Managementul Recompenselor

Extras din referat Cum descarc?

Ce este managementul recompenselor?
Motto: "O filosofie a recompenselor poate reflecta o cultura existenta a organizatiei sau poate fi folosita ca factor pentru schimbare"
MICHAEL ARMSTRON
Performanta organizatiei este influnetata de modul in care sunt utilizate recompensele.
O recompense este factor motivator atunci cand:
o Este atribuita salariatului care isi imbunatateste performanta in munca;
o Este dorita,asteptata de catre salariat;
o Intre efortul suplimentar al salariatului si imbunatatirea performantei exista un raport direct promportional.
Managementul recompenselor este procesul de elaborare si punere in aplicare a strategiilor,politicilor si sistemelor de recompense care permit organizatiilor sa angajeze si sa pastreze resursele umane necesare atingerii obiectivelor.
Managementul recompenselor consta,in primul rand,in proiectare,implementarea si mentinerea sistemului de recompense ale angajatilor care trebuie sa fie adaptate imbunatatirii continue a performantelor organizationale.
Traditional,acest domeniu al managementului este denumit "administrarea salarizarii",concept privit sau considerat,din ce in ce mai mult ca fiind limitat,daca se are in vedere problematica abordata.
In literarura de management care abordeaza problematica recompensarii resurselor umane,precum si in practica unor firme din diverse tari ale lumii se folosesc o serie de termini,cum ar fi cei de:recompensa,compensatie,salariu,retributive,remuneratie,plata,sporuri, premii,stimulente,bonificatii,comisioane,idemnizatii,avantaje,facilitate,asigurare,indexari etc.
In Romania exista urmatoarele denumiri:salariu,retributive,remuneratie,leafa,sambrie,solda, onorariu.Cea mai larg denumire folosita este salariu.Aceasta denumire a fost precizata intr-o Hotarare a Guvernului ca denumire oficiala,care o inlocuieste pe cea de retribuitie folosita oficial inainte de Revolutia din decembrie 1989. 
Cuvantul "salariu" etse de origine latina -salarium-prin care se desemna ratia de sare alocata unui soldat.
Paralel cu denumirea de salariu,la noi se mai folosesc si denumiri ca"retributie" si "remuneratie",tot de origine latina.Acestea se folosesc mai ales in cazul functionarilor,in general, si in cazul bugetarilor,in special.
Denumirea de "leafa" etse de origine turca reprezentand plata lefegiilor,respective a mercenarilor din armata.
Ce este sistemul de recompense?
Sistemul de recompense reprezinta ansamblul veniturilor material si nemateriale,financiare si non-financiare a facilitatilor sau avantajelor atribuite individului in functia de activitatea desfasurata si de compententa probate.
Trecerea la o economie de piata competitive necesita schimbari esentiale si in domeniul recompensarii prin asimilarea treptata a elementelor sau componentelor sistemelor de recompense din tarile dezvoltate.
Proiectarea si punerea in aplicarea unui sistem de recompense adecvat este una dintre cele mai complexe activitati de management al resurselor umane,deoarece:
o In timp ce alte activitati din domeniul resurselor umane sunt importante doar pentru anumiti indivizi,recompensele sunt importante pentru intregul personal al organizatiei;
o Practica managerial evidentiaza faptul ca sistemul de recompense trebuie sa satisfaca o varietate de valori individuale care se schimba in timp;
o El presupune,de cele mai multe ori,proiectarea unor pachete de recompense complementare care trebuie armonizate si dozate corespunzator;
o Dimensiunea recompenselor trebuie sa aiba in vedere specificitatea posturilor,conditiile specifice de activitate,precum si nivelul de cunostinte si abilitatile persoanelor care ocupa aceste posture;
o Recompensele atribuite angajatilor reprezinta un cost important pentru organizatie;
o Recompensele se atribuie pe baza prevederilor unor legi sau reglementari specific;
o Salariatii pot sa participe la stabilirea recomepnselor,atat direct cat si prin negocieri colective;
o Recompensele trebuie sa tina seama de constul diferit al vietii in diferite zone geografice


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Recompenselor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!