Management versus Leadership

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Legatura dintre management si leadership a starnit un interes major in cadrul literaturii despre conducere. Ambele concepte sunt considerate a fi diferite, dar si asemanatoare in acelasi timp. Expertul in stiinte politice, George Mcgregor Burns, a dus la o imbunatatire a viziunii lui Max Weber asupra carismei si sursei autoritatilor, facand diferenta dintre leadershipul tranzactional si cel transformational. 
1.1 Management
"Managementul organizatiei rezida in studierea proceselor si relatiilor de management din cadrul lor, in vederea descoperirii legitatiilor si principiilor care le guverneaza si a conceperii de noi sisteme, metode, tehnici si modalitati de conducere, de natura sa asigure obtinerea si cresterea competivitatii organizatiei." 
Cuvantul manager are radacina in latinescul manus, adica mana. Pornind de la aceasta radacina, s-au format mai multe cuvinte, precum italienescul maneggiare si vechiul frantuzesc manege - care inseamna dresarea si plimbarea cailor printr-un manej. 
Managerul este cel care detine o pozitie manageriala intr-o organizatie, activeaza in limitele capitalului disponibil, dar influenteaza direct actiunile si comportamentul subordonatilor sai cu scopul obtinerii rezultatelor planificate. 
Sistemul de management are doua partie, una din parti este reprezentata de catre manager, iar cealalta o reprezinta colectivul de munca. 
Consultantul in management, Peter Drucker , era adeptul abordarii conform careia categoria de manageri include si personalul de specialitate, nu doar cadrele de conducere propriu-zise. 
O alta abordare importanta este aceea potrivit careia indivizi care ocupa posturi manageriale, adica iau decizii de conducere si influenteaza in mod expres actiunile altor persoane, sunt inclusi in categoria managerilor. 
Pentru a fi un manager bun este nevoie de urmatoarele calitati, aptitudini si cunostinte, precum: capacitatea de a hotara, cunostiinte manageriale, economice, psihosociologice, competenta de a mentine relatii umane bune, capacitatea de a se perfectiona in mod continuu, experienta manageriala, dorinta de a conduce, conduita morala, spiritual de observatie, sanatatea, caracterul, capacitatea de concentrare. 
O trasatura definitorie pe care un manager foarte bun ar trebui sa o detina, ar fi capacitatea de a conduce in echipa, participativ. 
In conformitate cu specialistii Centrului de Management si Transfer de tehnologie, putem identifica cinci tipuri de manageri care corespund societatii romanesti: 
1. Managerul populist
2. Managerul autoritar
3. Managerul conciliator
4. Managerul incompetent
5. Managerul participativ-reformist
1.2 Leadership
Conform viziunii din US, leadershipul consta in abilitatea unui cadru de conducere de a obtine implicarea efectiva a unor persoane in implementare unui anumit curs de actiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Management versus Leadership.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!