Metoda Gamelor Fictive

Extras din referat Cum descarc?

Notiuni
Metoda de organizare este o metoda utilizata in crearea sistemelor economico-sociale in vederea asigurarii unor rezultate cit mai bune prin folosirea rationala a resurselor materiale si umane de care dispun aceste sisteme.
Metoda de organizare prezinta o mare varietate fiind de regula specifice domeniului pentru care sunt folosite. De exemplu, in proiectarea unitatilor de productie ca si la elaborarea studiilor de perfectionare a organizarii unitatilor de productie, pentru determinarea unor scheme teoretice de amplasare optima a locurilor de munca, masinilor si utilajelor in unitatile de productie se folosesc metoda verigilor, metoda gamelor fictive, metoda Cameron, etc. 
De asemenea, pentru prezentarea grafica a amplasarii si a fluxului se pot folosi si o serie de alte metode cum sunt metoda diagramei cu fire, planurile generale suprapuse executate pe hirtie transparenta, machete cu doua sau trei dimensiuni s.a.
Metoda gamelor fictive reprezinta o metoda eficienta de stabilire a locului de amplasare a locurilor de munca pentru unitatile de productie unde se executa o diversitate de produse sau operatii. Ca si metoda verigilor, ea asigura o circulatie a produselor sau materialelor de la un loc de munca la altul, prin evitarea intoarcerilor si reducerea distantelor de transport si manipulare.
Metoda gamelor fictive consta in stabilirea ordinii de amplasare a locurilor de munca in functie de frecventa operatiilor pe numerele de ordine ale executiei lor potrivit procesului tehnologic. Un loc de munca se va fixa pe acel numar de ordine in succesiunea amplasarii pentru care va avea frecventa cea mai mare a executarii operatiei la numarul de ordine respectiv, pentru toate produsele.
Aceasta metoda se bazeaza pe faptul ca in succesiunea operatiilor necesare fabricarii diferitelor produse pot exista anumite operatii identice comune mai multor feluri de produse, situate la acelasi numar de ordine in succesiunea operatiilor.
Prin gama fictiva se va denumi gama compusa de operatii din care rezulta gama de operatii pentru fiecare produs in parte.
Pentru exemplificare se considera o unitate de productie unde se executa patru produse, fiecare produs avind gama concreta de operatii (folosind simbolizarea cunoscuta) dupa cum urmeaza:
Produsul 1 - AE HI
Produsul 2 - DA BGH
Produsul 3 - GE GJ
Produsul 4 - AC FK
Din studiul gamelor de operatii corespunzatoare celor patru produse se poate deduce ca ele deriva dintr-o gama unica de operatii, formata din urmatoarele operatii:
A B C D E F G H I J K
Concepte cu care opereaza metoda gamelor fictive
Una din principalele probleme care se cer rezolvate in domeniul organizarii productiei de baza cu tipul de productie de masa, este problema amplasarii locurilor de munca sub forma liniilor de productie in flux. Pentru aceasta se foloseste Metoda gamelor fictive.
Metoda gamelor fictive opereaza cu doua concepte:
o Gama reala de fabricatie;
o Gama fictiva de fabricatie.
a) gama reala de fabricatie, care reprezinta totalitatea operatiilor necesare executarii unui tip de produs; b) gama fictiva de fabricatie, ce reprezinta totalitatea operatiilor necesare executarii unui lot de produse. 
Ca exemplu putem prezenta urmatoarea situatie: daca pe linia in flux se executa trei produse cu operatiile tehnologice aferente, atunci: gama reala va fi formata din totalitatea operatiilor tehnologice aferente executarii unui produs, respectiv P (B,C,D,E), P (A,B,C,F), P (A,B,C,D); gama fictiva va fi formata din totalitatea operatiilor tehnologice aferente executarii lotului respectiv de produse, adica P1 P 2P3 (A, B, C, D, E, F).


Fisiere in arhiva (1):

  • Metoda Gamelor Fictive.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!