Managementul ca Profesie

Extras din referat Cum descarc?

Acest referat se refera la intregul process de profesionalizare a managementului,atat din perspectiva general teoretica cat si din cea legata de activitatea si nevoile managerului,de socitatea comerciala in care lucreaza si de mediul acesteia.
Inainte de a intra in continutul acestei lucrari doresc sa fac o precizare si sa lamuresc un aspect foarte important, din punctual meu de vedere, si anume diferenta dintre profesiune si ocupatie.
Asadar cand spunem ocupatie,ne referim la o activitate sociala,utila depusa de o persoana intr-una din ramurile muncii sociale si care constituie,in acelasi timp,sursa de venit pentru persoana respectiva.Evident ca exista atat asemanari cat si deosebiri intre profesiune si ocupatie,dar mai bine sa definim si profesiunea.
Profesiunea de manager(caci despre asta discutam) reprezinta o preocupare speciala cu obiective,metode,reguli de organizare proprie,iar pentru persoanele care intra in aceasta profesie,managementul este o cariera pe care o vor practica cea mai mare parte a vietii lor active.
Inca din prima lectie de management am aflat ca un bun manager trebuie sa posede o serie de cunostinte economice,psihosociologice,tehnice,matematice,logice,statistice,de cultura generala precum si aptitudini:de autoconducere,de cunoastere a propriei valori,de a stabili obiective,de proprie dezvoltare individuala,de influentare a factorului uman si de a lucra cu salariatii,de intelegere a particularitatilor muncii manageriale si de adaptare la acestea,de depistare si influentare a factorilor de crestere si/sau scadere a eficientei muncii manageriale,de formare si dezvoltare a echipei manageriale.
Profilul psihosocioprofesional
Anton Tobachiu(1976):practica manageriala,aptitudini manageriale,cunostinte de management,experienta,perfectionarea pregatirii profesionale si mangeriale,caracterul,trasaturile moral-volative,spiritual intreprinzator,inovator,curajos,energia,perseverenta,mobilitatea,robustetea fizica si psihica,viziunea larga si prospectiva,atitudinea umana,capacitatea de a cunoaste oamenii si de a lucra cu ei,inteligenta conceptuala,speculativa,flexibilitatea gandirii,motivatia,orizontul cultural.
La randul sau si M.Bower(1968)are anumite caracteristici pentru managerul eficient,si anume:considera timpul ca cea mai importanta resursa de care dispune,munceste cu pasiune,cu placere si cu incredere,este prompt in luarea decizilor si in sesizarea si utilizarea oportunitatilor,identifica problemele si urmareste rezolvarea lor cat mai operativa,practica un management sistematic.
Pe de alta parte,McMurry(1969)se refera la cele mai frecvente caracteristici ale managerului ineficient:nu recunoaste sin nu isi asuma raspunderea pentru propriile greseli,nu este sincer,prefera oamenii de care are nevoie si de care se serveste,face promisiuni pe care nu le raspecta,se echiveaza de la rezolvarea problemelor,este un mic tiran,arbitrant si excesiv de autoritar,ia decizii contradictorii,se limiteaza numai la a critica,nu isi informeaza colaboratorii,nu isi apara subalternii cand acestia se afla,pe nedrept,in dificultate sau cand au evident dreptate.
Totodata,o idee dura,dar realista din puctul meu de vedere,este prezentata si in cartea lui Drucker "Despre profesiunea de manager",unde autorul este un pragmatism taios ,nepunand la socoteala ca aceasta carte este scrisa de un pesimist,dar aceasta lucrare poate descuraja pe foarte multi dintre noi,in primul rand fiindca Peter Drucker izoleaza dezavantajele profesie de manager,de avantaje.Nu le prezinta impreuna,asa cum se face de obicei prin cartile de management.Vrea ca cititorului sa-I fie clar ca nu oricine poate face asta,nu oricine poate fi manager.
Trecand la un alt aspect,rolul managerului in exercitarea profesiunii de manager consta in influentarea subordonatilor in procesul stabilirii si,indeosebi,al realizarii obiectivelor comerciale.
Totodata,in practicarea profesiunii de manager pot sa apara anumite dezechilibre si dificultati insotite frecvent de presiune si conflict.
In practicarea profesiunii lor,managerii ne apar ca persoane preocupate permanent.Ei isi asuma un ritm alert de munca,traiesc in permanenta cu gandul ca mai au multe de facut si sunt nemultumiti cu ceea ce au realizat.Activitatea lor este intensa si generatoare,in majoritatea cazurilor,de stres.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul ca Profesie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!