Management Intercultural

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CORPORATIILE TRANSNATIONALE IN CONTEXTUL GLOBALIZARII. ABORDARE TEORETICA 4
Managementul in contextul globalizarii 6
Motivatia companiilor de a deveni transnationale 10
Relatia dintre corporatia transnationala si statul-gazda 11
Cum influenteaza globalizarea structura organizatorica a companiilor transnationale 12
Aspecte pozitive ale corporatiilor transnationale 12
Aspecte negative ale corporatiilor transnatioanale 13
STUDIU DE CAZ. Compania americana GENERAL MOTORS 15
Motivarea si controlul canalelor de distributie la General Motors 20
Strategia de acoperire a pietei 20
CONCLUZII 23
BIBLIOGRAFIE 25


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Globalizarea, concept care a devenit tot mai prezent in literatura economica si politica actuala, implica formarea unei noi ierarhii economice mondiale, care se detaseaza de modelele traditionale de capitalism si necesita un nou cadru institutional. Desi traim intr-o lume deja globalizata, nu s-a ajuns inca la un numitor comun cu privire la semnificatia exacta a termenului. Pentru muncitori, globalizarea poate insemna posibilitatea de a lucra in strainatate. Pentru investitori, ea poata insemna posibilitatea de a transfera capitalul dintr-o tara in alta, de pe o zi pe alta.
Din abundenta de informatii care ne invadeaza zilnic prin intermediul cailor moderne de comunicare, in ultima vreme se remarca evocarea unor termeni precum: international (intre natiuni), multinational (intre un anumit numar de natiuni), transnational (dincolo de granitele nationale) ori dezvoltare globala (cu referire la intreaga lume). Intelegerea deosebirilor dintre acesti termeni, permite omului modern sa perceapa prin intermediul strategiilor organizatiilor toate modelele posibile de previziune economico-sociala.
Economia globalizata se caracterizeaza prin liberul comert cu bunuri si servicii, dar mai ales prin libera circulatie a capitalului. Capitalul este mai mobil decat bunurile si serviciile, iar capitalul financiar, la randul lui, este mai mobil decat investitia directa. Acest capital financiar se muta spre locul in care este cel mai bine recompensat. Astfel, fiecare tara intra in competitie pentru a-l atrage. Datorita avantajelor pe care unele state le au in detrimental altora, capitalul se acumuleaza in masuri din ce in ce mai mari in institutii financiare si corporatii multinationale cotate la bursa, iar procesul se desfasoara prin intermediul pietelor financiare. Cursurile de schimb sau ratele dobanzii din diferite state se afla in permanenta in stransa legatura. Avand in vedere rolul determinant pe care capitalul financiar international il joaca in destinul fiecarei tari in parte, putem sa afirmam ca avem de a face cu un sistem capitalist global.
Sustinatorii globalizarii apreciaza ca aceasta ajuta tarile slab dezvoltate si in curs de dezvoltare, datorita accesului mult mai lejer la capital si la piete, precum si prin accesul la tehnologie si la informatie. Dimpotriva, cei care critica globalizarea sunt de parere ca liberalizarea contului de capital va avea consecinte devastatoare asupra acestor tari. Pana la urma, trebuie tinut cont de faptul ca dezvoltarea si modernizarea economiei intra in dezacord cu cresterea numerica a populatiei, pentru ca in loc ca numarul locurilor de munca sa creasca, se va inregistra o diminuare tot mai accentuata a acestora. Prognozele arata ca pana la jumatatea secolului al XXI-lea aproximativ o cincime din populatia mondiala apta de munca va fi suficienta pentru a sustine economia globala, urmand ca restul populatiei sa reprezinte categoria dezavantajata, care va intampina mari dificultati.
La nivel mondial procesul globalizarii cunoaste evolutii diferite, existand contraste foarte vizibile intre diverse zone geografice. Insa aceste contraste se manifesta si in modul in care problema globalizarii este privita in cadrul aceluiasi stat. Avem aici in vedere diferentele dintre estul si vestul Germaniei, intre sudul si nordul Coreei ori intre China si Taiwan. In multe situatii, una dintre parti a ales sau a fost silita sa aleaga ,,izolarea", in vreme ce cealalta a adoptat ,,integrarea economica".
In speranta ca am lamurit catusi de putin la ce se refera globalizarea, voi incerca sa descriu cum functioneaza actorii principali ai globalizarii (ai ,,capitalismului global"), iar literatura internationala este de accord ca acesti actori principali sunt corporatiile transnationale.
CORPORATIILE TRANSNATIONALE IN CONTEXTUL GLOBALIZARII. ABORDARE TEORETICA
Corporatia transnationala este un fenomen economic aflat in plina dezvoltare. Insa teoriile referitoare la aceasta nu sunt deloc unitare, avand in vedere ca pe plan international nu s-a conturat nici macar un consens in ceea ce priveste denumirea fenomenului analizat.
Sintagma aceasta de ,,corporatie transnationala" are o putere de sugestie superioara sintagmei clasice de ,,companie multinationala". Tocmai de aceea economistii radicali folosesc cu precadere corporatia transnationala in discursurile lor antiglobaliste.


Fisiere in arhiva (1):

  • Management Intercultural.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!