Managementul in America Latina

Extras din referat Cum descarc?

CAP. 1. INFORMATII GENERALE DESPRE AMERICA LATINA
1.1.Introducere despre America Latina
America Latina are o populatie de 511,3 milioane de locuitori care reprezinta 8,6% din populatia mondiala, o suprafata de 20.8 milioane care reprezinta 15,3% din suprafata Terrei si o densitate de 24,6 locuitori. America Latina se imparte in 2 mari regiuni: America Centrala si America de Sud. Relieful Americii Latine este reprezentat de muntii Anzi si Cordilieri care traverseaza de la nord la sud cele doua Americi pe toata lungimea lor. In America Centrala majoritatea statelor sunt insule in Marea Caraibelor sau state aflate in regiunea peninsulara dintre Mexic si Venezuela, state care au o suprafata intre 3 si 130.000 si populatia de maxim 12 milioane locuitori cum ar fi Guatemala sau Cuba. Relieful statelor din aceasta regiune este muntos si cu campie litorala, din cauza originii vulcanice a insulelor sau a partii continentale. Cea mai des intalnita limba este spaniola si limbile autohtone, alte limbi: engleza vorbita in Belize, Jamaica, Bahamas, Antigua si Barbuda, Barbados, Dominica etc., franceza in Haiti si Martinica, olandeza in Aruba si Antilele Olandeze (terit. dependente de Olanda). Cel mai mare stat al Americii Centrale este Mexic unde se vorbeste spaniola, are o populatie de 105 milioane de locuitori si o suprafata de 2 milioane. In 1914 este construit canalul Panama (lung de 50 km) care leaga Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific in scopuri comerciale si de transport naval. In America de Sud predomina statele mari cu o populatie intre 10 milioane si 180 milioane de locuitori , exceptie 3 state din nordul continentului care au o populatie maxim 1 milion de locuitori, singura zona unde se vorbeste engleza, olandeza si franceza (Guyana, Suriname, Guyana Franceza). In majoritatea statelor se vorbeste spaniola si portugheza (Brazilia), dar si italiana (Argentina) adusa de populatia europeana care a emigrat aici la inceputul sec. 20. Relieful statelor sud-americane difera de la vest la est. Statele din vest au relief muntos datorat muntilor Anzi care traverseaza aceasta parte a continentului, podisuri, campii intramontane, depresiuni, lacuri. Campii mai mari se gasesc in nord, cu rauri mai mari si fluviul Orinoco care traverseaza Venezuela si formeaza o delta la Marea Caraibelor. In est se remarca marea padure ecuatoriala, cu o flora si o fauna unica pe glob; traversata de fluviul Amazon care aduna afluentii, si devine tot mai lat in zona de varsare in Oceanul Atlantic (3-4 km latime), mai la sud este Podisul Brazilian unde se afla cele mai inalte cascade din lume, dincolo de acesta se afla Campiile Pampasului si Chaco traversate de fluviul Parana care se varsa prin estuarul La Plata in Oceanul Atlantic. Mai la sud este Podisul desertic al Patagoniei traversat de cateva rauri care izvorasc din muntii Anzi, str. Magellan si Tara de Foc unde se afla cel mai sudic oras al planetei (Ushuaia) si unde se intalnesc ghetari care s-au desprins din calota glaciara a Antarcticii.
Popultia
In 2000 s-a estimat ca numarul locuitorilor ajunge la 508 milioane, echivalentul in procente a 9% din intreaga populatie a globului. Desi populatia Americii Latine are o mostenire etnica variata, principalele ei elemente sunt constituite din nativi americani si de descendenti ai spaniolilor, portughezilor, a negrilor africani si elementele secundare ale englezilor, francezilor, olandezilor, etc.
1.2. Scurt istoric
Au trecut numai 500 de ani de cand a inceput cucerirea iberica a Americii de Sud ? o simpls deviere in raport cu istoria activitatii umane de acolo. Este limpede, totusi, ca sosirea hispanico-portugheza, nimicind culturile indigene care existau inaintea lor si impunandu-le propria lor civilizatie, a avut un impact decisiv asupra modelarii stilului de viata latino-american. Latino-americanii nu sunt insa spanioli sau portughezi. Ei sunt o rasa cu totul diferita si ar insemna sa dam dovada de neglijenta in analizarea lor daca am ignora nu numai obarsia unora dintre stramosii lor si realizarile lor culturale unice, dar si intinderile vaste, inaccesibile ale teritoriului salbatic si necultivat care de-a lungul mileniilor au constituit o provocare si au contribuit la formarea "indienilor" migratori, deschizatori de drumuri, pe masura ce avansau in mod inevitabil spre sud. Porteno (locuitorii din Buenos Aires) arata si se simt la fel de europeni ca parizienii si italienii, iar locuitorii oraselor Santiago si Montevideo sunt destul de asemanatori ? insa dincolo de aceste enclave, semnele bogatului amestec mestizo sunt extrem de vizibile pe tot parcursul drumului de la Tierra del Fuego la Rio Grande.
O asemenea combinatie de rase si stramosi, un asemenea amestec interesant de pionieri, aventurieri si razboinici, un astfel de mediu geografic vast, salbatic, palpitant, situat intr-o regiune oceanica sudica relativ izolata (chiar si in secolul al XX-lea) dau nastere unei specii umane deosebite cu care europenii nu sunt inca pe deplin familiarizati. "Specii", la plural, este mai corect spus, pentru ca cele aproximativ douazeci de republici din America Latina se deosebesc considerabil in ceea ce priveste conceptiile despre lume si stilul de viata, insa exista o calitate comuna care ii deosebeste pe latino-americani de restul omenirii. Psihologia lor este oarecum evaziva, greu de definit sau de explicat, probabil inca neexploatata sau cercetata pe deplin.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul in America Latina.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!