Manifestările culturii organizaționale în băncile românești

Extras din referat Cum descarc?

Cultura organizationala ia nastere odata cu intemeierea unei intreprinderi, odata cu elaborarea misiunii acesteia, a viziunii si a strategiilor de catre fondatori, dar mai ales incepe odata cu alegerea echipei cu care se va porni la drum.
Site-ul www.money.ro. A organizat un sondaj prin care cititorii au ales banca anului din perspectiva serviciilor oferite. Bancile au fost analizate prin prisma a patru criterii printre care se numara si Cultura Organizationala. Criteriul "Cultura organizationala" , a evaluat existenta unei culturi organizationale in cadrul bancii, modul in care sunt inradacinate si transmise normele, valorile si convingerile companiei in randul angajatilor. Arata sentimentul, climatul care apare in banca, modul de lucru cu angajatii, motivarea materiala cat si profesionala.
Fiecare utilizator www.money.ro a votat cu o nota de la 1 la 5, unde 1 era cea mai slaba. In cadrul sondajului si-au exprimat preferintele 6.500 de utilizatori. Topul se prezinta astfel:
Top 5 - Cultura Organizationala:
1. OTP Bank - Total Puncte: 4.117
2. Libra Bank - Total Puncte: 3.156
3. Emporiki Bank - Total Puncte: 2.866
4. Banca Comerciala Romana - Total Puncte: 1.554
5. ING - Total Puncte: 1.226
Sondaj realizat de www.money.ro. La 15 ian 2010.
Banca clasata pe locul I a fost OTP Bank care se pare ca a cucerit publicul din toate punctele de vedere, obtinand un punctaj de 4117 voturi.
OTP Bank Romania si-a construit atat cultura organizationala, cat si imaginea bancii, pe filosofia unei dezvoltari durabile, punand pret pe responsabilitatea so!cia!la. Inca de la intrarea pe piata din Romania, institutia a pus bazele unei dez!voltari responsabile, prin integrarea strategiilor de CSR in programul de cres!tere. La aniversarea a cinci ani, OTP Bank poate fi mandra ca este una dintre com!pa!nii!le responsabile din Romania, datorita actiunilor pe care le face din grija pentru mediu.
,,Logo-ul nostru si culorile adoptate reflecta stabilitatea, implinirea, atitudinea pozitiva si rensterea. Ne-am propus sa functionam dupa principii "verzi", iar asta se traduce prin fiecare pas pe care il facem in a ne extinde, prin modul in care relationam unii cu altii si cu clientii, prin modul in care ne implicam in societate. Asta pentru ca la fiecare pas sa putem afirma ca avem incredere unii in altii" Laszlo Diosi - Presedinte al Directoratului si CEO - OTP Bank Romania
OTP Bank isi gestioneaza si isi evalueaza politica de CSR, plecand de la 3 piloni: 
- economic - reprezinta influenta organizatiei asupra imbunatatirii conditiei economice a stakeholder-ilor sai, a sistemelor economice locale, nationale si globale;
- mediul - reprezinta influenta organizatiei asupra structurilor de mediu organice si non-organice;
- social - reprezinta impactul companiei asupra climatului social, incluzand efectele exercitate asupra valorilor nemateriale ale organizatiei sau ale stakeholder-ilor sai.
OTP Bank, cel mai mare grup financiar maghiar, a inceput anul 2009 cu un program de dezvoltare organizationala, prin care 85 de angajati din middle si top management au fost integrati intr-un proces amplu de evaluare si instruire. 
Printre punctele tari ale celor 36 de angajati din senior managementul OTP Bank se numara faptul ca erau foarte dedicati organizatiei, iar o mare parte dintre acestia erau constienti de valoarea pe care o aduce in companie motivarea angajatilor prin oferirea de feedback. De asemenea, sefii bancii stiu sa-si recom penseze angajatii, ii implica pe ceilalti in luarea deciziilor, se concentreaza pe livrarea sarcinii si sunt foarte buni organizatori si executanti.
Dar nu totul a inceput asa, "Stilurile dominante din cadrul bancii erau in principal defensive, corespunzatoare unor nevoi de securitate a echipelor si a organizatiei. Lipsa de delegare sau motivarea performantei prin exceptiile negative sunt cateva din punctele slabe intalnite la nivel de management", a spus Diana Rosetka, general manager al firmei de training Achieve Global, care implementeaza programul de dezvoltare al OTP Bank.
Angajatii bancii au simtit nevoia de mai mult sprijin din partea conducerii, iar deadline-urile prea scurte au dus la crearea unei presiuni generale in companie. In acelasi timp, liderii isi doreau angajati mai productivi, mai creativi si mai performanti, care sa lucreze bine in echipa.
"Programul a starnit multe reactii, iar oameni care au fost implicati in conflicte foarte puternice au inceput sa comunice eficient. Am invatat ca nu ne putem ascunde dupa deget si ca nu intotdeauna altcineva este de vina. In prezent, se consuma mult mai putine discutii ca sa se obtina un lucru efectiv", a spus Manuela Sfirschi, directorul de resurse umane al OTP Bank, care are aproximativ 1.000 de angajati.
Banca clasata pe locul II este Libra Bank ce a obtinut un punctaj total de 3156 de voturi.
" Noi stim ca oamenii sunt cei care pun lucrurile in miscare. Prin implicare, entuziasm si pasiune. De aceea ne selectam personalul pe aceste criterii. "
Libra Bank dispune de cateve programe care sa ajute atat la dezvoltare personala cat si pe plan profesional al angajatilor sai.
Master in Leadership - este unul dintre programele de dezvoltare personala Libra Bank, este un program de dezvoltare personala pe care Libra Bank il ofera angajatilor sai care au dovedit reale abilitati de a deveni "liderii de maine": determinare, responsabilitate, atitudine proactiva si, nu in ultimul rand, loialitate. Structurat pe doua componente de adresabilitate: directori de sucursale, divizii si departamente, dar si angajati de pe pozitii operative care au rezultate notabile, programul reflecta aprecierea pe care banca o are fata de angajatii sai, carora le ofera astfel posibilitatea de a-si construi o cariera solida, pe termen lung, in Libra Bank.
Structura adoptata in program este urmatoarea:
- Valorile companiei - primul pas spre leadership 
- Comunicare eficienta
- Managementul schimbarii
- Leadership Situational Individual
- "The Leadership Challenge" 
Un alt mod de motivare al angajatilor este si o sesiune de training pentru angajatii din sediul central Libra Bank pe tema "Motivatie: ce-ti porneste motorul?" sustinuta de Radu Neghita, sesiune care a facut parte dintr-un proiect intern al Libra initiat din dorinta de a oferi angajatilor un cadru de interactiune si invatare diferit de cel de zi cu zi.
Printre principalele puncte abordate in cadrul prezentarii s-au numarat: 
- Motivatie interna vs motivatie externa; 
- Cand am cunoscut succesul; 
- Un model de leadership;
- 4 sfaturi: cum sa comunicam eficient cu ceilati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Manifestarile Culturii Organizationale in Bancile Romanesti.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!