Managementul de tip european

Extras din referat Cum descarc?

Europa in general si Uniunea Europeana in special reprezinta un partener important in comertul international, aflandu-se pe primul loc din punctul de vedere al exportului, importului si al investitiilor in strainatate, adica in alte tari decat cele europene. Tarile europene au inceput sa-si integreze si sa-si coordoneze economiile si pietele lor nationale in vederea cresterii competitivitatii produselor fata de produsele firmelor americane si japoneze.
Intr-un asemenea context concurential, definirea unui model european de management intr-o economie globala este dependenta de valorificarea in sinergie a tuturor influentelor pozitive, provenite din sfera micro si macro - economiei, din aceea a mediului social, politic, cultural specific fiecarei tari membre in UE, precum si dinspre structurile transeuropene ce exista deja sau se vor constitui in viitor.
Managementul european se defineste ca fiind un concept privind rezolvarea problemelor si luarea deciziilor la toate nivelurile organizatiilor, prin care sa se distinga identitatea Europeana a strategiilor, precum si a planificarii, implementarii si evaluarii schimburilor.
Managementul european este adesea pus in contrast cu cultura managementului american sau japonez. In timp ce americanii urmaresc riscul cu mai multa usurinta, europenii prefera sa urmareasca stabilitatea care duce la mai putine oportunitati cu mai putine recompense financiare. Abordarea europeana este adesea considerata a fi mai echilibrata intre eficienta economica si problemele sociale.
Daca se accepta ideea conturarii unui model de management european, este necesar sa se ajunga la o explicare a acestui concept, inainte de a-l diferentia de alte modele si de a-i preciza caracteristicile. Evident ca un model cultural de management nu poate fi aplicat Uniunii Europene, care prezinta o mare diversitate culturala, dar un management al diversitatii poate sa ofere unele particularitati si chiar o identitate europeana atat pentru euro - manageri, cat si pentru modul de exercitare a functiilor managementului. Un astfel de model de management poate fi sugerat ca in figura 1.1.
Figura 1.1. -  Model european de management
Dezvoltarea modelului de management european are la baza urmatoarele argumente :
-  necesitatea dezvoltarii unor solutii pentru problemele si oportunitatile referitoare la diversitatea culturala, economica, politica si sociala specifica spatiului European;
-  elaborarea unei strategii coerente de dezvoltare a tuturor resurselor, pe considerentul ca numai o strategie economica europeana poate raspunde eficient provocarilor mediului concurential global;
-  reformarea managementului organizatiilor europene, astfel incat modelele nationale de management sa poata depasi barierele economice, sociale si culturale existente;
-  extinderea spatiului Uniunii Europene, introducerea monedei unice europene si dezvoltarea unui cadru institutional, juridic si legislativ care guverneaza spatiul Uniunii Europene, reglementand rapoartele dintre state;
-  trecerea de la ideea de concurenta intre tarile Europei la cea de competitie intre companiile europene;
-  angajarea de catre companiile multinationale straine a unor manageri europeni, pentru a asigura o abordare manageriala unitara la nivelul tuturor filialelor acestora; 
Apreciem ca viabilitatea managementului european e dependenta de succesul UE pe plan economic si social, in conditiile economiei si concurentei globale, care se poate realiza potrivit principiului: ceea ce este bun si agreat intr-un anumit model national trebuie mentinut si generalizat prin adaptare la ceilalti, iar ceea ce este neviabil si pagubos trebuie sa dispara treptat, printr-un proces de omogenizare ce presupune apropierea fara a exclude unitatea in diversitate in cadrul UE.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul de tip european.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!