Managementul Investitiei Capitalurilor prin Leasing

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 5
I. Aspecte generale ale managementului procesului
investitional 
1. Conceptul de investitie 6
2. Finantarea investitiilor 7
3. Sursele de finantare a investitiilor 7
II. Conceptul de Leasing 
1. Evolutia conceptului de leasing 9
2. Elemente definitorii ale conceptului 9
III. Contractul de leasing
1. Obiectul contractului de leasing 9
2. Partile contractului de leasing 10
3. Formele contractului de leasing 10
IV. Leasing in Romania
1. Primele contracte si operatiuni de leasing in Romania 12
2. Evolutia pietei de leasing in Romania 13
3. Structura pietei de leasing 15
4. Dobanda practicata de societatile de leasing 16
5. Avantajele finantarii prin leasing 17
V. Concluzii 18
Bibliografie selectiva 20


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Intre problemele fundamentale ale Romaniei, un loc important si actual il detin finantarea, riscul si performanta. Enumerarea problemelor, asa cum se observa, nu incepe cu productia, cercetarea, comercializarea sau alte activitati, considerate pana acum importante, ci cu finantarea, cu asigurarea capitalurilor.
Pentru agentii economici, si nu numai, capitalurile sunt tot mai putine si mai scumpe, iar profiturile scontate, in conditiile concurentei, sunt tot mai dificil de realizat, fiind insotite de riscuri tot mai mari si mai dificil de anticipat.
Astfel, managerii trebuie sa aiba, intre calitatile lor esentiale, capacitatea de a asigura capitalurile necesare la costuri cat mai reduse si de a organiza si executa productia, serviciile si comercializarea, astfel incat sa se obtina profitul scontat de catre toti cei interesati in activitatea firmei si, in acelasi timp, sa satisfaca piata, sa o dezvolte si sa o consolideze.
Finantarile prin sistem leasing constituie, in economia romaneasca, o adevarata gura de oxigen pentru agentii economici pentru care investitiile reprezinta o cerinta esentiala pentru dezvoltarea activitatii lor. Si cum 99% din activitatile din economie necesita investitii pentru a se dezvolta, finantarile in sistem leasing vor cunoaste o crestere constanta.
Leasing-ul s-a impus si la noi in tara, asa cum a facut-o peste tot in lume (poate mai putin in economiile tarilor din lumea a III-a) in primul rand prin simplitate. In conditiile in care mediul concurential din tara noastra devine tot mai aspru, viteza de reactie a companiilor la schimbarile din mediul extern este vitala. Leasing-ul, prin operativitatea sa, satisface in intervale de timp foarte scurte nevoia de fonduri pentru investitii a agentilor economici. De asemenea, prin leasing, agentii economici evita procedurile complicate ale contractarii de credite bancare, proceduri care presupun imobilizarea unor elemente din patrimoniul societatii sau cel privat pentru constituirea de garantii.
Iata de ce acest subiect este discutabil si starneste interes in ceea ce priveste evolutia in timp a fenomenului. Mai ales ca, in prezent, leasingul a cunoscut in Romania o ascensiune exploziva in ultimii ani. Credem ca - cel putin in ceea ce priveste leasingul - experienta economiilor dezvoltate poate fi un exemplu de urmat. Nu intamplator, boom-ul economic din Statele Unite, si mai tarziu din Europa de Vest s-a datorat in mare masura incurajarii leasingului. Stimulentele, mai ales de natura fiscala, acordate firmelor de leasing au determinat efervescenta fenomenului, astazi vorbindu-se de o adevarata industrie a leasingului. Trebuie bine inteles faptul ca de facilitatile de orice natura acordate leasingului vor beneficia in cele din urma utilizatorii. 
I. Aspecte generale ale
managementului procesului investitional
1. Conceptul de investitie
Problematica investitiilor se inscrie in ansamblul cerintelor care se urmaresc atunci cand se stabilesc destinatiile resurselor acumulate de societate, respectiv cand se stabileste raportul dintre resursele destinate dezvoltarii si cele pentru consum.
Pentru a sintetiza si evalua acest rol al procesului investitional s-au conceput doi indicatori de ordin general:
- multiplicatorul, semnificand, in esenta, plusul de venituri (si, evident, profit), pe care il genereaza investitia, ca sursa de finantare a dezvoltarii;
- acceleratorul, reprezentand presiunea pe care o face consumul suplimentar generat de efectele investitiilor asupra procesului investitional.
Ramanand in perimetrul opiniilor altor specialisti, opinii redate intr-o recenta lucrare de specialitate, remarcam:
- opinia lui Pierre Mosse: ,,Investitiile reprezinta o renuntare la o satisfactie imediata si sigura, in schimbul unei sperante al carui suport sunt tocmai resursele investite. Pe scurt, investitia trebuie privita ca o cheltuiala certa pentru un viitor incert";
- opinia lui Margerin I. si Ausset G.: ,,Notiunea de investitii implica trei elemente definitorii: durata, risc, eficienta. Pentru a avea o imagine completa trebuie studiata imaginea ei tridimensionala: contabila, economica, financiara".
Imaginea contabila, dupa opinia autorului, reduce dimensiunea investitiei la caracterul ei de imobilizare, pornind de la faptul ca toate valorile care se creeaza sunt destinate sa ramana constant sub aceeasi forma.
Imaginea economica este data de faptul ca veniturile viitoare trebuie sa fie superioare cheltuielilor initiale actualizate.
Imaginea financiara provine din faptul ca investitiile genereaza venituri si economii pe termen lung.
Recapituland si sintetizand aceste opinii si completandu-le, putem formula urmatoarea definitie generala a investitiei: ,,Investitia este efortul financiar actual facut pentru un viitor mai bun, creat prin dezvoltare si modernizare, avand ca sursa de finantare renuntarea la consumuri actuale sigure, dar mici si neperformante, in favoarea unor consumuri viitoare mai mari si intr-o structura moderna, mai aproape de optiunile utilizatorilor, dar probabile".
Ca urmare, problematica investitiilor face parte dintre obiectivele strategice majore, de importanta cardinala, pentru firma si actionarii sai (capacitatea de a investi reprezinta parametrul esential al fortei si credibilitatii firmei, raportul intre volumul investitiilor si cifra de afaceri, capitalurile si profiturile firmei fiind elocvent).
Obiectivele la care ne-am referit au o componenta financiara majora atat in zona finantarii potentiale, cat si a eficientei potentiale, ceea ce pune in alta lumina si ipostaza managementul financiar al firmei.
Aceste concluzii si cerinte manageriale pot contribui la definirea mai completa a conceptului de investitie:
In sensul cel mai larg acceptabil al notiunii, prin investitie se intelege totalitatea resurselor financiare alocate pentru a obtine venituri (de regula profituri) viitoare mai mari.
In sens mai restrans (abordare contabila), prin investitie se inteleg resursele financiare utilizate pentru achizitionarea de noi active fixe sau pentru modernizarea celor existente.
In sens monetar, prin investitie se intelege blocarea, decizia de a imobiliza un capital si a-l utiliza pentru o rentabilitate mai buna in viitor. Privita din alt unghi, investitia reprezinta schimbarea unui capital disponibil in prezent, pe speranta de a obtine un avantaj, un capital mai mare in viitor ( de aici, se pare, notiunea de cheltuieli de capital).


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Investitiei Capitalurilor prin Leasing.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!