Managementul Riscului de Portofoliu - Rolul Derivatelor Financiare

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Managementul riscului prin produse derivate 3
Portofoliul financiar 3
Produse financiare derivate 5
Contractele futures - utilizarea acestora in managementul riscurilor.......... 8
Utilizarea contractelor de optiuni in managementul riscului 12
Utilizarea contractelor de swap in managementul de risc 14
Incheiere 16
Bibliografie 18


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Societatile de investitii exploreaza cele mai bune oportunitati pe pietele financiare pentru tranzactiile cu instrumente financiare pentru a optimiza structura portofoliului si pentru a diversifica riscul. 
Tranzactionarea derivatelor financiare se presupune a fi una dintre metodele cele mai eficiente de crestere a profiturilor si minimizare a riscului, in gestiunea portofoliului. Tranzactiile cu derivate financiare devin cel mai popular mecanism care urmareste cresterea performantelor portofoliului. 
Astfel, scopul acestui material este sa exploreze tipurile si caracteristicile produselor derivate financiare asupra riscului si profiturilor portofoliului. 
Managementul riscului prin intermediul instrumentelor derivate
Piata valutara si cea de capital au devenit mult mai imprevizibile datorita factorilor interni, dar si celor externi, precum cresterea inflatiei sau criza din sistemul financiar international, consecinta a crizei "sub-prime" si a intrarii in recesiune a economiei americane, ceea ce impune companiilor sau investitorilor acoperirea riscurilor.
Managementul riscului este de neconceput fara implicarea instrumentelor derivate existente pe pietele la termen. Folosite in operatiuni de acoperire a riscurilor numite hedging sau de speculatie, derivatele pot proteja sau spori valoarea unui portofoliu valutar, de actiuni sau de marfuri in functie de scopul, apetenta pentru risc si de profilul investitional al administratorului, randamentul acestora fiind probat cu succes in repetate randuri. 
Desi investitiile pe pietele de instrumente derivatele sunt considerate ca avand un grad ridicat de risc, derivatele sunt utilizate de unii investitori tocmai pentru a elimina riscul. Rolul instrumentelor financiare derivate este acela de a asigura transferul riscurilor de pe piata la vedere (valutara, de marfuri) pe cea futures. Ofera posibilitatea unui management performant al portofoliilor de titluri si genereaza oportunitati de castig prin operatiuni speculative. Fluctuatiile cursului de schimb, prezente sau viitoare, pun in pericol activitatea companiilor care desfasoara activitati de comert exterior, care ar putea fi depasit cu usurinta prin transferul riscurilor in piata futures, prin asigurarea unui curs de schimb prestabilit cu niste costuri mult reduse comparativ cu contractele forward bancare. De exemplu, costurile in piata futures se reduc la maximum 5% din suma acoperita, inclusiv comisioanele si marja de garantie, fata de garantia solicitata de banci, de 15 - 20% din valoarea importului sau exportului. Acelasi lucru il putem spune si despre evolutia preturilor actiunilor, posesorii de portofolii putand realiza arbitraj intre preturile de pe cele doua piete. 
Portofoliul financiar
Portofoliul financiar se defineste ca un set de active financiare pe care o persoana sau o companie le detine in scopul multiplicarii banilor. Principalele categorii de active care compun portofoliile financiare sunt depozitele bancare, asigurarile de viata unit-linked, obligatiunile, titlurile de investitii in fonduri mutuale, actiunile, produsele derivate finaciare si alte hartii care atesta un drept de proprietate. 
Calitatea unui portofoliu depinde de trei parametri: lichiditatea, randamentul si nivelul de risc. In mod ideal, un portofoliu financiar ar trebui sa aiba o lichiditate maxima (orice activ sa poata fi transformat in orice moment in bani cash), un randament cat mai mare in raport cu rata inflatiei si un nivel de risc minim. Un astfel de portofoliu se poate obtine numai prin combinarea tipurilor de active, deoarece fiecare activ are valori diferite ale celor trei parametri. De exemplu, depozitele bancare au o lichiditatea mare, un nivel scazut al randamentului si un nivel scazut de risc, in timp ce actiunile ofera randamente mai mari, dar sunt mai riscante. Structura portofoliului financiar depinde foarte mult de obiectivele financiare si de toleranta la risc a detinatorului. Pentru o persoana care doreste sa obtina castiguri mari in timp scurt si are o toleranta ridicata la risc (suporta cu usurinta eventualitatea unor pierderi financiare), structura portofoliului poate fi una agresiva, cu mai multe actiuni sau produse derivate si cu mai putine investitii in depozite sau obligatiuni, de exemplu. 
Managementul portofoliului presupune alegerea instrumentelor, numarul lor, momentul achizitionarii tinand cont de conditiile economice si de obiectivele detinatorului. Analiza rentabilitatii titlurilor financiare a aratat ca rentabilitatea este in functie de riscul sau, care se masoara prin variatia rentabilitatii titlului. Rentabilitatile diferitelor titluri financiare nu sunt supuse la acceleasi riscuri astfel corelatiile rentabilitatilor diferitelor titluri nu sunt egale intre ele. Masurarea riscului unui portofoliu care este constituit din mai multe titluri, a aratat ca acesta este inferior riscului unui potorfoliu nediversificat(analizele au aratat ca sub 30 de titluri nu exista nici o diminuare a riscului). 
Se poate vorbi de doua tipuri de de portofolii: 
- portofolii protejate contra riscului; 
- portofolii cu caracter speculativ. 
Selectia titlurilor si a devizelor in care sunt emise depinde de nevoile si previziunile investitorului. Construirea unui portofoliu protejat impotriva riscului de schimb necesita ca suma totala care se doreste investita sa se repartizeze pe doua considerente:
-asigurarea unei structuri coerente care sa permita analiza, comparabilitatea;
-concluziile analizelor privind rentabilitatile portofoliului. 
Pentru a construi un portofoliu cu caracter speculativ se compara previziunile estimate asupra ratei de schimb cu cele de pe piata. Pentru masurarea performantei unui portofoliu este nevoie de evaluarea rentabilitatii si de luarea in calcul a riscului. Pentru o buna investitie trebuie stabilit:
- o baza de date pentru formarea unei imagini cat mai exacte asupra pietei; 
- pe baza unor modele financiare si macroeconomice daca activele financiare sunt subevaluate sau supraevaluate;
- lista portofoliilor care au rentabilitatile cele mai ridicate;
- o sinteza a informatiilor comitetului de investitie si administratorii portofoliului. Fondurile unui investitor pot fi repartizate mai multor administratori specializati. 
Intemeietorul "Teoriei portofoliului" este considerat Harry Markovitz, profesor la Universitatea City din New York, laureat in anul 1990 a premiului Nobel pentru economie alaturi de William Sharpe, profesor la Standard University si Merton Miller, profesor la Chicago University. Harry Markowitz si-a bazat teoria pe ideea ca fluctuatiile cursului actiunii unei societati pe piata de capital sunt datorate a doua categorii de cauze si ca urmare riscurile la care este expus detinatorul de actiuni doua tipuri:
- riscul sistematic sau riscul pietei;
- riscul nesistematic sau riscul specific, individual, diferential. 
Riscul manifestat la nivelul portofoliilor internationale are multiple dimensiuni care trebuie identificate si analizate separat. Simplificand, exista urmatoarele categorii de risc: 
- riscul specific concentrarii pe un singur activ; 
- riscul intern al sectorului; 
- riscul intern de piata; 
- riscul international al sectorului;
- riscul international de piata;riscul valutar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Riscului de Portofoliu - Rolul Derivatelor Financiare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!