Managementul Companiilor Chineze

Cuprins referat Cum descarc?

I. Influenta culturii si civilizatiei chineze asupra managementului, 
II. Filozofia Sun Tzu si Arta Razboiului ca baza a afacerilor chineze
III. Locul triadelor in societatea chineza. 
IV Incadrarea culturii chineze in abordarea lui Geert Hoftstede


Extras din referat Cum descarc?

I. Influenta culturii si civilizatiei chineze asupra managementului
Zhongguo, adica imperiul din mijloc sau din centrul lumii, reprezinta una dintre cele mai vechi civilizatii ale lumii, cu o cultura stralucitoare si cu o istorie indelungata. Inventiile antice chineze - tiparul, busola, praful de pusca, bancnota de hartie, succesele din domeniul astronomiei, matematicii si medicinii, doctrina lui Confucius au avut importante contributii si au influentat substantial stiinta si cultura.
Conform istoriei, in bazinul fluviului Huang - Hu (Fluviul Galben), pe o arie de circa 9 milioane km2, s-a impus autoritar si distinct cultura si civilizatia chineza incepand cu circa 2 milenii i.e.n.; adica pe parcursul a circa 4000 ani, pe o arie geografica uriasa si izolata natural (Marea Galbena la est, zona Tibetului la vest, Marea Chinei la Sud si un lant muntos, plus Marele Zid la Nord), s-a structurat o veche si bogata cultura ce include scrierea cu pictograme, confirmata material de 3500 ani. Ortografia scrieirii chineze, alaturi de izolarea geografica, au facut ca influentele straine in consolidarea statului chinez sa fie minime.
Din punct de vedere administrativ, China este alcatuita din 23 de provincii, cinci regiuni autonome, patru municipalitati dependente doar de activitatea centrelor (Beijing, Tianjin, Shanghai, Chongqing) si doua regiuni administrative speciale (Hong-Cong si Macao).
Epoca istorica a civilizatiei chineze confirmata arheologic, la care se refera si Confucius, este perioada dinastiei Xia (Hia) dintre 2000 - 1520 i.e.n. care include elemente specifice neoliticului, impunerea unei suveranitati ereditare etc.; urmeaza alte dinastii si consolidarea succesiva a statului chinez: dinastia Shang, epoca dinastiei Zhou in care a trait Confucius si alti filozofi chinezi, o perioada de decadenta apoi perioada unificarii statului chinez (255 - 206 i.e.n.); sub suveranul Qin s-a initiat si constructia Marelui Zid (va continua pana in sec. 16 -17 e.n.) A urmat dinastia Hang pentru circa 4 secole (208 -i.e.n. - 220 e.n. ) in care s-a impartit teritoriu in state si 1314 prefecturi (regasite si azi), cartile lui Confucius devin manuale, se recunoaste budismul si confucianismul ca religii oficiale; in 105 e.n. se inventeaza hartia, iar in 115 e.n. scrierea cu cerneala.
Dupa 220 e.n. a urmat dinastia HAN, perioada despre care istoricii spun ca statul chinez a fost cea mai mare si mai civilizata tara din lume.
In epoca Song (960 - 1279 e.n.) se poate discuta de o modernizare a statului chinez:
- se imbunatateste sistemul de numire prin concurs al functionarilor;
- se instituie monopolul statului asupra sarii, bauturii si ceai;
- se extinde invatamantul primar, public si privat in toate orasele, iar incepand cu sec. 13 invatamantul superior de stat;
In timp, s-au impus si exista si astazi in China trei curente filozofice si religioase distincte:
- confucianismul, care situeaza in centru conceptul de ,,om superior" (cultivarea propriului eu trebuie sa fie preocupare de baza a individului, spune Confucius);
- buddhismul, inspirat din India, dar care situeaza in centru personajul divin Amida si impune o viata activa dedicata operelor de caritate;
- daoismul, care recomanda renuntarea la viata sociala si autoperfectionarea prin tehnici specifice pentru a atinge perfectiunea, analizeaza relatia om - univers, fiind deci mai apropiata de filosofia europeana.
Limba oficiala chineza este ,,han", vorbita de circa 94% din populatia Chinei. In aceste conditii comunicarea este fireasca, usoara si directa in cadrul grupului iar aspecte dintre bariere formale si cele informale practic nu exista. In cadrul organizatiilor se mentin mult timp stabile aceste relatii care iau adesea forma ajutorului mutual.
Nucleul vietii sociale in China nu il reprezinta familia, asa cum se intampla in tarile occidentale, ci grupul socio-profesional in care aproape fiecare membru al familiei (copil, parinte, bunic) isi petrece cea mai mare parte a zilei.
Cresterea economica anuala a Chinei, pe parcursul ultimelor doua decenii, a surprins lumea Occidentala. Actualmente, populatia Chinei numara 1,3 miliarde de locuitori, este bine calificata, sistemul educational este modernizat (in unele universitati se preda in limba engleza), iar firmele chineze se anunta ca un puternic competitor global.
Cultura si civilizatia au o influenta destul de mare asupra managementului chinez din diferite perioade. Astfel, administrarea si conducerea unei institutii / companii in economia chineza isi au originea in procedurile si regulile practice aplicate in promovarea functionarilor prin concurs de pe vremea dinastiei Han (se folosea un sistem relativ birocratic ce aminteste de opiniile lui Max Weber). La acel moment, sub influenta gandirii lui Confucius, administrarea unei institutii se baza pe 4 principii de management:
- se respecta un numar de reguli si standarde clare de evaluare / promovare
- se aplica planificarea strategica si controlul riguros al functionarilor
- fiecare decident avea o sfera precisa de responsabilitati si competente
- limitarea coruptiei si a accesului unor persoane ,,din afara".
Dupa introducerea ideologiei comuniste (1920 - 1930), firmele si alte institutii au aplicat sistemul de management bazat pe trei persoane: directorul, secretarul de partid si un reprezentant al salariatilor (un tip specific de conducere colectiva).


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Companiilor Chineze.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!