Managementul Scolar

Extras din referat Cum descarc?

Comportamentul, rolul si activitatile managerului in cadrul organizatiei
Notiunea de conducere a fost un obiect de studiu perpetuu pentru cercetatorii din domeniul stiintelor socio-umane. In aceasta privinta s-au acumulat in timp, idei eronate, cele mai frecvente dintre acestea fiind:
1. ,,A conduce inseamna a controla"- unii lideri politici din istoria moderna au incercat sa acrediteze ideea ca a conduce presupune in mod necesar manipularea, obligarea, determinarea subordonatilor la supunere indiferent prin ce mijloace. Termenul de lider, afirma autorul american, ar trebui sa fie atribuit indivizilor care reprezinta interesele unui grup cu consimtamantul grupului respectiv. La remarca lui Forsyth s-ar putea adauga o alta, aceea ca ideea liderului constrangator, in afara de faptul ca reprezinta o schematizare excesiva, a fost demontata de istoria moderna care a cunoscut o ascensiune a stilurilor de conducere democratice.
2. ,,Liderul innascut"- o alta idee, destul de larg raspandita, este acea ca abilitatea de a conduce decurge dintr-o serie de caracteristici innascute; cu alte cuvinte, conducerea este un talent, la fel cu talentul de artist plastic sau de solist de opera. Totusi, cercetarile au invalidat aceasta conceptie despre lideri innascuti, indicand mai degraba ca abilitatea dea conduce este castigata prin practica, influenta factorilor situationali prevaleaza asupra celor genetici.
3. Exista o ,,formula ideala a leadership-ului". Corolarul popular al conceptului de lider innascut este ca un lider bun intr-o anume situatie se va dovedi un bun lider si in alta situatie; deci, ar exista o formula universala care ar prezice eficienta conducerii. Insa, admitand aceasta ipoteza, se subevalueaza influenta circumstantelor in determinarea eficientei liderului; experienta nu confirma aceasta conceptie (desi, dupa cum se va vedea mai jos, o serie de teoreticieni reputati, cum ar fi Blake si Mouton, au subscris la aceasta idee combatuta de Forsyth).
4. ,,Leadership-ul este raspunsul" universal in orice situatie - credinta ca un lider capabil poate schimba in bine destinul unui grup este intemeiata partial; luandu-se insa in considerare si contributia la performanta a membrilor grupului devine evident faptul ca personalitatea liderului sau stilul de conducere nu sunt singurii factori prin care se poate
depasi o situatie defavorabila. Sa presupunem, considera autorul american invocat mai sus, ca, in fond, ,,conducerea este un proces reciproc, tranzactional si transformational prin care indivizilor li se permite sa influenteze si sa motiveze pe ceilalti pentru promovarea scopurilor individuale si de grup".
Aceasta definitie poate fi descompusa in componentele sale:
o conducerea este o relatie reciproca, fluida, dinamica, implicand ajustari continue intre trei elemente : sistemul, liderul, subordonatii;
o conducerea este un proces de schimb social, prin care liderii si angajatii ofera timp si efort in schimbul unor beneficii materiale si sociale;
o conducerea este un proces de transformare; liderul eficient intensifica motivatia, increderea si satisfactia membrilor grupului;
o relatia lider-membru este o interactiune bazata pe cooperare, caracterizata prin influenta legitima, nu prin putere autocratica; de cele mai multe ori, liderul este ales in mod voluntar;
o conducerea este un proces de adaptare si de conjugare a scopurilor individuale si organizationale. 
Trasaturi de personalitate ale membrilor echipei de conducere. 
Desi nu se pot trage concluzii absolute privind corelatiile dintre trasaturile de personalitate si comportamentul de conducere, totusi unele trasaturi de personalitate par a fi mai strans legate de conducere decat altele. Au fost facute cercetari care au incercat sa determine ce trasaturi fizice sau personale se coreleaza cu postura de lider (manager, conducator).
Trasaturi fizice. Exista tendinta de a se asocia conducerea cu inaltimea fizica, dar practica arata ca, in mod cert, aceasta nu este o cerinta preliminara pentru conducere. De asemenea, greutatea nu poate fi considerata o variabila relevanta. In schimb, varsta pare a fi o astfel de variabila. Desi in situatiile informale, liderii pot fi mai in varsta, mai tineri sau de aceeasi varsta cu subordonatii lor, studiile asupra conducerii politice sau in afaceri sugereaza ca cei aflati in pozitii de conducere este mai probabil sa fie mai in varsta. Masuratorile efectuate in registrul oficial american arata ca mai putin de 10% din directorii executivi au sub 30 de ani, iar 74% au peste 50 de ani. Unul dintre motivele acestei structuri pe varste ar putea fi faptul ca avansarea pe scara ierarhica dureaza o perioada mare de timp in majoritatea organizatiilor, dar argumentul cel mai invocat este acela ca, in mod traditional, se asociaza varsta cu intelepciunea si cu experienta.
1. Genul. Desi in ultimii ani tot mai multe femei ocupa functii de conducere, decalajul intRe genuri nu a disparut. Cercetarile efectuate pe grupuri de dimensiuni mici au demonstrat ca numarul barbatilor-lider este mai mare decat numarul femeilor-lider. De asemenea, barbatii si femeile se comporta diferit in functie de sarcina de lucru; s-a constatat tendinta ca barbatii sa devina lideri cand sarcinile grupului implica abilitati asociate in mod traditional cu genul masculin, iar femeile sa preia aceasta pozitie ierarhica atunci cand sarcinile grupului presupun abilitati asociate cu genul feminin.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Scolar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!