Management Strategic - SC Interbrewing SA

Extras din referat Cum descarc?

I. CONCEPTE GENERALE
1. Management
Baza obiectiva a managementului o constituie activitatea umana, managementul fiind un proces de dirijare si orientare a activitatii resurselor umane in scopul realizarii unor obiective. "Managementul este ansamblul tehnicilor de organizare si administrare, de previzionare si modernizare a structurilor organizationale, acceptand noile provocari privind competitivitatea, reglementarile, exigentele sociale, nevoile multiple ale utilizatorilor, restrictiile cu privire la mijloace "
Managementul presupune:
- A obtine rezultate prin altii, asumandu-se responsabilitati pentru aceste rezultate
- A fi orientat spre mediul inconjurator
- A lua decizii privind finalitatea organizatiei
- A avea incredere in personal, incredintandu-le responsabilitati pentru rezultatele propuse a fi obtinute
- A descentraliza sistemul organizatoric si a aprecia salariatii in functie de rezultatele obtinute
Managementul reprezinta ansamblul interventilor, metodelor si tehnicilor de programare, organizare, alocare de resurse, control si activare prin care se asigura realizarea obiectivelor propuse.
Definitia managementului din punctul de vedere al managerului: 
- procesul de coordonare a resurselor umane, financiare, fizice si informationale in vederea realizarii scopurilor organizatiei
- procesul de obtinere si combinare a resurselor umane, fizice si financiare in scopul indeplinirii obiectivelor primare ale organizatiei: produse si servicii dorite de un anumit segment al societatii
- d.p.d.v. al stiintei
- stiinta tehnicilor de conducere a intreprinderii
Succesul in management al unei organizatii, indiferent de profilul si activitatea acesteia este conturat si sustinut de promovarea managementului strategic.
2.Conceptul de strategie 
Este un concept cu o istorie indelungata, intalnit pentru prima oara in antichitatea greaca. In timp, acest concept a fost definit de care divers specialist. Primul care a subliniat importanta deosebita a strategiei pentru activitatea unei societati a fost Peter Drucker. In 1954, acesta aprecia ca strategia unei organizatii raspunde la doua intrebari: "In ce consta afacerea?" si "Care ar trebui sa fie obiectul de activitate al organizatiei?" In 1962, Chandler, prezenta prima abordare temeinica a acestui termen. In lucrarea "Stategy and Structure" el vorbeste despre determinarea pe termen lung a scopurilor si obiectivelor unei intreprinderi, adoptarea cursurilor de actiune si alocarea resurselor necesare pentru a le atinge.
"Strategia este determinarea scopurilor si obiectivelor organizatiei pe termen lung, adoptarea politicilor determinate si alocarea resurselor pentru atingerea acestor scopuri."(Chandler, 1989) Aceasta definitie indica, practic, problemele majore la care trebuie sa raspunda procesul strategic: 
- Incotro se doreste sa se avanseze?
- Prin ce parametrii se pot traduce scopurile organizatiei?
- Ce politici particulare vor implica aceste scopuri?
- Ce mijloace umane si financiare vor trebui angajate?
Abordarea strategica in domeniul managerial si are originea in domeniul strategiei militare (utilizarea resurselor unei forte armate pentru atingerea scopurilor - victorii militare - prin construirea planurilor si obiectivelor si punerea lor in practica) si incearca sa contracareze imaginea unui proces decizional haotic la nivel organizational. Managementul strategic este atractiv datorita accentului pe care il pune pe stabilirea scopurilor, pe identificarea punctelor forte si a celor slabe, pe importanta oportunitatilor si amenintarilor externe, din perspectiva desfasurarii optime a fortelor pentru atingerea obiectivelor stabilite.
Bryson (1995) a identificat niveluri si abordari diferite in cadrul conceptului general de strategie manageriala:
sistemele de planificare strategica propun metode pentru formularea si implementarea deciziilor strategice si pentru alocarea resurselor necesare fundamentarii acestora la toate nivelurile organizatiei.
3.Management strategic
Prin management strategic, conducerea organizatiei determina evolutia pe termen lung si performantele acesteia, asigurand formularea riguroasa, aplicarea corespunzatoare si evaluarea continua a strategiei stabilite. 
Diferenta intre a avea o strategie si a practica cu adevarat managementul strategic este tot atat de mare ca cea dintre esec si succes.
Conform unor reputati specialisti in domeniu, managementul strategic poate fi definit:
"Procesul prin care conducatorii determina directia pe termen lung si performantele organizatiei, asigurand realizarea unei formulari atente, a unei implementari corecte si a unei continue evaluari a strategiei" (Rue&Holland, 1986)
"Arta si stiinta formularii, implementarii si evaluarii deciziilor functionale corelate care permit unei organizatii sa isi atinga obiectivele"(David, 1989)


Fisiere in arhiva (1):

  • Management Strategic - SC Interbrbrewing SA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!