Managementul mediului

Extras din referat Cum descarc?

Padurea este un ecosistem terestru tridimensional, cel mai complex si cuprinzator dintre toate ecosistemele, cu legi proprii de dezvoltare, in care se desfasoara cele mai intense schimburi de substanta, energie, informatie si cele mai mari procese biologice. Biomasa si productivitatea lor sunt maximale, iar elementele biogene sunt optim reciclate.
Padurile au importanta economica, sociala si ecologica. Lor li se datoreaza in cel mai inalt grad stabilitatea si calitatea factorilor fundamentali ai mediului (aerul, apa si solul).
Ca oricare ecosistem, ecosistemul padurii (forestier) are doua componente: componenta nevie sau abiotica (biotopul) si componenta vie sau biotica (biocenoza). Ele formeaza o comunitate complexa si unitara, cu organizare adecvata specificului structural si functional al padurii.
6.1. Starea  padurilor
Padurile au jucat de-a lungul timpului un rol esential in viata planetei noastre precum si in evolutia si dezvoltarea societatii omenesti prin produsele si influentele lor binefacatoare.
Padurea a constituit din totdeauna o sursa permanenta si de neinlocuit de produse lemnoase si nelemnoase. Ea a exercitat concomitent o puternica influenta in componenta mediului fizico si biografic ca si asupra civilizatiei umane.
Rolul si importanta padurilor trebuie insa intelese in mod evolutiv, istoric, acestea fiind diferit percepute in timp si spatiu, in stransa legatura cu dezvoltarea inegala a societatii omenesti in diferite regiuni geografice. Astfel, in trecut importanta padurilor deriva din capacitatea lor de a oferi omului primitiv hrana si adapost; mai tarziu ele au fost pretuite pentru cantitatea de fructe si de iarba produsa sau pentru cantitatea si calitatea vanatului adapostit. In evolutia societatii omenesti padurile reprezentau un obstacol in calea dezvoltarii agriculturii si cresterii animalelor, au fost decimate corespunzator gradului de dezvoltare a acestor noi ramuri de productie. In perioadele mai recente insa, odata cu cresterea nevoilor de lemn, produsele lemnoase s-au impus din ce in ce mai mult si pe spatii mai largi ca principalul produs al padurilor, chiar daca importanta celorlalte produse si servicii nu a scazut. 
Padurile ca ecosisteme complexe prezinta insusirea fundamentala de a realiza prin procesele biologice specifice , biomasa vegetala si animala precum si bioenergie.
6.1.1. Functia economica a padurii
Padurile prin intinderea lor au jucat un rol inegalabil in formarea si evolutia scoartei terestre precum si in dezvoltarea societatii omenesti. 
Mult timp padurea a fost considerata aproape exclusiv ca sursa producatoare de lemn. Dar, ea este izvorul unor imense resurse naturale regenerabile si indeplineste multiple functii care o valideaza ca elementul fundamental de protectie a mediului inconjurator si a insasi vietii pe pamant.
Pe langa depozitele inestimabile de materie organica vegetala care au contribuit la formarea zacamintelor de petrol si carbuni, ca si la geneza solurilor forestiere , padurile au avut in timp si un rol geomorfologic climatic, hidrologic, biotic si antropic, influentand favorabil culturile agricole si cresterea animalelor si avand un rol igienic, estetic, stiintific, social economic si politic de neinlocuit.
Cele mai importante functii ale padurii sunt:
-     Functia de productie;
-     Functia hidrologica;
-     Functia de formare si protectie a solului;


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul mediului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!