Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii

Extras din referat Cum descarc?

In ultimul deceniu s-a inregistrat o dezvoltare importanta a micilor afaceri care au luat amploare in statele din S-E Asiei. Ca urmare a dezvoltarii acestui sector a crescut prosperitatea, cresterea nivelului de trai si o dezvoltare importanta atat a acestor state cat si a celor industrializate. P. Drucker spunea ca micile afaceri reprezinta catalizatorul principal al cresterii economice.
Aceste mici afaceri contribuie in buna masura la realizarea unor obiective fundamentale ale oricarei economii nationale. IMM-urile joaca un rol insemnat in economie din urmatoarele motive: Supletea structurilor care le confera o capacitate ridicata de adaptare la fluctuatiile mediului economic; Intreprinderile mici si mijlocii se pot integra relativ usor intr-o retea industriala regionala, ceea ce contribuie pe de o parte la dezvoltarea economica a regiunii respective, iar pe de alta parte la reducerea somajului si cresterea nivelului de trai, pentru ca ofera locuri de munca; Dimensiunea lor redusa, care contribuie la evitarea birocratiei excesive si la evitarea dezumanizarii; Nu exista o definitie unanim recunoscuta a IMM-urilor. Pentru a fi considerata mica/mijlocie o afacere trebuie sa indeplineasca anumite conditii.
dimensiunea afacerii: cifra de afaceri, capital social, numarul de personal, profitul, (cel mai important/frecvent criteriu utilizat este cel al numarului de personal). unitatea de conducere: Confederatia generala a intreprinderilor mici si mijlocii (Confederation General PME) afirma ca IMM este o intreprindere stapanita si condusa de 1 persoana.
Statisticile arata ca 45% au fost create si conduse de una si aceiasi persoana.
Definitia IMM-urilor: sunt organisme cu vocatie industriala sau comerciala cu un centru de profit si cu o singura activitate.
In aprecierea marimii unei intreprinderi se au in vedere criterii cantitative si calitative: cantitative: volumul vanzarilor, numarul salariatilor, profit calitative: la atingerea unui anumit nivel al productivitatii muncii, atingerea unui anumit grad al unitatii in mediul economic, la atingerea unui anumit nivel de comportament.
In SUA intreprinderile sunt considerate mici si mijlocii daca numarul proprietarilor (persoanelor) este intre 1-20; au o localizare geografica bine determinata, managementul este independent, separat de proprietar, iar cifrele de afaceri se invart in jurul a catorva milioane de $ (comert cu amanuntul: 8 mil $; comert cu ridicata 22 mil $). In UE criteriul principal este cel al numarului de salariati clasificat pe 3 categorii: micro-intreprindere: 1-9 salariati intreprinderi mici: 10-99 salariati intreprinderi mijlocii: 100-499 salariati.
Romania a preluat partial acest criteriu de clasificare: micro-intreprindere: 1-9 salariati intreprinderi mici: 10-49 salariati intreprinderi mijlocii: 50-249 salariati.
Cadrul legal de functionare a IMM-urilor este asigurat prin Legea 133/1999 privind stimularea ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Intreprinderilor Mici Si Mijlocii
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!