Management Juridic

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni generale de management
2. Definirea managementului resurselor umane
3. Principalele activitati ale managementului resurselor umane 
4. Activitatea manageriala definire si caracterizare
5. Caracterizarea generala a activitatii manageriale


Extras din referat Cum descarc?

1. NOTIUNI GENERALE DE MANAGEMENT
Managementul este un termen englezesc de origine franceza. Autorul francez Jean Chevalier, in lucrarea sa ,,Organization" sustine ca termenul ,,management" este derivat din cuvantul francez ,,menage" care semnifica ,,l'ordre et le train d'une maison" (organizarea si dirijarea unei case). In contextul de fata activitatea manageriala se identifica cu acceptiunea conceptului de management ca proces. Managementul ca proces are o definitie mai cuprinzatoare insa dupa Peter Durker ea ar suna astfel: ,,Managementul dirijeaza sistemele in contextul unui mediu dinamic, urmand o functionare eficienta si corecta din punct de vedere social-juridic".
Managementul, ca stiinta, s-a cristalizat relativ recent prin eforturile depuse de un mare numar de specialisti de pe intreg mapamondul, ca raspuns la stringentele necesitati ale practicii sociale. Managementul intreprinderii este abordat din multiple puncte de vedere, care adesea se deosebesc substantial intre ele.
In lucrarile de management nord-americane cele mai raspandite sunt definitiile de ordin pragmatic ale managementului, de pe pozitia managerului. Spre exemplu, Reece si O' Grady definesc managementul ca fiind ,,procesul de coordonare a resurselor umane, informatiile, fizice si financiare in vederea in realizarii scopurilor organizatiei", iar Longenecker si Pringle il desemneaza ca fiind ,,procesul de obtinere si combinare a resurselor umane, financiare si fizice in vederea indeplinirii scopului primar al organizatiei - obtinerea de produse si servicii dorite de un anumit segment al societatii". Alte abordari insa trateaza managementul si ca o stiinta. Astfel, in cunoscuta publicatie franceza Larousse, managementul este definit ca ,,stiinta tehnicilor de conducere a intreprinderii", iar profesorii rusi Popova si Krasnopoiasa considera ca stiinta managementului se ocupa de ,,legile conducerii generale si de legile sintetice ale componentelor sale".
Din examinarea acestor definitii rezulta continutul sensibil diferit atribuit stiintei managementului intreprinderii, fiecare specialist avand in vedere doar unele elemente care constituie de fapt obiectul acestei stiinte, neindicand suficient e riguros specificul sau.
Elementele specifice stiintei managementului economic sunt, deci, procesele si relatiile de management, care nu trebuie confundate cu relatiile si procesele economice, ce au continut total diferit si nici cu alte componente ale firmelor, de natura economica, tehnica sau umana. Prin continut si mod de manifestare, procesele si relatiile de management prezinta o serie de trasaturi particulare ce confera acestei stiinte o pronuntata specificitate. De aceea, esenta stiintei managementului o reprezinta studiului relatiilor si proceselor de management.
Managementul firmei reprezinta o componenta a stiintei managementului, de fapt cea mai dezvoltata, cunoscuta si - in conditiile economiei de piata - importanta. O ilustrare convingatoare a acestei realitati o constituie faptul ca peste jumatate din literatura mondiala de management este consacrata firmei. O atare situatie se explica, in principal, prin doua cauze:


Fisiere in arhiva (1):

  • Management Juridic.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!