Managementul Strategic

Extras din referat Cum descarc?

Managementul este o suma de activitati incluzand planificarea, luarea deciziilor, organizarea, conducerea si controlul, toate orientate spre folosirea resurselor umane, financiare, materiale si informationale ale organizatiei, intr-o maniera efectiva si eficienta pentru atingerea unui obiectiv.
Managementul ca stiinta se ocupa de evidentierea metodelor, tehnicilor si instrumentelor de conducere, cu formalizarea lor stiintifica si cu incorporarea acestora intr-o conceptie coerenta asupra procesului conducerii.
In dictionarul Larousse, managementul este definit ca "stiinta tehnicilor de conducere a intreprinderilor".
In opinia scolii romane de economie se considera ca managementul de firma rezida din studierea proceselor si relatiilor de management din interiorul lor, in vederea descoperirii legilor si principiilor care le guverneaza si a conceperii de noi sisteme, metode, tehnici si modalitati de conducere, de natura sa asigure obtinerea si cresterea competitivitatii.
O definitie simpla si intuitiva a managementului este cea in care se subliniaza necesitatea de a sti exact ce vrei sa faci cu oamenii si apoi sa vezi ce au facut (acest "ceva" urmand a fi cel mai bine si cat mai ieftin de facut).
Managementul strategic este procesul care are la baza o gandire strategica, determinata prin:
- gandire dinamica;
- gandire neliniara;
- gandire aleatorie;
- gandire inteligenta;
- gandire pozitiva.
Pentru managementul strategic exista numai prezent si viitor. El integreaza gandirea pe termen scurt cu gandirea pe termen lung. Planificarea in acest caz reprezinta un efort de structurare a unui viitor care nu exista.
Managementul strategic este procesul prin care se definesc viziunea si misiunea organizatiei, se analizeaza mediul intern si extern al ei, se elaboreaza si implementeaza strategii, cu scopul de a obtine un avantaj competitiv sustenabil.
Toate acestea sunt posibile daca exista la baza o gandire strategica.
Michael Porter a demonstrat ca numai prin elaborarea si implementarea strategiilor se poate asigura avantajul competitiv sustenabil.
Managementul strategic este un proces orientat pe obiective majore, a caror realizare este proiectata in timp. Prin realizarea acestor obiective strategice se considera implinita si misiunea organizatiei pentru proiectia de timp considerata.
Obiectivele strategice trebuie sa fie:
- formulate foarte clar si realist;
- acceptate de toti angajatii organizatiei;
- orientate spre actiune;
- insotite de metrici/sisteme de evaluare.
Strategiile sunt procese decizionale complexe care se desfasoara la nivelul organizatiei si care sunt orientate spre realizarea obiectivelor fundamentale pe care organizatia le-a propus.
Strategiile trebuie sa foloseasca resursele si capabilitatile in mod eficient si creator si sa realizeze in mediul extern competitional un avantaj competitiv sustenabil.
Implementarea unei strategii necesita, de cele mai multe ori, producerea unei schimbari in organizatie.
Orice schimbare potentiala genereaza o serie de rezistente, care se opun schimbarii.
Pentru ca schimbarea sa se produca cu succes, este important ca:
- fortele care promoveava schimbarea sa fie mai puternice decat fortele care se opun ei;
- sa se creeze o masa critica favorabila schimbarii;
- sa se creeze un moment favorabil declansarii schimbarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Strategic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!