Managementul Proiectelor Informatice

Extras din referat Cum descarc?

Cuvinte cheie: plan, activitati, jaloane, WBS, drum critic, diagramele Gantt, PERT, metoda drumului critic
Proiectele utilizeaza o serie de concepte: activitati (tasks), jaloane (milestones), drum critic, diagramele PERT si Gantt, elemente care sunt folosite in reprezentarea planului de derulare/desfasurare a unui proiect. 
Planul este reprezentarea grafica care rezulta in urma estimarii, a ordonarii logice si a analizei temporale tuturor activitatilor intr-un proiect. Programul in acest context, se obtine prin prelucrarea suplimentara a planului initial, luand in considerare resursele necesare pentru realizarea activitatilor. 
1. Activitatile 
Activitatile reprezinta mijloace prin care se atinge un obiectiv. 
Au o anumita durata de desfasurare (zile/saptamani/luni/trimestre/ani, cu corespondentii in limba engleza: d/w/m/q/y = days/weeks/months/quarters/years), in functie de complexitatea proiectului. Momentul inceputului unei activitati se va preciza printr-o data sau sub forma de rapoarte m/n, in care m si n au semnificatii diferite (spre ex. raportul 1/1 ar putea insemna ca activitatea respectiva va incepe in prima saptamana a primei luni de finantare)
Se considera ca este bine ca orice proiect, indiferent de marimea lui, sa contina cel mult 20 - 30 de activitati. In cazul proiectelor de dimensiuni mari, activitatile vor fi descompuse in subactivitati. 
Activitatile pot fi dependente intre ele (fig. 3.1) sau independente, avand o anumita data de inceput indiferent de derularea altor activitati. Conform Institutului de Managementul Proiectelor, relatiile dintre activitati sunt clasificate astfel:
a) de la final la start: o activitate trebuie finalizata inainte ca a doua sa inceapa
b) de la final la final: o activitate trebuie finalizata inainte ca a doua sa se termine
c) de la start la start: o activitate trebuie inceputa inainte celei de-a doua
d) de la start la final: o activitate trebuie inceputa inainte ca a doua sa se fi incheiat.
(1) (1)
(2) (2)
(a) (b)
(1) (1) (2) (2)
(c) (d) 
Fig. 3.1 : Relatii posibile intre activitati (Institutul de Managementul Proiectelor)
Atunci cand se stabilesc activitatile unui proiect, trebuie sa avem in vedere urmatoarele:
- formularea cat mai simpla a numelui activitatii, separat pentru fiecare activitate
- numele fiecarei activitati trebuie sa inceapa cu un verb de actiune (ex. dotare cabinet, instruire personal, achizitionare de aparatura medicala)
- incadrarea fiecarei activitati intr-un interval de executie de 2 -10 zile, chiar si pentru activitati foarte complexe
- numerotarea activitatilor intr-un format general
- folosirea indentarilor daca o activitate se descompune in subactivitati (1.1, 1.2, 1.3 )
- precizarea resurselor necesare si a profesiilor cerute
- evidentierea activitatilor care sunt expuse unor riscuri mai mari.
2. Jaloanele (milestones)
Arata elementele obtinute sau produsele finite realizate pe parcursul proiectului. Ele nu reprezinta sarcini, ci indica realizarea cu succes a unei etape din viata proiectului. Ex.: crearea de filiale in intreaga tara, monitorizarea activitatii.
3. Structura descompunerii activitatilor
Structura descompunerii activitatilor (Work Breakdone Structure = WBS) contine prezentarea scopului proiectului, a jaloanelor principale, a activitatilor si subactivitatilor.
Fig. 3.2. Structura descompunerii activitatilor (WBS)
Ea ofera un cadru global, prin prisma caruia intregul program poate fi descris ca suma elementelor componente
4. Drumul critic 
In domeniul proiectelor, drumul reprezinta o succesiune de activitati adiacente intre jaloane; este marcat printr-o serie de linii, care isi au originea in punctul de start al proiectului si se finalizeaza in punctul de sfarsit. 
Drumul critic reprezinta drumul cel mai lung (ca durata) din proiect si orice intarziere care apare pe acest traseu, va conduce la intarzierea proiectului. El este determinat de o serie de activitati critice (care trebuie terminate conform programarii, astfel incat proiectul sa se termine conform datei stabilite initial). Necesitatea acordarii unui atentii sporite acestor activitati prin studierea riscurilor care pot aparea presupune un management al drumului critic. 
Institutul de Managementul Proiectelor abordeaza drumul critic in contextul folosirii diagramei retelelor proiectelor, acestea fiind formate dintr-o serie de activitati care conduc la finalizarea cea mai rapida a proiectului. 
Metoda drumului critic (Critical Path Method, in viziunea Microsoft Project Support Group) se foloseste pentru:
- calcularea duratei totale a unui proiect, luand in considerare data de inceput a proiectului, durata fiecarei activitati si relatiile intre acestea
- determinarea intarzierii unei activitati astfel incat sa nu afecteze alte activitati sau termenul planificat de finalizare a proiectului, cat si a datei cele mai timpurii la care poate sa inceapa/ sa se termine o activitate sau se termina proiectul
- determinarea activitatilor critice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Proiectelor Informatice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!