipoteze, propuneri, solutii, variante de obiecte etc. (ordonate valoric), dintr-un sir preexistent, obtinut printr-o alta metoda de creatie de grup sau individuala; si pentru prognoze pe termen mai indelungat.
Utilizarea metodei Delphi implica parcurgerea a trei etape:
- pregatirea si lansarea anchetei;
- efectuarea anchetei;
- preluarea datelor obtinute si valorificarea lor in procesul decizional.
In prima etapa se stabileste conducatorul anchetei si problema decizionala pentru care se utilizeaza ancheta si aspectul major asupra careia se va solicita opinia specialistilor, se constituie grupul de specialisti si se intocmeste cat mai clar si detaliat, primul chestionar care se transmite componentilor grupului in vederea completarii lui.
Etapa a doua consta in completarea chestionarului de catre participanti, restituirea raspunsurilor organizatorilor anchetei si imbunatatirea chestionarelor pe baza opiniilor exprimate de specialisti. 
In baza raspunsurilor primite se calculeaza tendinta medie (in producerea evenimentului si a datei lui) care este din nou comunicata participantilor cu invitarea acestora de a-si motiva optiunea lor.
Specific acestei etape este transmiterea si chestionarea specialistilor, completarea de catre acestia si reformularea succesiva de catre organizatori pe baza opiniilor exprimate de componentii grupului. Ciclul expediere chestionar -  completare -  inapoiere chestionar -  prelucrarea opiniilor exprimate si reformularea chestionarului se repeta pana cand se obtine consensul a cel putin 50% dintre membrii grupului de specialisti asupra opiniilor inserate in chestionar.
Etapa finala a utilizarii tehnicii Delphi consta in prelucrarea, analiza si sinteza informatiilor obtinute prin intermediul chestionarelor si prezentarea rezultatelor factorilor de decizie in vederea luarii deciziilor care se impun. Tot in aceasta etapa se include si recompensarea materiala si morala a componentilor grupului pe ale caror opinii se fundamenteaza alternativele decizionale conturate in final. 
Scopul metodei este de a obtine directionari, prognoze sau chiar solutii in probleme de mare anvergura si deosebita dificultate prin valorificarea competentei unui grup de experti, combinand in mod eficient creativitatea individuala cu cea de echipa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de stimulare a creativitatii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Albu, Madalina, Managementul cercetarii-dezvoltarii, Editura UPG, 2014
2. Popescu Maria, Managementul inovarii, Editura Universitatii Transilvani, Brasov, 2016 http://webbut.unitbv.ro/carti%20on-line/Management/Popescu_Management.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!