Mentenanta Industriala

Extras din referat Cum descarc?

Intreprinderea este un sistem ce cuprinde echipamentele necesare procesului de productie si operatorii. Se aprecieaza ca aproximativ 30% din capitalul unei intreprinderi il reprezinta echipamentele, deci o valoare semnificativa. Din acest motiv mentinerea echipamentelor in functionare, la parametrii stabilili, constituie o conditie a obtinerii eficientei intreprinderii. Aceasta activitate este cunoscuta astazi sub numele de mentenanta. In limba engleza ,,mentenance" inseamna ,,sustinere" Semnificatia mentenantei este aceea de administrare a intregului proces productiv pentru a-I mentine in functiune la parametrii proiectati. Intr-o definitie larg utilizata, mentenanta reprezinta o directionare si organizarea resurselor in vederea stapanirii disponibilitatii si performantelor unui sistem productiv la un anumit nivel.

Ideea de a mentine echipamentele in stare de functionare in loc de a le inlocui cu altele noi are un aspect economic si ea s-a conturat in domeniul militar (Hadrian in anul 120 d. H. a infiintat in Anglia ateliere de reparat arme). Mentenanta si-a pastrat pana in jumatatea secolulului XX caracterul artizanal. Sumele mari investite aici in ultimul timp (cca 25% din investitii) au impulsionat conturarea unei teorii a mentenantei (fondata de S. Nakajima in 1971). Acesta a sesizat trei etape in dezvoltarea mentenantei:

1. mentenanta corectiva (pana in 1950) ce presupune reparatii cand se defecteaza echipamentul; ea se bazeaza pe notiuni din ingineria tehnica: uzura, defect, oboseala materialului;

2. mentenanta preventiva (pana in 1970) presupune reparatii planificate ale echipamentelor; ea se bazeaza pe notiuni ale ingineriei economice: eficienta, ciclul de viata;

3. mentenanta sistemica (numita si productiva sau totala) ce se bazeaza pe teoria calitatii (fiabilitate, mentenabilitate, disponibilitate), teoria proiectarii, ingineria sistemica (se incearca obtinerea unei disponibilitati crescute a intregului sistem productiv: celula de fabricatie, atelier de productie, intreprindere) si pe ingineria umana. In acest mod teoria mentenantei are concepte fundamentale de inginerie.

Importanta mentenantei decurge din fapul ca:
- a crescut valoarea echipamentelor industriale;
- a crescut parcul de utilaje si instalatii;
- au crescut pierderile in cazul avariilor;
- au crescut cheltuielile de reparalii;

Din acest motiv mentenanta isi propune:
- mentinerea utilajelor in stare de funclionare;
- evitarea opririlor accidentale;
- modernizarea utilajelor, simultan cu reparatia lor;
- limitarea costurilor pentru reparatii;

Unele studii arata ca in timp, intr-o economie, durata fabricatiei de
bunuri creste liniar, iar durata reparatiilor creste exponential (fig. 1). 
Se ajunge astfel ca 50% din forta de munca sa lucreze in reparatii.

Teoria defectarii

Defectul reprezinta pierderea unei functii a echipamentului si el se datoreste aparitiei unor neconformitati (abaterea unei caracteristici de la nivelul prevazut). Starea in care trece echipamentul este de defectare si ea are drept cauza unul sau mai multe defecte. Dupa gravitatea lor se disting patru clase de defecte (tabelul 1): critice; majore; minore; secundare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mentenanta Industriala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!