Managementul Strategiei

Cuprins referat Cum descarc?

I.Scurt istoric .Originea si evolutia strategiei 3
I.1.Strategia si strategul definite conform teoreticieniilor antici 4
II.Conceptul de strategie 5
II.1.Tipuri de abordari a conceptului de strategie 5
III.Principalele caracteristici ale strategiei 6
IV.Componentele strategiei 7
V.Tipologia strategiilor 9
VI.Rolul strategiilor organizatiilor 13 
VII.Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Strategia 
Din punct de vedere istoric, se poate afirma ca la nivelul intreprinderilor, indeosebi a celor profitabile a existat dintotdeauna o gandire strategica, chiar daca este vorba de o strategie implicita sau de o emanatie a conducatorilor acestora lipsita de formalism, care nu se baza pe modele de analiza si nu avea o larga comunicare.
De asemenea, interesul pentru strategie manifestat in cadrul firmelor a fost provocat de faptul ca mediul extern a devenit din ce in ce mai dinamic si imprevizibil, aceasta permitandu-i intreprinderii sa influenteze, prin anticipare, evolutia mediului sau inconjurator.
Astfel, de-a lungul timpului , strategiile au avut un rol esential in viata organizatiilor, ele contribuind la conceperea si fundamentarea activitatilor din cadrul acestora. 
I.Scurt istoric .Originea si evolutia strategiei. 
Primii strategi 
Termenul "strategie" deriva de la anticul cuvant "strategos". Titlul a fost inventat in legatura cu reformele democratice ale lui Kleisthenes care a dezvoltat o noua structura socio-politica de la Atena, dupa ce a condus o revolutie impotriva unei oligarhii Spartane.
"Strategos" este un compus de la "Stratos", ceea ce inseamna "armata", sau mai corect o armata "dispersata" pe teren menita sa conduca; aparitia termenului a crescut complexitatea de luare a deciziilor in domeniul militar.
De asemenea, importanta crescanda a fortelor navale in aceasta perioada a multiplicat variabilele comandantului, faptul ca trebuie sa gandeasca actiunea in plan. Prin urmare, intrebarile de coordonare si sinergie intre diversele unitati emergente ale organizatiilor lor au devenit consideratii imperative pentru comandantii de succes.
Asadar, in cuvintele lui Adlai Stevenson, putem vedea viitorul nostru in mod clar si cu intelepciune numai atunci cand stim calea care duce in prezent.
Totodata, definirea conceptului de strategie, are la baza o intreaga istorie de teorii precum cea a lui Brian Quinn, care considera ca "termenul strategos se refera la rolul generalului care comanda o armata" ca apoi sa dobandeasca sensul de "arta a generalului" referindu-se la abilitatile psihologice si comportamentale care dadeau posibilitatea acestuia de a-si indeplini rolul. De asemenea, conform lui Pericle, strategia avea rol de calitate manageriala, ca mai apoi sa capete functia de sistem unitar de guvernare globala in perioada lui Alexandru cel Mare. 
Scoala franceza a preluat creator acest concept si l-a dezvoltat, strategia redevenind preocuparea pentru reusita unei actiuni militare ofensive (Maurice de Saxe, Puysegur, Turpin de Crisse, Mazeroy, Contele de Guibert). Il amintim aici si pe Karl von Clausewicz, strategul binecunoscut al lui Napoleon Bonaparte.
In a doua parte a secolului al XX-lea, termenul a fost "redescoperit" de Mao Tze Dong, care a conceput o strategie de razboi revolutionar in cadrul unui razboi civil si de generalul Charles de Gaulle, cel care a condus Franta in timpul celui de-al doilea razboi mondial, devenit ulterior primul presedinte al acesteia. Nu ii putem omite nici pe Iosif Visarionivici Stalin si Adolf Hitler, carora "strategia" le-a furnizat instrumentele pentru a-si desfasura fiecare propriul razboi. Pentru primul, scopul razboiului era obtinerea unei paci avantajoase, iar pentru cel de-al doilea, dominarea lumii de catre rasa ariana. 
I.1.Strategia si strategul definite conform teoreticieniilor antici 
Aieneias care a scris primul volum western care a supravietuit cu privire la strategia militara, "Cum sa supravietuiesti sub asediu", in mijlocul secolului al patrulea, a fost in primul rand interesat de modul de a implementa forta de munca disponibila si alte resurse la cele mai inalte avantaje. Strategia pe termen lung este definita in detaliu de catre Frontinus in primul secol, ca "tot ceea ce este realizat de catre un comandant, este caracterizat prin previziune, avantaj, intreprindere sau rezolutie".
Potrivit lui Xenophon, un comandant "trebuie sa fie ingenios, energic, atent, plin de rezistenta si prezenta de spirit, iubitor si dur, direct si viclean, alert si inselator, gata sa joace totul si sa doreasca sa aibe totul, generos si lacom, increzator si suspicios ".
In perioada atenienilor strategia a reprezentat mai mult o linie de functiune; formularea de strategii fiind o sarcina de conducere. Noile triburi si comunitatile locale au format unitati si subunitati ale armatei, si au fost apoi in structurile socio-politice capatand valenta de oras-stat.
II. Conceptul de strategie
Asadar , avand in vedere informatiile si analizele de-a lungul timpului in vederea definirii termenului de strategie putem evidentia faptul ca acesta cuprinde ansamblul de obiective majore ale organizatiei pe termen lung, principalele modalitati de realizare, impreuna cu resursele alocate, pentru obtinerea avantajului competitiv potrivit misiunii organizatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Strategiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!