Managementul Activitatii de Politie

Extras din referat Cum descarc?

Organizarea structurala
Rezultatul organizarii structurale il reprezinta structura organizatorica.
Definirea si importanta structurii organizationale
Desi notiunea de structura organizationala a fost abordata in numeroase lucrari, asupra sa un s-a ajuns la o definire riguros stiintifica in masura sa intruneasca consensul specialistilor. Cea mai mare parte din abordarile consacrate o definesc intr-o maniera destul de generala, ceea ce lasa, mai ales cand se trece la o analiza concreta in organizatii, o usa larg deschisa impreziciunilor si confuziilor. Definitia propusa este urmatoarea: 
Organizarea structurala consta in gruparea functiunilor, activitatilor, atributiilor si sarcinilor, in functie de anumite criterii si repartizarea acestora, in scopul realizarii lor, in subdiviziuni organizatorice, pe grupuri si persoane, in vederea asigurarii unor conditii cat mai bune pentru indeplinirea obietivelor institutiei.
Structura organizatorica a firmei reprezinta ansamblul persoanelor si subdiviziunilor organizatorice astfel contituite incat sa asigure premisele organizatorice in vederea stabilirii si realizariiobietivelor previzionate.
In cardul structurii organizatorice deosebim doua componente principale: 
- structura manageriala
- structura de productie
Structura manageriala poate fi definita ca ansamblul managerilor de nivel superior si al subdiviziunilor organizatorice prin ale caror decizii si actiuni se asigura conditiile manageriale, economice, tehnice si de personal necesare desfasurarii activitatii compartimentelor de productie.
Structura manageriala este deci alcatuita in principal, din organismele de management participativ, managerul general si adjunctii sai, compartimentele functionale si de conceptie constructiva si tehnologica.
Specifica firmelor moderne este cresterea dimensiunii si rolului structurii manageriale concomitent cu amplificarea integrarii structurii de productie in structura organizatorica de ansamblu, prin elemente organizatorice, informationale, economice.
Structura de productie, este alcatuita din totalitatea subdiviziunilor organizatorice ale firmei in cadrul carora se desfasoara activitatile operationale, in principal de productie.
Structura organizatorica este o expresie atat a resurselor umane, materiale, financiare si informationale incorporate cat si a caracteristicilor mediului in care acestea isi desfasoara activitatile. Analitic, elementele endogene si exogene ale firmei, care-si pun amprenta asupra caracteristicilor organizarii structurale, pot fi individualizate sub forma variabilelor organizationale.
Intre principalele variabile organizationale mentionam: statutul juridic al firmei: natura proprietatii organizatiei, dimensiunea organizatiei, complexitatea productiei; caracteristicile procesului tehnologic; nivelul dotarii tehnice; gradul de specializare si cooperare in productie; dispersia teritoriala a subdiviziunilor firmei; caracteristicile procesului de aprovizionare; caracteristicile vanzarii produselor si seviciilor; parametrii organizarii informale din cadrul firmei; gradul de mecanizare si automatizare a inregistrarii, transmiterii si prelucrarii informatiilor; potentialul uman, conceptia managerilor asupra organizarii; legislatia care reglementeaza organizarea structurala; situatia economica a tarii.
Importanta structurii organizationale rezida in primul rand, in conditionarea obtinerii unei profitabilitati ridicate in firme, intrucat este o componenta de baza a sistemului de management, a carui functionalitate o determina in buna masura.
Structura organizationala asigura osatura sistemului managerial, de rationalitatea sa depinzand intr-o proportie apreciabila continutul si imbinarea sistemului de obiective configuratia si functionalitatea subsistemelor informational si decizional, gama metodelor si tehnicilor de management utilizate. Evident, toate acestea determina modul de folosire a resurselor, conditiile de vanzare a produselor si implicit volumul cheltuielilor, marimea profitului etc.
Impactul structurii organizationale un trebuie rezumat insa doar la efectele strict economice.Implicatiile dintre cele mai importante au caracteristicile structurii organizationale asupra satisfactiilor obtinute de salariatii organizatiei in procesul muncii, asupra climatului de munca. In fapt, intre implicatiile "strict economice" si cele "strict umane" ale structurii organizationale exista o legatura organica, ele intrepatrunzandu-se si determinand ceea ce numim eficienta social- umana a organizarii structurale a organizatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Activitatii de Politie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!