Metoda Braistorming - Metodă de dezvoltare a creativității

Extras din referat Cum descarc?

Brainstormingul este o metoda de creativitate in grup, menita sa genereze un numar mare de idei, pentru solutionarea unei probleme. Aceasta tehnica a fost propusa de catre Alex F. Osborn care a dezvoltat principiile metodei in cartea sa Applied Imagination (1953) 
Termenul braistorming, provine din limba engleza din cuvintele ,,brain"= creier si ,,storm"= furtuna, plus desinenta ,,-ing" specifica limbii engleze, ceea ce inseamna ,,furtuna in creier" - efervescenta,o stare de intensa activitate imaginativa, un asalt de idei. Desi brainstormingul a devenit o tehnica de grup populara, cercetatorii n-au gasit dovezi cum ca ar crea un numar mare de idei sau ca ar imbunatati calitatea lor, ba chiar poate fi mai putin eficienta decat lucrul individual, datorita lipsei de atentie, neconcentrarii colective sau devierii de la subiect. Au existat incercari de imbunatatire sau inlocuire cu unele variante, insa unele dintre beneficiile sale sunt ridicarea moralului si imbunatatirea lucrului in echipa.
Metoda Brainstorming desemneaza o practica menita sa stimuleze creativitatea si sa ajute in rezolvarea problemelor. Este o metoda foarte buna prin care ne punem la incercare gandirea si lasam imaginatia sa zburde putin, sperand sa obtinem niste idei bune care ne vor ajuta la indeplinirea scopului. Aplicarea acestei metode, in cadrul unei sesiuni de brainstorming, pentru a da roade, trebuie sa respecte pasi si reguli destul de stricti. Mai mult, aceasta metoda are o parte profunda pentru ca incearca sa ne stimuleze creativitatea si spontaneitatea, nu pentru obtinerea unor idei cu efect imediat, ci pentru idei cu implicatii mai indelungate. 
Daca dorim aplicarea metodei brainstorming in cadrul unui grup trebuie sa stim ca primul si cel mai important lucru inainte de inceperea unei sesiuni de brainstorming este definirea problemei si stabilirea scopurilor. Definirea problemei ne va spune si din ce fel de persoane trebuie sa fie format grupul, iar un grup trebuie sa fie compus din exeperti dintr-un anumit domeniu sau un grup de persoane din mai multe arii de activitate. Un grup in care se va aplica metoda brainstorming, trebuie sa fie compus din 5 -  10 persoane, pentru ca metoda sa fie una reusita. In functie de scopul urmarit, de la o sesiune de lucru la alta trebuie sa schimbam putin regulile metodei .
Pentru a putea aplica cu succesc metoda Brainstorming trebuie sa cunoastem si sa respectam urmatoarele reguli de baza:
1. Cantitatea este mai importanta decat calitatea, deci scopul este sa se obtina cat mai multe idei. Rafinarea ideilor exprimate lor se va face la final.
2. Ideile trebuie sa vina spontan de la participanti, iar in aceast sens facem tot ce e necesar pentru a stimula creativitatea participantilor, deci ii provocam, ii antrenam, ii punem sa asculte o muzica, etc. 
3. Nicio idee nu trebuie judecata sau apreciata. In grupul nostru de lucru nimeni nu greseste si nimeni nu are dreptate. Pentru ca ideile sa apara corespunzator, trebuie sa evitam chiar si in gand sa facem aprecieri.
4. Ideile exprimate apartin tuturor. Nimeni nu se lauda cu ideea lui, iar cel care a formulat o idee trebuie sa inteleagi ci nu ar fi avut-o niciodata daca nu ar fi intalnit exact acel context.
Aplicarea metodei brainstorming in cadrul unui grup este un proces mental care presupune creativitate si are nevoie de o anumita atmosfera care sa inlesneasca producerea ideilor. De accea trebuie sa ne asiguram ca participantii beneficiaza de un context motivant si trebuie sa incurajam si interactiunea intre participanti, daca ei nu se cunosc. Grupul de lucru an care se va aplica metoda brainstorming trebuie sa fie compus din 3-4 persoane cu experienta in domeniu, si care si-au dovedit deja valoarea, 3-4 persoane care sunt familiarizate cu problema ce se va dezbate si analiza in cadrul grupului si un moderator, coordona desfasurarea sesiunii de lucru si care va inregistra ideile participantilor.
Aplicarea cu succesc a unei metode de brainstorming trebuie sa parcurga cateva etape si anume:
1. Stabilirea problemei. Este importanta stabilirea problemei, aceasta trebuind sa fie clara si nu prea mare, cum ar fi ,,ce serviciu de telefonie mobila lipseste, dar care este necesar", iar daca problema este prea mare, moderatorul trebuie s-o imparta pe componente. De obicei tematica sau problemele abordate sunt prezentate doar inainte de inceperea sesiunii, deci participantii la sesiunea an care se aplica metoda brainstorming, nu sunt informati in prealabil, deoarece dorim, ca ei, sa isi arate spontaneitatea. Pentru procesul creativ este foarte importanta metoda de prezentare, care poate fi doar un discurs, cu un flipchart sau mai bine o prezentare mai fantezista pe calculator. Ideile pe care le dorim vor fi influentate de metoda de prezentare a problemei de analizat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metoda Braistorming - Metoda de dezvoltare a creativitatii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!