Management la stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinificație Bujoru

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1684
Mărime: 111.54KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea "Danubius", Galati

Extras din referat

Prezentarea firmei

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (SCDVV) Bujoru are ca obiect de activitate, în primul rând cercetarea în domeniul viticulturii și al vinificației și, nu în ultimul rând, producția de vinuri.

Am ales să prezint managementul acestei instituții deoarece sunt locuitor al orașului Târgu Bujor, loc unde se desfăsoară și activitatea acestei unități emblematice pentru orașul nostru, și una dintre foarte puținele, dacă nu cumva singura, care a rezistat tăvălugului desființărilor/vânzărilor/privatizărilor de după 1989.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație s-a inființat în anul 1977, prin decret prezidențial, fiind cea mai tânără stațiune viticolă din România. Scopul înființării a fost acela de a promova și susține cultura viței de vie în județul Galați, valorificându-se potențialul natural reprezentat de numeroase dealuri și terenuri nisipoase improprii altor culturi și favorabile culturii viței de vie.

SCDVV Bujoru este una dintre unitățile de cercetare științifică din domeniul viticulturii și vinificației care îmbină armonios munca de cercetare cu aspectele de implementare în sectorul de dezvoltare, ce reprezintă în același timp și un câmp experimental.

Primii ani ani de cercetări s-au concretizat printr-un aport important în producerea de material săditor viticol din categorii biologice superioare, înființându-se astfel mai multe plantații. Tehnologiile aplicate sub îndrumarea specialiștilor stațiunii au condus la dezvoltarea unității și la obținerea de vinuri remarcate și premiate. Rezultatele științifice și-au găsit mai apoi aplicabilitate în unitatea de producție. Dialogul permanent al cercetătorilor cu specialiști din domeniu au dat un avânt deosebit sectorului viticol.

Imediat după evenimentele din 1989 activitatea instituției a înregistrat un declin, dar intrarea în Uniunea Europeana a deschis noi perspective. Activitatea de cercetare s-a relansat, a căpătat un suflu nou, precum și locul care i se cuvine, ca oricărei activități de cercetare.

În prezent stațiunea este o instituție cu finanțare extrabugetară pentru activitatea de dezvoltare și parțial bugetară pentru activitatea de cercetare. Prin activitatea sa, SCDVV Bujoru este acel nucleu de știință și cercetare care dă impuls mediului viticol prin exemplu, perseverență, seriozitate, calitate, într-un cuvânt prin profesionalism.

Soiurile cultivate sunt dintre cele mai variate și care se pretază condițiilor pedoclimatice din această arie geografică:

- Soiuri pentru producerea vinurilor roșii de calitate suparioară: Merlot, Cabernet, Băbească negră, Fetească neagră

- Soiuri pentru producerea vinurilor albe de calitate superioară: Riesling, Fetească albă, Muscat Ottonel, Șarbă

- Soiuri pentru producerea vinurilor de uz curent: Fetească regală, Aligote

- Soiuri de masă: Muscat de Hamburg, Coarnă neagră, Chasselas Dore

Teritoriul de răspândire a plantațiilor podgoriilor Dealul Bujorului corespunde aproape în întregime subunității geografice Colinele Covurluiului care oferă condiții bio-pedo-climatice favorabile cultivării soiurilor amintite.

Activitatea de cercetare desfășurată in cadrul laboratoarelor SCDVV Bujoru explorează agrotehnica plantei si solului, incluzand:

- protectia plantelor;

- agrotehnica antierozionala si tehnici de udare;

- genetica si ameliorare;

- material saditor viticol;

- vinificatia, chimia si microbiologia vinului.

Cercetarea se desfășoară în loboratoare moderne, cu infrastructură și utilaje la standarde europene, care asigură cercetări complexe de tip fundamental și aplicativ, cercetări menite să conducă la îmbunătățirea verigilor tehnologice de potențare a calității vinurilor și de păstrare a autenticității soiurilor și podgoriilor din care acestea provin.

Preview document

Management la stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinificație Bujoru - Pagina 1
Management la stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinificație Bujoru - Pagina 2
Management la stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinificație Bujoru - Pagina 3
Management la stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinificație Bujoru - Pagina 4
Management la stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinificație Bujoru - Pagina 5
Management la stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinificație Bujoru - Pagina 6
Management la stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinificație Bujoru - Pagina 7
Management la stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinificație Bujoru - Pagina 8
Management la stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinificație Bujoru - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Management la statiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultura si vinificatie Bujoru.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura și Vinificație Murfatlar

ISTORIC STAŢIUNEA DE CERCETARE ŞI PRODUCŢIE VITI-VINICOLĂ MURFATLAR, este situată în centrul viticol al podgoriei ce poartă acelaşi nume şi care...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Vin Ecologic

1. Generalităţi Conceptul care domina deja acest secol si inceput de mileniu este "intoarcerea la natura", prin utilizarea cat mai redusa sau...

Ai nevoie de altceva?