Managementul Carierei

Extras din referat Cum descarc?

MANAGEMENTUL CARIEREI
Le management de la carriere est defini comme le processus de projection et realisation des buts, des plans qui permet a lorganisation de satisfaire ses besoins de ressources humaines et aux individus daccomplier les buts de leur carriere.
Le management de la carriere planifie et modele le progres des individus dans le cadre dune organisation en concordance avec les performances, le potential et les preferences individuelles de ses membres.
Le management de la carriere est partie integrante de la planification des ressource humanies et levolution de la perfomance est une des conditions necessaires pour le developpement de la carriere professionnelle.
Managementul carierei este definit ca fiind procesul de proiectare si implementare a scopurilor, strategiilor si planurilor care sa permita organizatiei sa-si satisfaca necesitatile de resurse umane, iar indivizilor sa-si indeplineasca scopurile carierei lor.
Managementul carierei planifica si modeleaza progresul indivizilor in cadrul unei organizatii in concordanta cu evaluarile nevoilor organizatorice, precum si cu performantele, potentialul si preferintele individuale ale membrilor acesteia. 
Managementul carierei are multiple legaturi cu celelalte activitati ale managementului resurselor umane. De exemplu, managementul carierei este parte integranta a planificarii resurselor umane, iar evolutia performantei este una din conditiile necesare pentru dezvoltarea carierei profesionale. din aceasta perspectiva planificarea resurselor umane are in vedere nu atat previziunea posturilor vacante, cat identificarea potentialului conditiilor si a calificarii necesare acestora pentru ocuparea posturilor respective, iar evaluarea performantelor se realizeaza nu atat pentru fundamentarea deciziilor privind remunerarea, cat si pentru identificarea necesitatilor de dezvoltare ale angajatilor.
Aspecte ale unui management al carierei necorespunzator:
-un feed-back necorespunzator in legatura cu posibilitatile de dezvoltare a carierei;
-preocuparea scazuta privind promovarea personalului;
-evitarea transferurilor nejustificate;
-mentinerea prelungita pe posturile existente a angajatilor cu o buna calificare fara a fi incurajata dezvoltarea acestora;
-lipsa unui sprijin in cazul acelor angajati care nu sunt cunoscuti ca avand un potential necesar promovarii;
-existenta unor preocupari reduse in legatura cu oportunitatile de dezvoltare a angajatilor;
-marginalizarea sau chiar indepartarea acelor angajati care nu se conformeaza modelelor de dezvoltare a carierei.
1. DEFINIREA CONCEPTULUI DE CARIERA
Conceptul de cariera are numeroase intelesuri neexistand pana in prezent o definitie oficiala unanim acceptata.
Intelesul popular al termenului de cariera este asociat cu ideea de miscare ascendenta sau de avansare a unei persoane intr-un domeniu de activitate dorit, cu scopul de a obtine mai multi bani, mai multa responsabilitate sau de a dobandi mai mult prestigiu si mai multa putere.
Traditional, termenul de cariera este asociat doar cu aceia care detin roluri manageriale sau ocupa posturi bine platite.
Devenind deosebit de complex, conceptul de cariera are in vedere atat intregul personal al firmei, cat si dezvoltarea in cadrul postului detinut sau chiar in cadrul altor ocupatii (gospodari, mame, tati, muncitori etc.) deoarece capacitatea unei persoane de a face fata unor noi servicii sau unor responsabilitati mai mari creste pe masura ce timpul trece si se acumuleaza experienta.
Desi conceptul de cariera este clar legat de munca, acesta trebuie sa fie suficient de larg pentru a include nu numai experienta muncii, ci si modul de viata sau conditiile de trai, deoarece viata extra profesionala a unei persoane joaca un rol deosebit in cadrul carierei. Astfel , oamenii sunt, de obicei, dornici sa isi dezvolte cariere care tin cont atat de nevoile personale si familiale, inclusiv educatia copiilor, cat si de carierele partenerilor sau de calitatea vietii.
Conceptul de cariera are mai multe intelesuri:
-cariera = avansare. Aceasta viziune a carierei presupune ascensiunea intr-o organizatie sau in ierarhia profesionala. 
-cariera = profesie. Potrivit acestui punct de vedere, anumite ocupatii constituie o cariera (manageri, profe sionisti , militari) in timp ce alte ocupatii sunt gandite ca posturi (ospatari, muncitori necalificati sau vanzatori).
-cariera = serie de roluri de-a lungul vietii legate de experienta. Aceasta este o abordare subiectiva care se concentreaza asupra istoriei unei experiente de munca ce poate cuprinde propriile conceptii, aspiratii, succese, insuccese etc.
-cariera = percepere individuala a succesiunii de atitudini si comportamente, asociata cu experientele si activitatile de munca de-a lungul vietii personale. Aceasta definitie propusa de Douglas T.Hall are in vedere atat aspecte subiective (experiente, roluri)cat si cele obiective (atitudini si comportamente pe posturi)care pot sa apara de-a lungul vietii active a unei persoane, fara a face vreo referire la ceea ce inseamna avansarea persoanei respective.
-cariera = cadru dinamic in care o persoana isi percepe viata in intregul ei, si interpreteaza semnificatia diferitelor calitati personale, actiuni si lucruri care i s-au intamplat .Deci tot o interpretare subiectiva a carierei.
Numerosi specialisti in domeniu incearca o distinctie intre cariera obiectiva, care are ca baza dezvoltarea personalului si sansele de promovare ale acestuia, si cariera subiectiva, care are in vedere perceperea de sine si rolul muncii in viata proprie a fiecarui individ.
De asemenea, o cariera poate fi lunga sau scurta, iar un individ poate avea mai multe cariere, una dupa alta sau in acelasi timp.
Intelegerea deplina a conceptelor si aspectelor prezentate au o importanta deosebita asupra perfectionarii managementului carierei, precum si a relatiilor acestuia cu celelalte activitati ale managementului resurselor umane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Carierei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!