Managementul Stresului Ocupational

Extras din referat Cum descarc?

Problematica stresului ocupational a fost indelung studiata in special ca urmare a efectelor negative pe care le are asupra organizatiei si asupra angajatilor. Unele organizatii au programe concepute sa-i ajute pe muncitorii sanatosi fizic si mental sa previna probleme cauzate de stres si sa-i ajute "sa se descurce" cu stresul legat de activitatea profesionala. 
Managementul stresului este o parte importanta a mentinerii unei bune sanatati fizice si emotionale si a unor relatii sanatoase cu cei din jur. In acest articol sunt prezentate cateva strategii de prevenire si reducere a stresului atat la nivel organizational, cat si individual. Cu rare exceptii, in Romania programele de management al stresului nu cunosc un succes deosebit, motivele tinand in special de mentalitate. Problema stresului ocupational in Romania este inca o problema deschisa, ce asteapta sa fie rezolvata.
Ce este stresul? 
Stresul reprezinta acea situatie care exercita o presiune fizica sau psihica asupra unei persoane. Stresul poate produce schimbari si dereglari in organism. 
Stresul mai poate fi definit si prin prisma efectelor sale: ,,reactia mintii si a trupului la schimbare" sau: ,,dezechilibrul produs atunci cand actualele abilitati si resurse ale unei persoane sunt insuficiente pentru a face fata cerintelor unei situatii date". Sau chiar: ,,teama indusa unui organism care incearca sa-si pastreze normalitatea in fata potentialilor agenti care il pot afecta".
Efectele stresului pot fi pozitive pe termen scurt (ii ajuta pe oameni sa gandeasca mai clar in situatii de panica sau sa fie mai creativi). Daca nu exista insa o supapa de eliberare a stresului, prin actiuni menite sa ajute organismul, fie sa evite factorul de stres, fie sa-i faca fata, efectul cumulativ poate deveni periculos. 
Oamenii pot tolera niveluri ridicate de stres atunci cand simt ca pot lua masuri impotriva acestuia, precum si daca exista pauze intre evenimentele generatoare de stres. Intoarcerea la starea de echilibru este garantata de catre sistemul nervos. In cazul unei persoane supuse unui stres permanent, lipsite de perioade de ,,odihna si digestie", glandele care produc adrenalina pot claca. 
Deci, adaptarea la stres nu poate continua la nesfarsit. La un moment dat, cand energia de adaptare se epuizeaza, se instaureaza cea de a treia faza, starea de colaps care ia forma unor suferinte fizice sau psihice. In cazul suferintelor fizice, este necesara odihna la pat, pentru ca rezerva pe termen scurt de energie consumata sa se poata reface prin transfer dintr-o alta rezerva de energie, cea pe termen lung. Daca nu se ia aceasta masura, toate rezervele se epuizeaza complet si viata nu mai poate continua. 
In contextul organizational, angajatii se confrunta cu stres pozitiv, acela perceput ca o provocare placuta, cu o durata limitata, care ii ajuta sa se concentreze si sa aiba performante bune. Dar si cu stres negativ, determinat de o presiune continua, exercitata asupra lor, atunci cand sunt obligati sa actioneze in moduri incompatibile cu competentele lor reale, cu timpul si resursele avute la dispozitie.
Pe langa factorii fizici de stres (frig, caldura, efort, zgomot, pericole) intervin si factorii emotionali de stres care afecteaza, la randul lor, sistemul endocrin si ca urmare, starea de sanatate. Cele mai frecvent intalnite manifestari psihice ale stresului sunt frustrarea, anxietatea, depresia.
Regula de aur a contemporaneitatii occidentale - ,,Time is money" - preseaza omul zilelor noastre la o continua ,,fuga" dupa succes, dupa indeplinirea cat mai multor obiective intr-o perioada cat mai scurta. Fiind o resursa limitata, ea a fost tratata ca orice alta resursa limitata descoperita de om de-a lungul istoriei - a inceput sa fie exploatata la maxim. Tensiunea aceasta continua la care sunt supuse persoanele care lucreaza, precum si alti factori, da nastere fenomenului generalizat al stresului. 
De aceea din ce in ce mai multi angajatori incep sa acorde o atentie mai mare decat in trecut efectelor produse de stres asupra angajatilor lor. 
Cea mai potrivita definitie ar fi: reactiile adverse, in plan psihic si fiziologic, pe care le are o persoana atunci cand nu este capabila sa faca fata solicitarilor la care este supusa. 
O intelegere a semnificatiei stresului poate fi gasita in literele care compun cuvantul STRES:
,,S" (stands for strenght) - ,,lupta pentru putere" fizic, emotional, intelectual si spiritual; 
,,T" (stands for traffic control) - ,,lupta pentru a-ti controla gandirea"; 
,,R" (stands for re-desingn) - ,,lupta pentru remodelare"; 
,,E"(stands for erase) - ,,depaseste momentul"; ,,criza"; ,,treci peste"; ,,fii deasupra situatiei"; 
,,S"(is for sharing) - ,,a impartasi" cu ceilalti bunastarea, cunostintele, sarcinile de serviciu, etc. 
Ce este managementul stresului? 
Managementul stresului se refera la ameliorarea stresului si in special a stresului cronic, cu scopul imbunatatirii functionarii zilnice. Managementul stresului a fost dezvoltat pornind de la premiza ca stresul nu este un raspuns direct la agentul stresor, ci mai degraba la resursele si abilitatile persoanei de a media raspunsul la agentul stresor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Stresului Ocupational.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!