Managementul prin Proiecte

Extras din referat Cum descarc?

,,Proiect" a devenit unul dintre cele mai utilizate cuvinte ale vocabularului de afaceri in general si ale vocabularului actual al limbii romane. Acest lucru se intampla deoarece ne confruntam cu o explozie reala de proiecte la nivelul economiei mondiale. Tendinta exista - poate chiar mai pregnant - si la nivelul Uniunii Europene. Proiectele de orice tip, mari sau mici, de anvergura sau la scara mai redusa, reprezinta modalitatea prin care organizatiile supravietuiesc in mediul economic actual.
Proiectele au devenit atat de complicate, de diversificate si de complexe, incat s-a creat si o anumita teama in jurul lor, un tip de perceptie potrivit careia derularea unui proiect reprezinta o performanta aproape iesita din comun, care poate fi realizata doar de un numar restrans de ,,initiati". Ca si in cazul altor domenii , teama provine de multe ori din nestiinta. Dupa cum subliniaza un autor de succes, ,,principiile managementului proiectului sunt simple, iar cea mai complexa tehnica necesita maxim 10 minute pentru a fi asimilata". 
Managementul proiectului se defineste ca un proces de planificare, organizare si control al fazelor si al resurselor unui proiect, cu scopul de a indeplini un obiectiv bine definit, care are, in mod uzual, restrictii de timp, resurse si cost.
Managementul proiectului are rolul de a dirija desfasurarea acestuia de o asemenea maniera, incat sa mentina, in orice moment, echilibrul intre exigentele (specificatiile), de regula contradictorii, legate de performantele proiectului, de costurile si de termenul de realizare. Asigurarea succesului proiectului inseamna realizarea unui produs/ a unui serviciu performant, in conditii de eficienta (costuri reduse), care sa fie oferit clientului in cat mai scurt timp (termen scurt de raspuns). 
Apropierea de unul dintre poli conduce la indepartarea obligatorie de ceilalti, la resurse egale.
Managementul proiectului cuprinde ansamblul de metode si de tehnici care permit managerului sa indeplinesca misiunea realizarii unui proiect echilibrat, cu satisfacerea simultana a celor trei conditii: costuri, termen de realizare,performante.
Dificultatile intalnite la realizarea proiectelor sunt frecvente. Aceste dificultati antreneaza, cel mai adesea, nerespectarea obiectivelor fundamentale ale proiectului, din punct de vedere tehnic, al costurilor, al termenelor, deci a calitatii.
Aceste dificultati sunt cu atat mai frecvente si mai importante, cu cat proiectul este mai mare, cu cat iese mai mult din domeniul obisnuit de activitate al responsabililor de proiect si cu cat numarul participantilor la proiect este mai mare.
Foarte frecvent se constata ca apar urmatoarele dificultati:
- produsul nu corespunde perfect nevoii utilizatorilor;
- costurile si termenele cresc incontrolabil pe durata de viata a proiectului si intra in domeniul aleatoriului;
- apar conflicte in cursul realizarii proiectului intre specificatiile tehnice, generate de gestiunea proasta a nivelului de calitate propus;
- neintelegerea termenilor contractelor semnate de parteneri;
- intre membrii echipei de proiect, pentru ca nu a fost realizata coeziunea echipei inainte de inceperea proiectului.
Mai mult, aceste dificultati sunt asociate:
- unui mare numar de reuniuni introductive;
- unor actiuni dezordonate si contradictorii;
- confuziei legate de misiunea si de responsabilitatile fiecarui partener;
- absentei motivatiei si a responsabilitatii participantilor.
Managementul proiectului se face de obicei in cadrul unei structuri de management, cu un comitet de conducere a proiectului.
Functiile comitetului de conducere a proiectului sunt urmatoarele:
A. PREVIZIUNEA:
- definirea obiectivelor proiectului;
- alegerea politicii de urmat in cadrul proiectului;
- decizii privind activitatile viitoare in cadrul proiectului.
B. ORGANIZAREA:
- alegerea partenerilor consortiului;
- alegerea personalului care activeaza in cadrul proiectului;
- organizarea structurii consortiului - legatura de interconexiune.
C. COMANDA:
- decizii privind activitatile din cadrul proiectului.
D. COORDONAREA:
- stabilirea si delegarea sarcinilor;
- coordonarea activitatilor;
- sa se informeze si sa informeze.
E. CONTROLUL:
- monitorizarea interna a proiectului;
- controlul continuu al activitatilor;
- legatura cu structurile organizatorice externe de evaluare si monitorizare a proiectului;
- autoevaluarea activitatilor;
- actiuni de remediere si decizii ca urmare a controlului, a evaluarii si a monitorizarii.
De asemenea, acest proces este intotdeauna asociat cu anumite caracteristici specifice:
- orientat spre obiective - fara de care organizatia nu va avea nici un rezultat;
- orientat spre schimbare - deoarece creeaza ceva ce este necesar si dorit, dar pe care inca organizatia nu il are;
- multidisciplinar - necesita un intreg orizont de abilitati pentru obtinerea succesului, care se regasesc in persoane si grupuri (departamente) diferite ale organizatiei;
- orientat spre performanta - urmareste realizarea calitatii si standardelor stabilite ale rezultatelor;
- orientat spre control - presupune existenta unui anumit control formal in vederea mentinerii in termenii planificati;
- pune la indoiala traditia - evita efectuarea unei lucrari sau alteia in modul traditional, atitudine impusa de caracterul de unicitate al fiecarui proiect.
Managementul prin proiecte reprezinta o abordare structurala, bazata pe planificare, organizare, coordonare, antrenare, motivare, control, evaluarea performantei, luarea deciziilor, avand ca efecte: un model sistematic planificat, decizii luate consistent cu situatia si metoda, model integrat.
Ca modalitate de perfectionare a activitatii unei unitati, care permite, in conditii optime rezolvarea unor probleme complexe cu cheltuieli minime si la timpul potrivit, managementul prin proiecte poate fi definit in mai multe modalitati, astfel:
- forma de organizare a managementului, limitata in timp, pentru solutionarea problemelor complicate, dar clar precizate;
- metoda, menita sa solutioneze sarcini complexe, in scurt timp si in interesul general al unitatii;
- sistem de management, bazat pe constituirea pe o perioada delimitata a unei componente organizatorice distincta (colectivul de proiect) care sa solutioneze probleme complexe, precis definite, cu caracter inovational. 
- sistem de management aplicabil pe o perioada limitata, de regula cativa ani, in vederea rezolvarii unor probleme complexe, de mari dimensiuni si definite precis, care presupune desfasurarea unui ansamblu de activitati de natura foarte diferita si necesita implicit, participarea unei game largi de specialisti din diferite subdiviziuni organizatorice ale unei organizatii, integrati temporar intr-o structura autonoma a proiectului respectiv;
- supravegherea realizarii unui proiect, de catre un manager de proiecte care trebuie sa planifice, organizeze, conduca si controleze pasii necesari pentru atingerea rezultatelor dorite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul prin Proiecte.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. A. Bargaoanu- Managementul proiectelor SNSPA, Bucuresti, 2009
2. E. Mihuleac - Stiinta conducerii, EDP, 1982;
3. C.Rusu - Management, Editura Expert, Bucuresti, 1993;
4. N.Bibu, C. Brandas - Managementul prin proiecte, Editura Mirton, Timisoara, 2000
5. C. Opran - Managementul proiectelor, Editura Comunicare.ro, Bucuresti, 2014


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!