Managementul Serviciilor Publice Centrale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definirea, caracteristicile, principiile si functiile managementului public
1.1. Definirea managementului public
1.2. Principiile managementului public
1.2.1. Principiul conducerii unitare
1.2.2. Principiul conducerii autonome
1.2.3. Principiul flexibilitatii
1.2.4. Principiul restructurarii
1.2.5. Principiul perfectionarii continue
1.2.6. Principiul legalitatii
1.3. Functiile managementului public
1.4. Serviciul public
2. Serviciile publice centrale din Romania
2.1. Presedintia Romaniei - Administratia Prezidentiala
2.1.1. Departamentul Securitatii Nationale
2.1.2. Departamentul Constitutional-Legislativ
2.1.3. Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila 
2.1.4. Departamentul de Planificare si Analiza Politica
2.1.5. Departamentul de Politici Economice si Sociale
2.1.6. Departamentul Relatii Internationale
2.1.7. Departamentul de Comunicare Publica
2.1.8. Departamentul de Sanatate Publica
2.1.9. Departamentul de Educatie si Cercetare
2.1.10. Departamentul Managementul Resurselor
2.1.11. Cancelaria Presedintelui
2.1.12. Compartimentul Protocol
2.1.13. Compartimentul cancelaria ordinelor
3. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Definirea, caracteristicile, principiile si functiile managementului public
1.1. Definirea managementului public
Managementul public reprezinta ansamblul proceselor si relatiilor de management existente intre componentele sistemului administrativ, bine structurate, prin care, in regim de putere publica, se aduc la indeplinire legile/procesele de actiune, si/sau se planifica, organizeaza, coordoneaza, gestioneaza si controleaza activitati ce satisfac interesul public.
Managementul public, prin continutul sau, reprezinta suportul teoretic si practic necesar implementarii schimbarilor in institutiile publice.
Din definitie se desprind urmatoarele caracteristici:
- Managementul public reuneste un ansamblu de procese si relatii de management, care apar intre componentele sistemului administrativ;
- Obiectivul managementului public este satisfacerea interesului public, prin crearea unui cadru institutional corespunzator, care sa permita aplicarea actelor normative, ceea ce inseamna si adoptarea de acte normative cu forta juridica interioara, legi sau, dupa caz, decrete, hotarari, regulamente de organizare sau realizare efectiva a serviciilor publice;
- Procesele desfasurate in sectorul public sunt atat procese de management, cat si de executie;
- Relatiile de management din institutiile publice reprezinta raporturile care apar in sistemul administrativ. In administratia de stat, acestea se realizeaza in regim de putere publica, adica prin intermediul prerogativelor, acordate de Constitutie (si putere publica general atunci cand acesta este in conflict cu interesul particular).
1.2. Principiile managementului public
1.2.1. Principiul conducerii unitare
Specificul managementului public, in general, si al administratiei de stat, in special, impune cu necesitate conducerea si organizarea unitara a acestui vast aparat, fara de care nu ar fi posibila realizarea obiectivelor administratiei.
1.2.2. Principiul conducerii autonome
In timp ce conducerea si organizarea unitara asigura coeziunea administratiei de stat, unitatea de actiune a acesteia, autonomia manageriala fac posibila adaptarea mai rapida a administratiei la conditiile concrete, la particularitatile de timp si loc. Totodata, stimuleaza initiativa personalului din aparatul administrativ si, legat de aceasta responsabilitatea in indeplinirea sarcinilor.
1.2.3. Principiul flexibilitatii
In legatura stransa cu principiul autonomiei, functioneaza un alt principiu al managementului public, si anume, principiul flexibilitatii, al adaptarii rapide a administratiei la schimbarile permanente din viata sociala.
1.2.4. Principiul restructurarii
Acesta este unul din principiile prin care se urmareste crearea unui aparat administrativ eficient atat din punct de vedere organizatoric, cat si functional, corespunzator nevoilor sociale generale.
1.2.5. Principiul perfectionarii continue
Preocuparile pentru perfectionarea permanenta trebuie sa aiba in vedere si circulatia informatiilor, structura organizatorica, procesul de fundamentare a deciziilor administrative, deoarece schimbarea este un proces complex, de durata si necesar.
1.3.6. Principiul legalitatii
Este evident faptul ca organizarea si functionarea institutiilor administrative, in general, trebuie sa se faca intr-un anumit cadru legal.
1.3. Functiile managementului public
Functiile managementului public sunt :
a. Prevederea (previziunea) cuprinde ansamblul actiunilor prin care conducerea institutiei stabileste obiectivele viitoare ale organizatiei, modalitatile de realizarea a acestora si alocarea resurselor necesare. 
Aceasta functie se compune din urmatoarele activitati: prognozarea, planificarea, programarea.
b. Organizarea cuprinde activitatile ce trebuie efectuate pentru realizarea cadrului organizatoric optim in vederea dezvoltarii unei activiati eficiente. Organizarea, ca functie a managementului, cuprinde :
- organizarea conducerii;
- organizarea productiei;
- organizarea muncii.
c. Antrenarea-motivarea
Antrenarea consta in ansamblul actiunilor managerilor prin care se influenteaza personalul in vederea stabilirii si realizarii obiectivelor organizatiei, prin satisfacerea nevoilor care-l motiveaza.
Motivarea porneste de la faptul ca la baza conditiei umane se afla un ansamblu de mobiluri (trebuinte, tendinte, idealuri, intentii).


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Serviciilor Publice Centrale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!