Managementul Resurselor Umane

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Capitolul 1 3
Descrierea structurii organizatorice din Administratia Publicasi schimbarile survenite in aceasta 3
1.1Conceptul de structura organizatorica 3
1.2 Schimbarile, factorii de influentasi consecintele acestora asupra structurii organizatorice 4
Capitolul 2 6
Repercusiunile schimbarilor din Administratia Publica asupra resurselor umane 6
2.1Consecintele schimbarilor din structura Administratiei Publice 6
2.2Reactiile resurselor umane la schimbarile din structura Administratiei Publice 7
Capitolul 3 9
Introducerea de noi strategii de dezvoltare cu estimarea posibilitatilor de realizare si riscurilor asociate acestora 9
3.1 Strategia optimista - Introducerea Managementului Total al Calitatii in Administratia Publica 9
Capitolul 4 12
Concluzii si propuneri 12


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
Descrierea structurii organizatorice din Administratia Publicasi schimbarile survenite in aceasta
1.1Conceptul de structura organizatorica
Structura organizatorica cuprinde ansamblul persoanelor, al posturilor de munca,al subdiviziunilor organizatorice, al modurilor cum sunt acestea constituite, precum si al relatiilor dintre ele, sfera de autoritate, nivelurile ierarhice, constituite si reglementate astfel incat sa asigure premisele organizatorice necesare obtinerii rezultatelor si performantelor dorite.
O organizare rationala, bine gandita, care se bazeaza pe principii, metode si tehnici fundamentate stiintific asigura desfasurarea eficienta a activitatii Administratiei Publice. Pe aceasta cale, a crearii unui cadru organizatoric favorabil schimbarilor permanente la care este supusa Administratia Publica, se creeaza si posibilitatea adaptarii acesteia si indeplinirii sarcinilor ce-i revin.
Unii autori aseamana structura unei organizatii cu un schelet uman pe care se sprijina elementele ce formeaza impreuna corpul activ. Acest ansamblu traieste, insa, ca urmare a schimbului reciproc de informatii, ceea ce se aseamana cu un fenomende circulatie permanenta a sangelui prin corpul omenesc. La fel si in cadrul unei organizatii trebuie stabiliti pilonii pe care sa se sprijine toata activitatea acesteia si relatiile care sa constituie traseul informatiilor in institutie.
Structura organizatorica a institutiei publice are un rol foarte important si cuprinde diverse semnificatii, iar una dintre ele este ce data de Gabriel -Petru Luca, care spune despre aceasta ca este:" totalitatea elementelor specializate in realizarea unei anumite activitati si a fluxurilor de relatii intre partile componente" .
Acest concept mai presupune modul de alocare a personalului angajat in ansamblul compartimentelor de munca. Functie de natura activitatilor ce le sunt atribuite angajatilor, modul de alocare al acestora se imparte in doua planuri: in plan vertical, pe diferite nivele ierarhice in raport cu gradul de subordonare si in plan orizontal, pe acelasi nivel ierarhic in raport cu functia deservita.
Elementele ce alcatuiesc structura organizatorica a unei institutii sunt strans legate intre ele prin dependenta si interdependenta, astfel ierarhizandu-se, precizandu-si mai bine locul, ordinea si functia.
Factorii care influenteaza structura organizatorica sunt de natura economica, politica, sociala, tehnologica, etc. Printre acestia se numara: strategia, mediul inconjurator, tehnologia, resursele umane si varsta institutiei. Pentru ca o structura organizatorica sa fie considerata eficienta ea trebuie sa raspunda cerintelor si necesitatilor institutiei.
Daca am descrie structura organizatorica, am utiliza termenii: complexitate, formalizare, intensitate administrativa, centralizare si marime. Mai jos vom descrie, pe rand ce presupune fiecare din acesti termeni si cat de relevant este pentru descrierea unei structuri institutionale.
1. Complexitatea se refera la numarul de niveluri ierarhice, numarul de departamente sau unitati functionale si numarul de activitati, acestea reflectand gradul de diferentiere dintre subunitatile institutiei sau specializarea.
2. Formalizarea reflecta faptul ca intr-o institutie, relatiile dintre activitati precum si dintre factorii organizatorici sunt bine structurate si exista o descriere precisa a indatoririlor indivizilor si a responsabilitatilor departamentelor.
3. Intensitatea administrativa se obtine prin combinarea fortei de munca de executie cu ce de conducere.
4. Centralizarea sau descentralizarea.Daca decizia se ia de la varful ierarhiei, institutia este centralizata, iar daca decizia se ia la nivelurile inferioare acestea fiind instituite cu putere de decizie, institutia este descentralizata. Centralizarea sau descentralizarea se analizeaza in functie de marimea institutiei publice, mediul in care aceasta functioneaza si de tipul deciziilor ce trebuie luate.
5. Marimea se refera la numarul membrilor institutiei publice. Daca creste marimea institutiei, sunt afectate toate celelalte elemente ale structurii organizatorice care poate duce la o ,,dilema organizationala."
1.2 Schimbarile, factorii de influenta si consecintele acestora asupra structurii organizatorice
O data cu schimbarile intervenite pe plan mondial si a influentelor diferitori factori externi precum globalizarea care a preluat anumite forme pe plan national al statelor au modificat necesitatea de abordare a noii societati si au determinat plierea guvernarii moderne la noile exigente, introducandu-se o serie de modificari si in administratia publica. Asadar, pentru crearea de noi functii si structuri au avut loc schimbari majore in structurile organizatorice din administratia publica. A fost nevoie de revizuiri structurale pentru a se verifica daca structurile organizationale ale administratiei care urmau sa intervina erau adecvate.
Schimbare este o modificare, o transformare, o inlocuire sau o completare a formei sau continutului, ce confera noi valente de utilitate unui serviciu sau sistem . Dorinta de imbunatatire a performantelor ce caracterizeaza sistemul vizat este trasatura fundamentala a oricarei schimbari intentionate. Trebuie de spus insa, ca nu orice schimbare reprezinta neaparat o imbunatatire.
Printre sursele care au servit schimbarilor din structura organizatorica a administratiei publice se pot numara: restructurari, disponibilizari sau angajari de personal, modificari ale echipei de conducere, dereglari functionale, greve.
In realizarea schimbarilor din administratie se pot avea in vedere doua maniere:
1. Maniera mecanicista care se axeaza pe structuri, procese si sisteme;
2. Maniera organica care se orienteaza spre comportamentul resurselor umane si pe abilitatile, deprinderile pe care acestia trebuie sa si le insuseasca pentru a reusi.
Prima maniera este impusa angajatilor, iar cea de-a doua este capatata de ei in timp. In practica se pot folosi cele doua maniere de sinestatatoare si combinate intre ele.
Inainte de declansarea procesului de schimbare organizationala din administratia publica, trebuie rezolvate probleme ca: stabilirea structurii grupurilor implicate in managementul schimbarii; stabilirea rolurilor managerilor in procesul de schimbare organizationala; identificarea barierelor critice in implementarea schimbarii; selectarea strategiilor si planificarea activitatilor ce vor fi intreprinse pentru realizarea schimbarii; conturarea procedurilor ce vor fi utilizate pentru diminuarea rezistentei la schimbare; elaborarea sistemului de promovare a schimbarii organizatorice de catre managerii superiori;crearea programelor educationale si de perfectionare a resurselor umane.
Acestea sunt probleme din administratie cauzate de capacitatea slaba de management din institutiile publice, motivarea insuficienta a functionarilor publici, nivel scazut de eficienta administrativa, capacitate insuficienta de trening precum si capacitatea slaba de apune in aplicare noile metodologii sau de a respecta cadrul legislativ. Nu este recomandat sa se faca schimbari doar de dragul de a schimba ceva, pentru ca este inutil si periculos, iar transformarile necesare intr-o institutie publica trebuie sa fie apreciate, decise si concise de la caz la caz, functie de provocarile cu care se confrunta structura in cauza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Resurselor Umane.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!