Managementul conflictelor interne și internaționale

Extras din referat Cum descarc?

Conflictele sunt vechi de cand lumea, sunt fenomene universale, care pot fi intalnite la toate nivelurile convietuirii umane.
Termenul de "conflict"provine de la verbul latinesc conflictus,- "a se lupta", "a se bate intre ei".Multe dictionare definesc conflictul prin termeni similari violentei, ca disensiune, disputa, cearta, scandal, lupta, razboi.
Conflictul este o parte fireasca si necesara a vietii , putand fi periculos, dar care conduce la oportunitati cand este folosit in mod creativ. Pentru a putea vorbi de existenta unui conflict este necesar sa existe doua sau mai multe parti distincte implicate, sa existe o actiune reciproca si sa existe o problema.
De regula, acest proces apare intre doua sau mai multe persoane (grupuri, organizatii, state), atunci cand au puncte de vedere diferite, scopuri diferite, nevoi si valori diferite si se lupta pe resurse limitate, care ar putea fi folosite pentru a rezolva problemele cu care se confrunta.
"Din punct de vedere al stiintelor socio umane, conflictul este o manifestare a unor antagonisme deschise intre doua entitati, individuale sau colective, cu interese incompatibile pe moment, in privinta detinerii sau gestionarii unor bunuri materiale sau avantaje. Interesele divergente pot provoca in cadrul aceleiasi colectivitati confruntari ale unor categorii de indivizi cu statusuri si roluri diferite, iar la nivel national si international, infruntarea dintre grupari religioase, nationale sau entice, clase sociale, institutii sociale si state." 
" In conceptia europeana, conflictul este opozitie deschisa, lupta intre indivizi, grupuri, clase sociale, partide, comunitati, state cu interese economice, politice, religioase, etnice, rasiale, divergente sau incompatibile, cu efecte distructive asupra interactiunii sociale. Daca acceptam conflictul ca si componenta a existentei umane, respectiv cresterea si dezvoltarea relatiei cu ceilalti, conflictul poate
fi definit ca proces care apare la stabilirea relatiei dintre doua parti si defineste caracterul interactiunii dintre acestea.
Ca proces social, conflictul apare cand indivizi sau grupuri, intrand in contact si percepandu-si reciproc interesele, considera ca interesele unora vor prejudicia interesele celorlalti. Conflictul este si rezultat al sentimentului uman de autoprotectie, prin evitarea incertitudinii. Incertitudinea extrema poate duce si la anxietate intolerabila, respectiv la violenta." 
Conflictele sunt deseori, percepute ca o lupta care trebuie castigata. Ele dezvolta adesea o dinamica interna care ingreuneaza, daca nu chiar exclude o reglementare pasnica, constructiva si nonviolenta.
O adevarata problema a conflictelor este ca acestea sa nu devina foarte greu de controlat, pana cand scapa de sub control, trece de pragul violentei, cauzand distrugere si suferinta.
Cuvantul "conflict" poate avea intelesuri diverse. De exemplu, poate face referire la o disputa aprinsa, la o lupta, o batalie sau o confruntare armata, la haos sau dezordine politica. De obicei cuvantului "conflict" i se atribuie conotatii negative, el find perceput ca opus al armoniei, cooperarii sau chiar a pacii.
CLASIFICAREA CONFLICTELOR
De-a lungul istoriei, in relatiile internationale, forta a fost si inca mai este utilizata pentru a rezolva disputele. Din 1945, nu a trecut nici o zi fara ca undeva pe mapamond sa nu se desfasoare un conflict armat. 
Exista o multitudine de criterii de clasificare a conflictelor. Cel mai important dintre acestea este criteriul referitor la statul -natiune. Din acest punct de vedere, conflictele sunt: interne si internationale.
Conflictele interne
Conflictele interne se desfasoara in interiorul unei tari si nu intre tari, sunt mai frecvente decat conflictele internationale si sunt intalnite sub diverse forme:razboaie civile, razboaie intrastatale, conflicte intranationale. Aceste conflicte au insa efectul unui bulgare de zapada, extinzandu-se mult in afara granitelor tarii in care s-au iscat si in care se duc luptele efective. Mai mult, ele cauzeaza adesea suferinte umane pe scara larga si incalcari ale drepturilor omului, pierderi economice importante si valuri masive de refugiati si de persoane nevoite sa isi paraseasca caminele.
De asemenea , conflictele interne reprezinta de cele mai multe ori, o amenintare la adresa stabilitatii din intreaga regiune, iar in unele cazuri chiar la adresa stabilitatii din intreaga regiune.
" Conflictele interne sunt conflictele care au loc pentru schimbarea structurii organizationale a statului. Conflictele interne isi au izvorul intr-o gama larga de conditii ideologige, demografice, religioase, entice, economice, social-culturale si politice. 
O alta sursa a conflictelor interne este nationalismul. Mai mult din 95% din statele lumii cuprind in afara de natiunea dominanta si alte grupuri entice, nationalitati ori minoritati nationale." 
Printre motivele conflictelor interne se gaseste conflictul etno-national. Multe dintre revoltele interne si razboaiele entice ce au loc in lume sunt generate de motive politice si economice cat si de animozitati entice in general, cu radacini adanci in istoria regiunilor respective.
Conflictele armate interne de natura politica trebuie rezolvate prin mijloace politice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Conflictelor Interne si Internationale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!