Managerul Olandez

Extras din referat Cum descarc?

Dupa eliberarea de ocupatia nazista, in anii '50 si '60, Olanda a trecut printr-un ,,miracol economic" , sustinut de exporturile de lalele si branzeturi. Performantele economice din anii '90 sunt bazate pe ,,competitia branzeturilor cu cipurile electronice si a lalelelor cu automobilele".
In anii '70 ai secolului trecut, ca raspuns la criza economica cu impact social, energetic etc., guvernantii olandezi au initiat un proces de armonizare si integrare a mediului afacerilor si intereselor pietei muncii, reprezentate prin implementarea unor noi politici publice.
Recesiunea economica extrem de severa dintre anii 1981 si 1983 a determinat declansarea restructurarilor si reformei economice si a sistemului de protectie sociala, care au avut ca efect miracolul economic din anii '90. 
Procesul indelungat de acomodare cu democratia pluralista, la nivel macroeconomic si social, a influentat si sistemele de management practicate la nivel microeconomic, in organizatii. La acest nivel s-a impus un management participativ-corporatist, apropiat de stilul corporatist al guvernarii si gestiunii resurselor publice. 
Numerosi analisti ai sistemului de management practicat in societatea olandeza sustin ca acesta ar avea originile in traditiile istorice bazate pe toleranta, compromis si pragmatism, calitati regasite si in cultura organizationala contemporana. Viata politica olandeza nu are nimic turbulent, advers si de neconciliat, coalitiile de guvernare sunt stabile si fluente - segmente din opozitia de azi pot fi partenerii echipelor de guvernare viitoare. Dezbaterile si confruntarile publice nu sunt restrictive, strict calculate, demagogice, ci, mai degraba, plicticoase si lipsite de umor. 
Mesajele incearca sa inoculeze in subconstientul electoratului deviza ,,aveti incredere in noi", politica inseamna mai mult ,,business". 
Analistii modelului olandez vorbesc de asa numita economie consultativa, intrucat guvernul, organizatiile patronale si sindicale se consulta permanent privind formularea si fixarea obiectivelor economico- sociale, a instrumentelor politice si juridice, care sa conduca in final la atingerea armoniei intereselor si mentinerea statului bunastarii, pe baza performantelor competitive. In acest climat economic si social favorabil negocierii si compromisului exista posibilitatea ca, pe termen lung, fiecare grup de interes: statul organizatiile patronale, sindicatele sa- si poata modifica in continut si structura interesele proprii. 
Aceste modificari trebuie proiectate si puse in practica pe fondul unui comportament social ,,altruist", fara sa aduca atingere interesului public prin inrautatirea conditiilor de munca si viata. In societatea olandeza, interesul public este asimilat si definit prin interesele tuturor cetatenilor tarii, care includ implicit si importante interese de capital, facilitati fiscale si de piata a muncii.
E larg raspandita si acceptata ideea ca, daca desfasori o munca buna, performanta si competitiva, vor spori si sansele de cariera manageriala. In activitatea lor, pe langa munca si implicare in urmarirea intereselor firmei, acorda atentia cuvenita si altor factori, precum: familie, recreare, odihna, comunitate, mediu etc., manifestand ostilitate pentru fenomenele imorale de mita si coruptie, care dauneaza succesului in afaceri. Desi cei cu titluri de doctor in stiinta au o pondere mai mica, comparativ cu Germania si Franta, situatie motivata de dificultatile de inscriere (numai cu frecventa) si exigenta mai mare in acordarea titlului stiintific, managerii olandezi sunt cautati si preferati de firmele multinationale si angajati, fiindca dovedesc calitati comunicationale superioare. Pentru ca provin dintr-o tara mica, nu manifesta orgoliul apartenentei la o ,,mare cultura" si sunt adaptabili la orice mediu cultural; ca urmare, sunt preferati de marile firme transeuropene. De asemenea, absolventii scolilor superioare olandeze, promovati pe posturi manageriale, dovedesc in practica cunostinte tehnice, economice si juridice solide, insotite de o riguroasa capacitate si motivatie de a planifica timpul si de a aloca eficient resursele productive. Sistemul de management practicat Olanda s-a dezvoltat sub impactul culturii religioase crestine, dominate de principiile calvinismului, dar a fost influentat, in timp, de numerosi alti factori, interni si internationali.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managerul Olandez.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!