Managementul Riscului

Cuprins referat Cum descarc?

MANAGEMENTUL RISCULUI 3
1. Notiuni introductive in teoria riscurilor 3
1.1. Definirea notiunii de risc in diferite acceptiuni 4
1.2. Clasificarea riscurilor 5
2. Notiuni generale legate de managementul riscului in cadrul proiectelor 11
2.1. Rolul si caracteristicile procesului de management al riscului in cadrul proiectelor 11
2.2. Principalele procese de management al riscului 11
3. Abordarea unui proiect utilizand managementul riscului 13
3.1 Legatura dintre proiect si managementul riscului 13
3.2. Identificarea riscurilor 15
3.3. Analiza riscurilor si strategia de raspuns in conditii de risc 19
3.4. Controlul riscurilor 26
3.5. Riscul ca factor de analiza al proiectului 28
4. Managerii de risc 30
4.1. Elementele programului de management al riscului 38
4.2. Elemente de baza ale psihologiei riscurilor 40
5. Influenta factorilor de risc asupra deciziei manageriale 44
5.1. Riscurile legate de structura comportamentala a decidentilor 44
5.2. Riscurile legate de punerea in practica a elementelor decizionale 48
6. Diferentele culturale si managementul riscului 52
6.1. Ciocnirea culturilor. Aspecte generale 52
6.2. Ciocnirea culturilor perceputa in cadrul proiectelor internationale 53
7. Managementul riscurilor si al conflictelor in proiecte 55
7.1. Conflictul - ca element de risc 55
7.2. Managementul riscurilor si al conflictelor in cadrul consortiilor internationale 57
7.3. Evolutia riscurilor si conflictelor. Modalitati de solutionare a acestora in cadrul proiectelor 61
BIBLIOGRAFIE 62


Extras din referat Cum descarc?

MANAGEMENTUL RISCULUI
1. Notiuni introductive in teoria riscurilor 
Managementul proiectelor a aparut ca un instrument de planificare, coordonare, realizare si control al activitatilor complexe din proiectele industriale, comerciale, sociale, culturale si politice moderne.
Orice activitate moderna este privita ca un proiect modern, cu un caracter complex, care impune o viziune noua incepand cu analiza necesitatilor proiectului si terminand cu reutilizarea eficienta a rezultatelor proiectului. Primul care furnizeaza ceea ce clientul doreste este castigator si va supravietui in cadrul acestui sistem concurential. Solutia este realizarea de proiecte performante cu un management de proiect performant. 
O afacere performanta inseamna o investitie intr-un proiect performant, cu activitati previzibile si planificate. In acest caz, investitia trebuie facuta cu parteneri care au activitati previzibile pe o piata previzibila, cu evaluarea si minimizarea riscurilor. 
Un proiect nou este un pas in necunoscut, pandit de riscuri si incertitudini. In toate domeniile anumite proiecte s-au dovedit a fi esecuri grave si costisitoare. De aici a aparut necesitatea de a intelege cum pot fi ameliorate cunostintele si practica atunci cand este vorba de conceperea sau dezvoltarea unui proiect. 
Managementul riscului este un proces de identificare, analiza si raportare sistematica a factorilor de risc. El presupune maximizarea probabilitatilor si consecintelor evenimentelor pozitive si minimalizarea probabilitatilor si consecintelor evenimentelor opuse obiectivelor proiectului.
Conform opiniei lui James Lam (unul dintre pionierii acestui domeniu) managementul riscului poate fi privit ca si un corp uman. Corpul reprezinta elementul coordonator, decident, iar membrele reprezinta diferite solutii care pot fi aplicate independent, dar care fiind coordonate produc rezultate mai eficiente. 
Managementul riscurilor reprezinta totalitatea operatiunilor prin care se urmareste limitarea pierderilor care pot afecta o organizatie sau un grup. Prima etapa a managementului este modelarea amenintarilor care presupune realizarea unei liste exhaustive a riscurilor ce pot afecta o companie. Urmeaza evaluarea riscurilor, iar in final aplicarea masurilor de diminuare a pierderilor: prevenirea evenimentelor nedorite, externalizarea operatiunilor cu risc ridicat si asigurarile fiind cateva dintre cele mai utilizate modalitati de prevenire a daunelor. Procesul de management al riscurilor trebuie sa fie unul permanent, deoarece in fiecare zi pot sa apara noi riscuri care trebuie controlate inainte de a deveni imparabile si de a duce la dezastru. Companiile care au aplicat procesul de management al riscului au beneficiat de diferite avantaje: o alocare mai eficienta a resurselor, costuri mai mici de transfer a riscului, identificarea mai precisa a expunerii la riscuri din cadrul companiei. 
Pentru ca notiunea de calitate totala in cadrul proiectului sa-si pastreze sensul adevarat, trebuie avuta in vedere importanta relatiilor client-utilizator, furnizor-client, furnizor-colectivitate, client-colectivitate, utilizator-colectivitate sin u in ultimul rand relatia superior-subordonati si partener-partener in cadrul proiectului. Nerespectarea acestor relatii duce la falimentul proiectului si al structurii organizatorice din care fac parte partenerii proiectului. 
1.1. Definirea notiunii de risc in diferite acceptiuni
Riscurile au constituit una dintre cele mai mari si fascinante provocari pentru umanitate datorita omniprezentei acestuia in toate domeniile de activitate. 
In acceptiunea teoriei clasice a deciziei, riscul este identificat drept un element incert, dar posibil ce apare permanent in procesul activitatilor socio-umane, ale carui efecte sunt pagubitoare si ireversibile.
Alte definitii pentru risc: 
- Sansa de a pierde 
- Posibilitatea de a pierde 
- Incertitudinea care afecteaza rezultatul 
- Dispersia actuala a rezultatelor asteptate 
- Concept multidimensional, ce nu poate fi redus la un singur element, la o cifra 
Daca in acceptia data de dictionar, se defineste riscul drept ,,expunerea la posibilitatea pierderii sau pagubei", societatile de asigurari de exemplu, considera acest element drept ,,hazardul sau posibilitatea de a pierde".
In cadrul teoriilor statistice avansate in evaluarea riscurilor, este prezentata o definire mult mai elaborata a riscurilor ,,riscul reflecta variatiile distribuirii rezultatelor posibile, probabilitatea si 
valorile lor subiective". Referitor la cuantificarea acestor riscuri se precizeaza in continuare ca "masurarea riscului se realizeaza fie prin analiza non-liniaritatilor utilitatii relevate de bani, fie 
prin variatia distribuirii probabilitatilor castigurilor si a pierderilor posibile, pentru fiecare alegere 
particulara". 
Avand in vedere toate aceste aspecte precizate, putem remarca faptul ca definitiile generate de literatura de specialitate pentru risc difera foarte mult, ceea ce va conduce la ipoteza (de altfel foarte pertinenta) ca decidenti diferiti vor avea o conceptie diferita pentru aceeasi situatie. 
Cum putem avea totusi in acest context, o imagine unitara asupra riscului, daca exista atat de multe abordari diferite asupra aceluiasi concept? Solutia survine tocmai in identificarea riguroasa a elementelor comune ce stau la baza tuturor acestor definitii, acestea fiind incertitudine (nedeterminare) si pierdere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Riscului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!