Managementul Echipei de Proiect

Cuprins referat Cum descarc?

- Aspecte generale . 3
- Comunicarea in cadrul echipelor de proiect . 4 
- Rolul managerului de proiect . 6
- Leadership in proiecte . 8
- Studiu de caz . 10
- Bibliografie . 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Aspecte generale
A lucra cu oamenii este cea mai provocanta si mai dificila parte a muncii manageriale. Fiecare persoana este unica si chiar daca teoriile motivatiei pot prezice comportamentul majoritatii oamenilor, ele sunt inutile in a prevedea cum va reactiona un individ intr-o anumita situatie. Arta managementului inseamna a stii care sunt limitele teoriei si a schimba predictiile atunci cand este necesar.
Un proiect este un mod de a lucra, un mod de a-i organiza pe oameni si un mod de a gestiona activitati. Este o misiune cu un punct final cunoscut . Este o maniera de organizare si de coordonare a muncii. Ceea ce il deosebeste de alte genuri de management este faptul ca se concentreaza in totalitate pe un anume rezultat si ca, in momentul in care se realizeaza acest rezultat, proiectul inceteaza sa mai fie necesar si i se pune capat.
Proiectul reprezinta un ansamblu de activitati desfasurate in scopul rezolvarii diferitelor probleme specifice avand o durata prestabilita, beneficiind totodata de un buget necesar atingerii scopului propus .
Proiectul reprezinta un ansamblu coerent de:
- resurse (umane, materiale, financiare etc.)
- actiuni efectuate in baza unor reguli;
- metode de lucru, tehnici;
- principii prestabilite in functie de obiective.
Caracteristicile unui proiect: 
o Un obiectiv bine definit al proiectului; 
o Mai multe activitati corelate necesare realizarii obiectivului; 
o Este realizat o singura data - unic; 
o Un termen fix de incepere si finalizare (in acest interval trebuie realizate toate activitatile); 
o Are un buget;
o Necesita utilizarea de resurse multiple;
o Existenta unui manager de proiect si a unei echipe care lucreaza la acesta. 
Orice proiect are un management specific orientat pentru atingerea obiectivelor stabilitate. In cadrul managementului de proiect o componenta semnificativa este managementul echipei de proiect.
Managementul echipei de proiect implica monitorizarea performantei, furnizarea de feedback asupra performantei, rezolvarea problemelor personalului, asigurandu-te in acelasi timp ca performanta echipei in ansamblu este la cel mai inalt nivel. Managementul proiectelor reuneste un ansamblu de procese dinamice care se desfasoara intr-un cadru bine definit, in care se organizeaza si utilizeaza resursele necesare intr-o maniera controlata si structurata, cu scopul realizarii unor obiective precis definite; consta in planificarea, coordonarea, conducerea si controlul proiectului pe durat ciclului de viata al acestuia, astfel incat sa se realizeze obiectivele proiectului in termenele, cu costurile si de calitatea stabilite .
Nu exista un "proces predefinit" pentru managementul echipei si nu vei gasi o metodologie care sa-ti ofere o abordare secventiala a acestuia. Mai degraba, managementul echipei implica un set de tehnici si instrumente care pot fi folosite proactiv si reactiv in functie de necesitatile echipei. 
2. Comunicarea in cadrul echipelor de proiect
Este comunicarea "cheia succesului" intr-un proiect ?
Managerul de proiect are sarcina de a transforma un grup de specialisti in diferite discipline tehnice intr-o echipa bine sudata, bine motivata, capabila sa solutioneze diferitele probleme si sa puna interesele colective mai presus de cele personale, in urmarirea unui obiectiv unic. Comunicarea cu oameni avand pregatiri diferite, se face prin modul in care stii sa formuleazi si sa transmiti mesajul. 
De regula membrii unei echipe se feresc sa ofere managerului o informatie defavorabila, insa acest lucru este profund gresit. Fara a ajunge chiar la minciuni, oamenii incearca totusi sa-si prezinte activitatea intr-o lumina pozitiva, sperand ca lucrurile se pot imbunatati. De aceea, managerul de proiect trebuie sa stie sa puna intrebari de clarificare intr-o maniera neostila, pentru a-si putea forma o imagine adevarata despre stadiul proiectului. Se utilizeaza frecvent intrebarile deschise: Ce s-a intamplat? Imi poti da un exemplu? Ce altceva s-ar mai putea face? A se evita intrebarile tendentioase: Nu crezi ca. Presupun ca vei proceda la. Esti de acord cu mine ca. sau intrebarile sententioase: N-ai vrut sau n-ai putut sa spui ce-ar fi trebuit spus? Iti dai seama cat ne costa aceasta solutie propusa de tine? Si sunt doar cateva exemple.
Relatiile cu "sponsorul"
Comunicarea cu sponsorul trebuie sa fie permanenta. Managerul de proiect trebuie sa se asigure ca bugetul, termenele si obiectivele proiectului sunt realiste si ca pot fi respectate. Se intampla de multe ori ca un manager sa accepte un proiect chiar daca nu este realizabil, in dorinta de a-si dovedi capacitatea personala. Atunci cand se produce inevitabilul si proiectul intra in dificultati, managerul este cel invinuit de incapacitate. Indiferent de dificultati, mesajul transmis in cunostinta de cauza de managerul de proiect va fi mai bun decat cel aflat prin surse colaterale.
Crearea spiritului de echipa
Pe masura ce proiectul se desfasoara si incep sa apara problemele, cei implicati in realizarea lui pot forma "tabere" care se acuza reciproc pentru intarzierile si dificultatile intampinate. De regula, aceste tabere sunt formate din beneficiari, clienti, echipa de realizare a proiectului, furnizori externi precum si mai abstractii "cei de sus", care ar putea fi consiliul de directori ai companiei, comitetul de conducere sau alt for similar. Daca lucrurile se inrautatesc, "taberele" incep sa se rivalizeze, iar tendinta fireasca a unui manger de proiect este sa se izoleze intr-o pozitie de aparare, de unde nu prea mai poate privi in jur ca sa gaseasca solutii. Din acest motiv trebuie incetatenita inca din start ideea ca toate taberele sunt la fel de responsabile pentru succesul proiectului, iar obiectivele specifice pe care le are fiecare grup trebuie discutate si analizate impreuna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Echipei de Proiect.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!