Managementul comportamentului organizațional

Extras din referat Cum descarc?

MANAGEMENTUL COMPORTAMENTULUI ORGANIZATIONAL
Ca si concepte fundamentale vom pune in evidenta definirea:
a)Teoria comportamentului organizational este disciplina de baza in care sunt tratate celelalte concepte fundamentale,la nivel de organizatie,grup sau individ.
Teoria comportamentului organizational-ca disciplina abordeaza organizatia,ca entitate relatiile dintre organizatii precum si relatiile dintre individ si organizatie,mediul organizational,modalitatile de proiectare si implementare a structurilor organizationale,modul cum cultura si structura unei organizatii influenteaza mediul extern sau sunt influentate de acesta.
b)Conceptele fundamentale de comportament si cultura organizationala.
Comportamentul si cultura organizationala sunt doua concepte care sunt abordate de teoria organizationala in raporturile acesteia cu mediul organizational.
Prin cultura organizationala se intelege un set de valori distribuite,prin care sunt controlate interactiunile membrilor unei organizatii.Sunt considerate ca si componente ale culturii starile de spirit ale membrilor organizatiei precum si modurile de comportament ale acestora pe care organizatia cauta sa le incurajeze.
Comportamentul organizational-constitue ramura teoriei organizationale care studieaza ansamblul aspectelor comportamentale ale angajatilor in mediul organizational,prin studii sistematice la nivel de individ,grup sau organizatie.
c)Proiectarea organizationala
d)Structura organizationala
Existenta unei structuri organizationale dimensionata si proiectata corespunzator poate asigura anumite avantaje legate de atigerea obiectivelor stabilite,de materializarea acestora creandu-se un avantaj competitiv in raport cu alti competitori.
Procesul de proiectare organizationala acorda un anumit nivel de importanta modului in care angajatii se comporta in anumite situatii in cadrul organizatiei punandu-se in evidenta efectele pozitive sau negative care pot avea repercursiuni asupra indeplinirii obiectivelor.
Analiza proiectarii organizationale se poate raporta in raport cu piramida ierarhica si cu nivelele manageriale ale unei organizatii.Fiecarui nivel al piramidei ierarhice ii corespunde un anumit nr. de compartimente si angajati(executanti sau manageri),analiza poate avea in vedere individul(ca executant sau manager),modul de comportament al acestuia in procesul de realizare al sarcinilor,interactiunile acestuia cu alti angajati din interiorul organizatiei sau persoane din afara organizatiei.
Analiza poate fi dezvoltata la nivelul formatiei de lucru,compartimentului,biroului,atelierului,serviciilor,sectiilor de productie sau departamentelor putandu-se ajunge chiar la analiza organizatiei in intregul sau in raport cu mediul intern sau extern al acesteia.
Observatie:
Modul sub care este conceputa aceasta analiza(la nivel de individ,grup,sau organizatie)ne arata care componenta a teoriei comportamentului organizational este avuta in vedere.
Astfel:
a) Teoria organizationala isi concentreaza teoriile de studiu si analiza asupra performantelor si eficientei organizatiei in ansamblul sau.
b) Comportamentul organizational isi concentreaza obiectivele de studiu si analiza asupra performantelor si comportamentului la nivel de individ sau de grup.
In general proiectarea organizationala constitue pentru manageri un instrument care serveste la conceperea unei structuri organizationale eficiente permitandu-i acesteia sa inlature eventualele neajunsuri si sa-i permita sa devina competitiva.
Rezolvarea problemei legate de proiectarea structurii organizationale trebuie sa aiba in vedere modul in care trebuie sa fie grupate si coordonate sarcinile pt. a crea diviziunea muncii si un nivel al specializarii care sa conduca la competenta si care sa asigure organizatiei un avantaj competitiv in crearea valorii.
Prin DIVIZIUNEA MUNCII -se intelege acel grad de specializare din interiorul unei organizatii in raport cu activitatile sale specifice.
DIFERENTIEREA,ca element care sta la baza proiectarii organizationale alaturi de diviziunea muncii,diferenta constitue procesul prin care o organizatie aloca si gestioneaza diferite categorii de resurse pt. fiecare din obiectivele sale,stabilind totodata reteaua de autoritate necesara pt.atingerea obiectivelor.
ROLUL DIFERENTIERII IN STRUCTURA ORGANIZATIONALA
ROLUL ORGANIZATIONAL-cuprinde un set de comportamente asociate sarcinilor pe care le are o persoana in virtutea pozitiei pe care acesta o are in organizatie(similar fisa postului),de fapt structura organizata este bazata pe un sistem de roluri organizationale si de relatii intre acestea,un rol important avandu-l autoritatea.
AUTORITATEA-reprezinta puterea de ai face pe angajati raspunzatori pt.faptele lor si de a lua decizii.
FUNCTII DE BAZA EXISTENTE IN CAZUL DIFERENTIERII
La nivelul unei organizatii,diferentierea poate fi pusa in evidenta cu ajutorul urmatoarelor functii de baza:
1.Functia de suport(sau de sprijin)
2.Functia de productie
3.Functia de mentenanta(sau intretinere)
4.Functia de ajustare(sau adaptiva)
5.Functia manageriala
1.FUNCTIA DE SUPORT(de sprijin)-faciliteaza controlul organizatiei asupra relatiei acesteia cu mediul si cu grupurile de interese.Ca principale actiuni mentionam:fapte si acte de comert(cumparare/vanzare),manipulari in interiorul organizatiei,alte actiuni.
2.FUNCTIA DE PRODUCTIE-are ca obiectiv administrarea si imbunatatirea eficientei in care organizatia transforma intrarile in produse finite.Ca element suport trebuie mentionat controlul de calitate.
3.FUNCTIA DE MENTENANTA(intretinere)-aceasta permite organizatiei sa-si mentina departamentele si echipamentele in stare de functionare.Ca actiuni trebuie mentionate cele care vizeaza resursa umana(recrutarea,selectia,perfectionarea,etc.) sau altei categorii de resurse fizice,materiale,financiare ,de capital,investitii,etc.
4.FUNCTIA DE AJUSTARE-permite organizatiei sa se adapteze schimbarilor din mediu(extern si intern),iar ca principale activitati mentionam:activitatea de cercetare-dezvoltare,cercetarea de marketing,planificarea pe termen mediu si lung.
5.FUNCTIA MANAGERIALA -include controlul si coordonarea activitatilor in departamentele unei organizatii,adica in interiorul organizatiilor.
Observatii:
In teoria organizationala sunt mentionate doua categorii de diferentiere:
a)diferentierea pe orizontala care se refera la modul in care o organizatie grupeaza sarcinile sale in roluri
b)diferentierea pe verticala care se refera la modul in care o organizatie isi proiecteaza ierarhia de autoritate si creeaza relatii de subordonare intre posturile de munca si subunitatile organizatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Comportamentului Organizational.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!