Managementul

Extras din referat Cum descarc?

,,Managementul este cea mai noua dintre stiinte si cea mai veche dintre arte" J. J.Serven Screiber.
Managementul este un termen provenit din limba engleza care desemneaza stiinta conducerii organizatiilor si conducerea stiintifica a acestora. Conturarea managementului ca stiinta a inceput in primii ani ai actualului secol si a constat in contribuirea mai multor curente diferite de gandire si ale unor personalitati stiintifice in jurul carora s-au constituit scoli si miscari care au trasat procesul respectiv.
Managementul modern implica numeroase abilitati, dintre care abilitati legate de statistica, utilizarea tehnologiei informatiei, contabilitate si matematica. "Managementul pune accent pe rezolvarea rationala a problemelor si pe gandirea logica. Cum managementul implica in mod necesar oameni, este de o mare importanta detinerea de abilitati interpersonale, abilitatea de a lucra cu indivizii, dar si cu echipe de lucru. Pentru a avea succes, un manager trebuie sa indeplineasca mai multe roluri si functii."(Cornescu, 2004). 
In cadrul managementului regasim numeroase discipline cum ar fi stiintele sociale, logica, filozofia, matematica, tehnologia informatica, relatiile internationale, lingvistica si cultura. Tocmai de aceea un bun manager trebuie sa detina cunostinte din domenii variate care il vor ajuta in luarea deciziilor. 
Functiile managementului
Aceste functii sunt exercitate de orice manager in vederea stabilirii si realizarii anumitor obiective. 
Functia de prevedere: stabileste obiectivele organizatiei si formuleaza modalitatile de punere in practica a acestora, fundamentand necesarul de resurse. 
Functia de organizare: se constituie structura organizatorica a conducerii organizatiei si sistemul informational al acesteia. 
Prin functia de coordonare: are loc armonizarea deciziilor managerului cu actiunile subordonatilor, intregul proces avand la baza comunicarea. 
Prin functia de antrenare, managerul are ca scop satisfacerea nevoilor colaboratorilor sai, in vederea atingerii obiectivelor stabilite. 
Functia de control: presupune evaluarea rezultatelor organizatiei si a fiecarui salariat in parte, pentru eliminarea oricaror abateri de la standardele stabilite initial.
Scoli moderne de gandire manageriala
Scoala rationala de gandire manageriala a aparut in primele decenii ale secolului al XX-lea si a fost condusa de francezul Henri Fayol, care in 1916 a publicat lucrarea Managementul general si industrial. Acesta credea ca in orice afacere, activtatile tehnice, comerciale, financiare, contabile sau legate de securitate, trebuiesc conduse pe baza unor principii clare. 
Cele 14 principii ale managementului enuntate de Fayol sunt:
1. Diviziunea muncii. Specializarea angajatilor (muncitori si membri ai conducerii), in vederea cresterii eficientei si imbunatatirii rezultatelor.
2. Autoritate si responsabilitate. Dreptul de a da ordine si puterea de a pretinde supunerea.
3. Disciplina. Gradul in care angajatii sunt supusi, isi dau silinta, isi consuma energia si modul in care se comporta sunt influentate de cei care ii conduc.
4. Unitatea decizionala. Nici o persoana nu trebuie sa aiba mai mult de un sef.
5. Unitatea directiei. O organizatie trebuie sa aiba un singur plan de atingere a obiectivelor (dezvoltarea principiului unitatii decizonale).
6. Subordonarea intereselor individuale interesului general. Preocuparea fata de organizatie este mai importanta decat preocuparile individuale.
7. Plata. Asigurarea compensatiilor corecte si satisfacatoare pentru toti, recompensarea competentei.
8. Centralizare. Consolidarea functiilor manageriale in acord cu circumstantele din mediul inconjurator al organizatiei.
9. Ierarhie. Liniile de autoritate trebuie sa fie clar definite dinspre varful catre baza organizatiei.
10. Ordine. Oamenii si materialele trebuie sa se afle in locul potrivit la momentul potrivit, iar oamenii trebuie sa ocupe postul care li se potriveste cel mai bine.
11. Echitate. Loialitatea angajatilor trebuie sa fie incurajata prin tratamentul just, corect si prin bunatate.
12. Stabilitate. Parasirea organizatiei de catre un numar mare de angajati este deopotriva cauza si efectul ineficientei; organizatiile bune sunt cele care au conduceri stabile.
13. Initiativa. Necesitatea crearii unui plan si asigurarii succesului acestuia si oferirea oportunitatii subordonatilor de a-l realiza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!